En organisation för ett tungmetallcentrum i Uppsala finns nu uppbyggd. Som grundare står institutionerna för strålningsvetenskap, toxikologi, toxikologi och farmakologi, infektionssjukdomar, zoologi, zoofysiologi, klinisk kemi, avdelningen för yrkesmedicin, avdelningen för analytisk kemi, Statens Veterinärmedicinska anstalt, Sveriges Geologiska undersökning, Biokemiska separationscentralen och amalgamenheten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Huvuduppgifter för centrum är att inom tungmetallområdet:
1) samla forskningsresultat över institutions- och ämnesgränser för att få en samlad kunskapsbas 2) genom ny forskning fylla kunskapsluckor 3) i seminarier och kurser informera forskare, läkare, beslutsfattare, journalister, intresseorganisationer och allmänhet om den kunskap som finns att tillgå
4) fungera som resurscentrum och kontaktorgan för alla med intresse på området.
Det är nu angeläget att man också från statens sida medverkar till att verksamheten snarast möjligt kan inledas.
Det moderna samhällets högt utvecklade teknik har i vissa avseenden givit oönskade effekter, till vilka hör koncentration av tungmetaller i miljön. När metallerna flyttas från den plats där de förekommer i naturen till att användas i koncentrerad form i industriproduktionen, leder det mycket ofta till utsläpp i miljön. Sådana utsläpp har förekommit i flera decennier. Den tilltagande försurningen gör att tungmetallerna löses ut i mark och vatten och tas upp i växter, djur och människor.
Forskningen på området utgår från kunskapen om spårelementen, om vilka man vet att ett stort antal är livsnödvändiga. Om andra känner man ännu inte andra egenskaper än deras giftverkan. Dessa kallas ofta tungmetaller. Ett praktiskt viktigt sådant exempel är kvicksilver.
Kunskaperna om tungmetallernas giftiga inverkan på organismen vid höga doser är ganska goda. Kunskaperna gäller dock i huvudsak effekterna vid ett enskilt förekommande spårelement och alltför litet om vilka effekter som kan uppstå då flera spårelement förekommer samtidigt. Ytterligare kunskap behövs också om vilka spårelement och andra näringsfaktorer som kan skydda mot tungmetallernas giftverkan.
Det finns nu ett stort behov av att sammanföra kunskaper om spårelementens biologi och toxikologi samt uppkomna hälsoeffekter. Nerv- och immunsystemets reaktion på brist på livsnödvändiga spårelement och belastning av tungmetaller är därvid särskilt viktig.
Bristen på samlad kunskap och ett effektivt utbyte av erfarenheter över forskningsgränserna gör också att den allmänna debatten blir svårbegriplig för lekmannen. Forskare står mot forskare och för den enskilde är det närmast omöjligt att utvärdera olika åsikter. Det finns emellertid ett ökande intresse från allmänhetens sida för att få ta del av forskningsresultat på området. Det gäller naturligtvis inte minst de personer som misstänker att deras sjukdomssymptom har att göra med förgiftning, överbelastning osv.
Det behövs alltså en organisation, ett centrum, där man tar fasta på samverkan över institutionsgränser för att få ett samlat grepp om den relevanta forskningen inom området, och där hela kedjan från grundforskning till klinisk verksamhet finns representerad.
Som inledningsvis beskrevs, finns en sådan organisation uppbyggd i Uppsala. Sedan lång tid förekommer forskning inom nära varandra liggande områden vid universitet och myndigheter. Vetenskapligt finns det en kunskapsbas och potential för tvärvetenskapligt arbete om spårelementens biologi, toxikologi och hälsoeffekter som inte har någon motsvarighet i landet. Det unika med forskningen i Uppsala är möjligheten till nära kontakt mellan allt från ren grundforskning vid de båda universiteten till klinisk/praktisk verksamhet vid Akademiska sjukhuset, Veterinärhögskolan och Statens veterinärmedicinska anstalt.
Den amalgamenhet som finns inrättad vi Akademiska sjukhuset, och där insatser görs för att belysa exponerings-, effekt- och sjukdomsproblem i samband med amalgamfyllningar, kan utgöra modell för hur forsknings- och informationsverksamhet skall utvecklas framdeles.
De insatser som görs från medlemmarnas sida i form av arbete och forskningsmedel, som avsätts till projekt inom centrets verksamhetsområde, uppskattas till 1.500 kkr per år. Eftersom forskningsresultaten kommer att bli intressanta inom en rad områden, forskning, utbildning, hälso- och sjukvården m m. kommer med stor sannolikhet centrets tjänster att bli efterfrågade i framtiden. Man torde därför kunna utgå från att verksamheten, när den kommit igång, blir självbärande. För att kunna starta verksamheten åtgår emellertid ett mindre kapital, som idag saknas. Det handlar först och främst om medel till en föreståndartjänst.
Eftersom det i hög grad ligger i statens intresse att verksamheten vid Tungmetallcentrum i Uppsala snarast kan inledas, bör en ansökan om bidrag behandlas positivt. Det är också angeläget att centrets utvecklingsmöjligheter beaktas i kommande forskningsproposition.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om angelägenheten av att verksamheten vid Tungmetallcentrum i Uppsala snarast kan inledas, samt att dess utvecklingsmöjligheter beaktas i kommande forskningsproposition.
Stockholm den 27 januari 1992 Rosa Östh (c)