Inledning och grundläggande förutsättningar
Den högre utbildningen i Sverige står inför stora förändringar. Skolan måste förbättras. Lärarnas kompetens måste höjas. Högskolan måste byggas ut. Fler platser behövs framöver för att anpassa utbildningens kapacitet till de behov, som redan nu gör sig påminda. Utbildningen klarar i dag inte av att tillgodose näringslivets behov av akademiker. Antalet utexaminerade från våra svenska högskolor och universitet är för litet i förhållande till det antal studenter, som skrivs in. Alltför få går vidare till forskning.
Skälen är många till att vårt högskoleväsende fungerar dåligt. Bakom den situation vi har i dag ligger många års försyndelser.
Det är därför glädjande att kunna konstatera, att utbildningsdepartementets nya ledning snabbt ställer krav på förändringar. Kvalitet i utbildningen skall främjas genom ökad mångfald. Kunskap med hög kvalitet skall bli ett avgörande konkurrensmedel. Högskolan skall avregleras och möjligheten för fria universitet och högskolor skall öppnas. Till ett samhälle, som värnar mångfalden hör fria universitet och högskolor, säger utbildningsministern i regeringens budgetproposition.
När utbildningsministern jämför Sverige med andra länder kan han konstatera att en mindre andel av varje ungdomsgeneration går till högre utbildning i vårt land. Han finner detta oacceptabelt och föreslår en kraftfull ökning av antalet studieplatser vid våra universitet och högskolor under de närmaste åren. Det är bra.
Det är också tillfredsställande att notera att man ånyo i svenskt högskoleväsende slår fast, att forskning och grundutbildning intimt hör samman. Sålunda skall dels högskolans lärare beredas bättre möjligheter att bedriva forskning i tjänsten, dels skall professorer i större utsträckning delta i undervisningen på grundutbildningsnivån. Det är också värt att notera att utbildningsministern som mål lagt fast att antalet doktorsexamina skall fördubblas fram till år 2000.
Den nya inriktningen mot fria universitet och högskolor och en starkare koppling mellan grundutbildning och forskning fogar in våra mindre högskolor i en ny och mera spännande utvecklingsfas. Precis som vid våra universitet måste bl.a. forskning mera naturligt ingå som ett viktigt inslag i den framtida satsningen vid våra mindre högskolor, om statsrådets ambitioner skall kunna realiseras.
Konsekvenser för Sundsvall/Härnösands högskola och för högskolan i Östersund
Utbildningsministerns mål och ambitioner på högskoleområdet innebär för de två högskolorna, att de kan få förmånen att bli fria högskolor eller universitet, som skall kunna ges resurser, att på egen hand utforma och tillgodose utbildningsbehov på eftergymnasial nivå.
Kravet på en ökad undervisning av professorer på grundutbildningsnivån öppnar möjligheten att till högskolorna knyta professorer i ett antal ämnen. Eftersom ambitionen är att fördubbla antalet doktorsexamina till år 2000, så måste de forskarbegåvade studenterna vid de regionala högskolorna i Sundsvall/Härnösand och Östersund få tillgång till en lokal forskarmiljö med kvalificerade forskare som handledare.
Eftersom undervisningen vid en högskola i princip skall ske av disputerade lärare, och lärare med forskningsbakgrund i tjänsten skall ha möjlighet att forska, måste de båda högskolorna tillföras forskningsanslag.
Utredning om ett nätverksuniversitet i Mellannorrland
Västernorrlands Forskningsråd har i samarbete med näringsliv, kommuner, högskola och olika länsorgan i en utredning belyst behovet av ett universitet i Mellannorrland.
Sverige saknar den goda geografiska täckning, som den högre utbildningen har i våra grannländer. Det är tyvärr så att många av de studenter, som studerar vid nuvarande regionala högskolor i Sundsvall/Härnösand och Östersund inte kommer i kontakt med den forskarmiljö, som studier vid våra universitet erbjuder. Det här leder naturligtvis till att i viss mån förklara, varför en mindre andel av de svenska studenterna går till högre studier och satsar på en forskarkarriär än vad studenter gör i andra högutvecklade industriländer. Detta slöseri med begåvningskapacitet kan inte tolereras, om vi i konkurrens skall kunna hävda oss i framtiden.
Det är därför som utredningen pekar på att de två högskolorna skulle kunna fogas samman i ett nätverksuniversitet. Utredningen beskriver ingående de positiva internationella erfarenheterna av sådana universitet.
Utredningen visar också att de svenska universiteten, med undantag för Umeå, är betydligt större än många av sina motsvarigheter i andra länder. Utredningen pekar också på att många av senare års nobelpristagare har bedrivit sin forskning vid små specialiserade universitet, där man målmedvetet satsat på avancerad forskning på vissa områden.
Utredningen hänvisar till universitetet i Warwick, som startade för 20 år sedan och som i dag har drygt 7 000 studenter. Detta universitet har snabbt skaffat sig en position som frontuniversitet både i utbildning och forskning. Framgången har sin förklaring i att man där sökte upp meriterade vetenskapsmän och erbjöd dem att på egen hand utveckla institutioner och forskning enligt de principer de själva ansåg bäst. Bland unga forskare anses idag Warwick vara ett av de mest attraktiva universiteten i England.
Med tanke på fria universitet, som utbildningsministern tänker sig, vore detta en lösning för det nätverksuniversitet, som av utredningen skisserats för Mellannorrland.
Vi föreslår, med signaler om ökad koppling mellan grundutbildning och forskning och med krav på ökad konkurrens och mångfald på den högre utbildningens område, att de två högskolorna av regeringen utses till ett fritt universitet, som får möjlighet att utvecklas enligt de principer, som universitetet i Warwick tillämpat och därmed ges universitets status.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skapandet av ett friuniversitet i Mellannorrland.
Stockholm den 27 januari 1992 Per-Richard Molén (m) Ingrid Hemmingsson (m)