Det finns mellan 4 000 och 4 500 idrottslärare i den svenska skolan. Av dessa är ca 16 % obehöriga. En stor andel av dem finns i Norrland.
Prognoserna över det framtida behovet av idrottslärare i landet visar på ett kraftigt ökat behov av sådana lärare under 1990-talets senare hälft. Särskilt stort är behovet i Norrland. Samtidigt finns det i regionen en starkt ökad efterfrågan på arbetskraft med högskoleutbildning i idrott även inom andra områden än skolan. Inte minst gäller det friskvårds- och fritidsområdena.
Mot denna bakgrund är det glädjande att regeringen i sin proposition om lärarutbildning m.m. (prop. 1991/92:75) föreslår en relativt sett kraftig uppdimensionering av idrottslärarutbildningen i landet. Det tråkiga är bara att förslaget inte alls löser Norrlands lärarproblem, eftersom idrottslärarutbildningen är koncentrerad till Stockholm och Örebro. Av erfarenhet vet vi nämligen att studerande som utbildar sig i Syd- eller Mellansverige inte är särskilt benägna att efter sin utbildning söka sig till Norrland för att arbeta där. Detta är ett klassiskt problem, som talar för en ökad geografisk spridning av utbildningsplatserna inom idrottslärarutbildningen.
Det säger sig självt att en ökad geografisk spridning av resurserna för utbildning och forskning på idrottens område har flera fördelar. Tillgängligheten till högskoleutbildning i idrott ökar, det underlättar fort- och vidareutbildning för yrkesverksamma inom idrottsområdet och det förbättrar förutsättningarna för spridning av forskningsresultat m. m.
Vid universitetet i Umeå finns sedan år 1985 den lokala utbildningslinjen Idrottspedagoglinjen. På denna linje utbildas studerande för yrkesverksamhet inom den frivilliga idrottsrörelsen och det samhälls- och arbetsmarknadsanknutna friskvårdsarbetet. Linjen består huvudsakligen av teoretiska studier i företrädesvis idrottspedagogik och idrottsmedicin.
Enligt vad jag erfarit har universitetet långt framskridna planer på att, med Idrottspedagoglinjen som bas, utforma en ny och mera kvalificerad idrottsutbildning, som kan tillgodose såväl skolväsendet som idrottsrörelsens och andra avnämares behov av personal med idrottsinriktad högskoleutbildning. Det finns enligt min mening all anledning att stödja detta initiativ.
Den nya idrottsutbildningen planeras byggas upp på följande tre grundprinciper:
1. Utbildningen skall ha en grund av kvalificerade ämnesteoretiska studier och en påbyggnad av bl.a. praktisk- pedagogisk utbildning för att kunna tillgodose det allmänna skolväsendets behov av lärare.
2. Utbildningen skall ha en sådan struktur att den möjliggör ett val mellan ett eller flera av studieprogram som leder till verksamheter inom flera sektorer av arbetsmarknaden, såsom idrottsrörelser, skolan etc.
3. Utbildningen skall vara både forskningsanknuten och forskningsförberedande.
Vid universitetet i Umeå finns två professurer med inriktning mot idrottsområdet, en i idrottsmedicin och en i idrottspedagogik. Vidare finns flera kvalificerade lärare och forskare med inriktning mot idrottsområdet. Därutöver finns en mångårig tradition av grundutbildning av klasslärare (numera grundskollärare) i ämnet idrott. Vidare finns en lång tradition av fort- och vidareutbildning i idrott för olika avnämares behov. Dessa traditioner kan på ett naturligt sätt utgöra basen för den praktiskt-pedagogiska delen av idrottsutbildningen.
För att kunna erbjuda en effektiv idrottsutbildning med hög kvalité är det självfallet nödvändigt att man har ändamålsenliga lokaler. Det har universitetet i Umeå. Universitetet förfogar över utomordentliga lokaler för idrottsundervisning. Lokalerna, som är inrymda i Universitetshallen, är moderna och anpassade för praktisk och teoretisk undervisning i idrott. Där finns också utomhusanläggningar för sommar- och vinteridrott samt närhet till idrottsmedicinska enheten.
Den nu pågående decentraliseringen på skolans område, och för övrigt även på andra samhällsområden, skapar behov av en mångfald parallella utbildningsmöjligheter också på idrottens område. I och med att den statliga regleringen av lärartjänsterna i skolan upphörde, har möjligheterna öppnats för att skapa olika slags befattningar som kan anpassas till lokala behov och förutsättningar i kommunerna. Dessa förändringar utgör, vilket jag också erfarit, en viktig utgångspunkt för de diskussioner som nu förs i Umeå om en ny och breddad idrottsutbildning vid universitetet där.
För att trygga försörjningen i Norrland av personal med idrottsinriktad högskoleutbildning är det således önskvärt -- och nödvändigt -- med en ökad spridning av utbildningsplatserna inom bl.a. idrottslärarutbildningen i landet. Mot denna bakgrund föreslås att 24 av de föreslagna nya utbildningsplatserna på idrottslärarlinjen vid idrottshögskolan i Stockholm och högskolan i Örebro överförs till universitetet i Umeå från och med höstterminen 1992.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om 24 nybörjarplatser vid universitetet i Umeå.
Stockholm den 16 mars 1992 Mats Lindberg (s)