Det behövs fler arkitekter i landet och särskilt i norra Sverige. Samtliga arkitektorganisationer (AF, SAR, och SPA) har ställt krav på en ökad intagning till utbildningen, till en del förlagd till en eventuell fjärde arkitektskola i Norrland. Med oförändrad utbildningskapacitet kommer annars antalet arkitekter i aktiv ålder snabbt att minska med början redan vid sekelskiftet. Riksdagen ställde sig i våras också bakom kraven på en ökad utbildningskapacitet.
Idag arbetar 50% av alla arkitekter i Stockholm och 30-- 35% i Göteborgs- och Malmöområdena. Det råder stora svårigheter att rekrytera till kommunala och statliga arkitekttjänster utanför de tre nämnda geografiska områdena, där nuvarande skolor är belägna. Dessutom är andelen arkitekter i arkitektföretagen i Norrland väsentligt mindre än i landet i övrigt. Detta ger i sin tur sämre förutsättningar för en gedigen planering och utveckling av god arkitektur i regionen. Ur samhällsekonomisk och kulturell synpunkt är detta klart otillfredsställande.
En arkitektutbildning knuten till Umeå universitet
För att förbättra situationen och förändra den regionala obalansen bör en ny arkitektutbildning skapas och förläggas till Umeå.
Det finns många skäl för en ny utbildning lokaliserad till Umeå förutom bristen på arkitekter i norr. I Sverige har av tradition arkitektutbildning varit förlagd till de tekniska högskolorna. Exempel finns även från andra länder men med den skillnaden att det oftast funnits alternativa arkitektutbildningar, i vissa fall knutna till universitet och i andra fall till konstakademier.
Jag vill framhålla att i Sverige har en debatt förts om önskvärdheten av ett närmare samband mellan arkitekt- och designutbildningen. Vi har även behov av en förstärkning av den estetiska, gestaltande dimensionen i arkitektutbildningen. Det behövs sålunda en mer humanistiskt präglad utbildning.
Utbildnings- och forskningsmiljön i sin helhet utgör en väsentlig förutsättning för en arkitektutbildning vid Umeå universitet. I Umeå finns konst- och designhögskolorna som utgör den viktigaste förutsättningen för en nydanande arkitektutbildning. Jag ser en sådan utbildning som ett naturligt tredje steg i satsningen på konstnärlig utbildning i Umeå: konsthögskola, designhögskola och arkitekthögskola. De humanistiska ämnena kan i första hand bidra med utbildning och forskningssamverkan i konst- och arkitekturhistoria. Andra viktiga inslag utgör språk, etnologi, idéhistoria och filosofi.
De beteendevetenskapliga ämnena utgör också en viktig komponent i utbildningen liksom miljö-- perceptionspsykolgi och sociologi. Samhällsvetenskaplig kompetens ger ämnen som kulturgeografi, statskunskap, ekonomi och juridik. Matematisk-naturvetenskaplig kompetens kan utnyttjas i baskurser knutna till de traditionella ämnena matematik, fysik, kemi och biologi. Även på energiområdet finns kunskap. Såväl naturvetenskaplig, ekologisk som humanekologisk utbildning och forskning bedrivs vid universitetet som har en klar miljöprofil.
Den nya byggingenjörsutbildningen som startar i år kommer att bidra med ökad kunskap om värme, ventilation, sjuka hus och materialkunskap.
Förutsättningar utanför universitetet
Arbetsmiljöinstitutet har ett klart intresse av arkitektutbildningen, särskilt ifråga om den inre miljön. Även med Statens Institut för byggforskning i Gävle (SIB) har kontakt etablerats för eventuellt samarbete.
Av regeringens proposition l99l/92:l00 Utbildningsdepartementet framgår tydligt departementschefens synpunkter om behovet av ett samlat grepp om den svenska högre utbildningens förhållande till Europa. Och därmed även behovet av att förbättra vissa utbildningar, även sådana som inte är direkt knutna till EG- direktiv.
En ny arkitektutbildning i Umeå skulle kunna svara upp mot de kraven och bl.a. pröva möjligheten att etablera ett samarbete med en eller flera högskolor i utlandet. Språk- kulturbutbildning, integrerad i den övriga utbildningen skulle ge förutsättningar för detta. En regionalt förankrad utbildning med ett internationellt nätverk skulle kunna byggas upp!
Lokaler och utrustning
Det finns möjligheter att i Umeå disponera den gamla seminariebyggnaden -- nuvarande lärarhögskolan. Placeringen i centrum -- nära konst- och designhögskolorna -- skulle forma en utomordentligt tilltalande miljö. Designhögskolan förfogar dessutom över ett fullskalelaboratorium, som kan samutnyttjas. Även designhögskolans CAD-utrustning och kunskaper borde kunna samutnyttjas.
Det framgår av de sammanställningar som här redovisats att ett ingående kartläggningsarbete har utförts inom universitetet inför en eventuell lokalisering av arkitektutbildningen till Umeå. Utan tvivel är den miljö som Umeå universitet och Umeå stad kan erbjuda väsentliga och stimulerande förutsättningar för en nydanande, mångsidig arkitektutbildning.
År l99l antogs ca l80 studenter till arkitektutbildning vid de tre utbildningsorterna Stockholm -- KTH, Lunds universitet samt Göteborg -- Chalmers.
Tillgängliga prognoser visar att antalet utbildningsplatser kommer att vara för litet om några år. Förutom den omfördelning av platser som vi nu föreslår kommer det därför att senare bli aktuellt att återkomma med förslag till en utökad utbildning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att genom omfördelning av befintliga utbildningsplatser för arkitektur tillskapa en arkitektutbildning knuten till Umeå universitet.
Stockholm den 24 januari 1992 Ulla Orring (fp)