Nordvästra Skåne är med sina cirka 300 000 invånare en betydande region i Sverige och ''det tredje storstadsalternativet''. Det är den enda större regionen i landet som saknar högskola. Även om näringslivet är rikt differentierat har en stor del av den industriella tillväxten skett inom branscher som inte generellt kan förväntas utvecklas särskilt positivt i framtiden. Utredningar av Nordvästra Skånes Kommunalförbund (NSK) visar att bioteknikens utveckling kommer att påverka industribranscher som är väl företrädda i nordvästra Skåne. Inom den privata tjänstesektorn är Nordvästskånes nuvarande struktur något gynnsammare än rikets. Framför allt har utvecklingen inom expansiva delar av sektorn varit god.
Närheten till Lund har under lång tid ansetts vara ett starkt skäl för att inte förlägga högskoleutbildning i någon större omfattning till Helsingborg. Eftersom numera dock allt fler experter är överens om att en högskola är av väsentlig betydelse för den kreativa miljön och att avsaknaden av högskola innebär en betydande konkurrensnackdel, som kommer att accentueras alltmer i jämförelse med högskoleorterna har lokala krafter mobiliserats för att etablera högskoleutbildning i Helsingborg. Företrädare för kommun och näringsliv i Helsingborg har under ledning av landshövdingen bildat den så kallade Helsingborgsgruppen. De har hösten 1991 beslutat tillstyrka bildandet av en arbetsgrupp vars syfte är att göra en förstudie kring inriktning och utformning av en högskoleverksamhet i Helsingborg. Vid kontakt mellan Helsingborgsgruppen och Universitetet i Lund har företrädare för universitetet framfört uppfattningen att man är positiv till en diskussion om utvidgad högskoleutbildning i Helsingborg. Samtidigt pågår från NSK och Handelskammaren kontakter med Dansk Teknologisk Institut i Höje Tåstrup utanför Köpenhamn om DTI:s intresse av att driva verksamhet i västra Skåne. DTI:s karaktär av utbildningsinstitution, konsultbyrå och provningsanstalt skulle göra en filialetablering i Helsingborg till ett värdefullt komplement till en högskoleutbildning. Även närheten till högskolan i Halmstad kan ge positiva samordningseffekter.
Förutom en förlängning av den nu tvååriga ingenjörsutbildningen med ett tredje år skulle en institution med inriktning mot logistik vara av direkt intresse för det lokala näringslivet. De utbildningsprojekt och den forskning som bedrivs inom Helsingborgs sjukvårdsdistrikt skulle också med fördel kunna inordnas under högskoledefinitionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förläggning av högskoleutbildning till Helsingborg.
Stockholm den 27 januari 1992 Jan Backman (m)