1977 års högskolereform byggde på att högskolans grundläggande utbildningar skulle expandera med två procent per år samt att fort- och vidareutbildningen skulle byggas utmed tio procent per år. Högskolans omfattning har dock legat kvar på i stort sett samma nivå i 20 år.
Finansieringen av den svenska högskolans grundläggande utbildningar motsvarade 1987 0,88 % av BNP. I de flesta västeuropeiska länderna är motsvarande siffror högre eller mycket högre, t.ex. Nederländerna 1,8 % av BNP.
I rapporten ''Långt kvar till kunskapssamhället'' (SIND 1991:2) konstaterar statens industriverk bl.a. följande:
För utveckling av nya produkter av högteknologisk karaktär är framför allt andelen högskoleutbildade intressant. Japan, USA och Storbritannien har en industristruktur med större andel högteknologisk produktion än vad Sverige har. Dessa länder har också betydligt större andelar universitetsutbildade i industriföretagen. Sveriges utgångsläge för högteknologisk produktion är därmed inte särskilt positiv.
Av den internationella jämförelsen framgår att den svenska industrin bara har omkring fem procent högskoleutbildade jämfört med det dubbla eller tredubbla hos nästan alla av de viktigaste konkurrentländerna.
Det innebär att det skulle behövas minst en fördubbling av antalet civil- ingenjörer, naturvetare och forskare för att nå de viktigaste konkurrentländernas nivå.
Enligt traditionell handelsteori specialiserar sig ett land på produktion av varor som kräver relativt mycket av de produktionsfaktorer som landet har jämförelsevis gott om. Sverige har historiskt sett levt högt på sina råvarutillgångar, som malm och skog, men dessa har minskat i betydelse.
Den produktionsfaktor som därefter har blivit viktig och av avgörande betydelse för skillnader i produktivitet är kapitalet. Detta har dock på senare år blivit alltmer lättrörligt.
Den produktionsfaktor som är relativt bunden till en viss nation är arbetskraften. Följaktligen är arbetskraftens utbildning alltmer avgörande för ett lands levnadsstandard.
Det län som har den i särklass högsta andelen tekniker utan att ha en stor högskola i länet är Västmanlands län, som har hela 3,2 % tekniker och forskare i arbetskraften. Merparten av dessa är koncentrerad till Västerås och ABB.
I framtiden finns ett behov av att etablera en helt ny teknisk högskola på fullskalenivå med intagning av 800--1 000 studenter per år. Denna högskola skall vara en effektiv länk mot andra tekniska högskolor ute i Europa, vilket den kan vara om den finns på en ort där det finns ett företag med internationell bredd såsom ABB i Västerås. En sjätte teknisk högskola behövs för hela Sveriges industriella utveckling.
Redan nu bör därför ett arbete påbörjas med följande inriktning:ytterligare en fullskalig teknisk högskola etableras i Sverige före år 2000forskningsprofileringen vid denna enhet skall vara unik och komplettera annan svensk forskningSveriges sjätte tekniska högskola skall vara en länk mot högskolorna i Europa och förläggas till Västerås.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förläggningen av en teknisk högskola till Västerås.
Stockholm den 24 januari 1992 Roland Sundgren (s)