Det är av väsentlig betydelse att landets enda högskola i Norrlands inland ges möjligheter till en fortsatt positiv utveckling. Högskolan i Östersund fyller en mycket viktig funktion som ''motor'' i länets och inlandets utveckling. Den komplettering av utbildningar som skett under senare år har stärkt länets utvecklingskraft. De mindre och medelstora högskolorna måste successivt stärkas, både vad gäller utbildningsutbud och möjligheter att bedriva forskning av hög kvalitet. De planerade förstärkningarna av högskoleutbildningen får inte enbart bli en fråga för de stora universitetsorterna. De mindre och medelstora högskolorna måste få en rimlig andel av resurserna.
Högskolan i Östersund har ett stort ansvar för att tillgodose inlandets behov av och efterfrågan på fort- och vidareutbildning. Det mycket stora antalet ansökningar till högskolans fristående kurser kan inte tillgodoses inom nuvarande ramar. De tre lokala ingenjörslinjerna som finansieras över det s.k. LIF-anslaget tar stort utrymme. Det är därför av stor vikt att den planerade överföringen av dessa linjer till den nya ingenjörsutbildningen fullföljs enligt den av UHÄ planerade utbyggnaden av den nya ingenjörsutbildningen.
Kvalitet i utbildning och forskning är självklart av grundläggande betydelse för högskolorna. Anslaget för de forskningsstödjande åtgärderna måste därför ges en nivå som gör det möjligt för högskolan att behålla och utveckla kompetens på olika områden för att säkerställa kvaliteten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högskolan i Östersund.
Stockholm den 24 januari 1992 Berit Andnor (s) Margareta Winberg (s) Nils-Olof Gustafsson (s)