I 1977 års högskolereform var spridningen av den högre utbildningen ett mycket viktigt inslag. Nya högskoleenheter inrättades i flertalet län. Högskoleutbildningen kom härigenom på rimligt reseavstånd för ett stort antal människor. Större rättvisa skapades vad gäller tillgång till högre utbildning, oavsett bostadsort. Efterhand har ytterligare län fått högskoleutbildning. Högskoleenheter har inrättats i Skövde och Halmstad. Medel för högskoleutbildning på Gotland har anvisats fr.o.m budgetåret 1988/89. I Blekinge inrättades en ny högskola den 1 juli 1989. I Fyrstadsområdet inrättades en ny högskola den 1 juli 1990.
Fortfarande saknar Västmanlands län och Södermanlands län egna högskoleenheter. Det är de två kvarvarande länen, som inte har egna högskolor. Länen, som tillsammans har över 500 000 invånare, har en gemensam högskoleenhet, högskolan Eskilstuna--Västerås. I ett inledningsskede kan det ha varit motiverat med en gemensam högskoleenhet för de båda länen. Tiden är nu lämplig för en uppdelning i två separata högskoleenheter, där varje enhet har sin egen högskolestyrelse och sin egen utbildningsprofil. Denna uppdelning utesluter inte ett nära framtida samarbete mellan de två högskoleenheterna, utan det får ankomma på de två nya högskolestyrelserna att finna former för detta samarbete. Ett framtida samarbete bör också förstärkas och utvecklas med andra näraliggande högskoleenheter till gagn för hela Mälardals-- Bergslagsrregionen.
Regeringen bör positivt pröva en delning av högsklolan Eskilstuna--Västerås.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en delning av högskolan Eskilstuna--Västerås i två separata högskoleenheter,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om den framtida organisationen vid de två nya högskolorna.
Stockholm den 23 januari 1992 Birger Andersson (c) Larz Johansson (c)