Högskolan i Örebro står väl rustad för att möta de närmaste årens snabba ökning av högskoleutbildningen i riket.
Med sina över 5.000 studenter och väl utvecklad forskning inom flera sektorer har högskolan mognad och kapacitet att ge bra utbildning åt många fler studenter.
Högskolans utveckling är av strategisk betydelse för en region, som drabbas hårt av strukturrationaliseringar och arbetslöshet.
Inför 1993 års treårsplan för den högre utbildningen samt samma års forskningspolitiska proposition avser vi att återkomma med förslag om utbyggnad av högskolan i Örebro inom flera sektorer.
Budgetpropositionen innehåller nästan uteslutande förslag om nya platser i högskolan på universitetsorterna. Ett viktigt skäl härför är prioriteringen av vissa längre linjeutbildningar. Vi vill därför framhålla behovet att regeringen skapar förutsättningar för nya utbildningsvägar vid orter, där de inte nu är representerade.
När riksdagen beslutar om en så kraftig utbyggnad av den högre utbildningen, som nu görs, är det olyckligt om det år för år sker genom att de nya platserna i första hand fördelas på redan stora universitet med enstaka utbildningsplatser här och var -- se t.ex. förslaget om fördelning av platser på juristlinjen. Det är just vid en kraftig volymökning av Högskolan som statsmakterna har unika möjligheter att samtidigt påverka regionernas konkurrenskraft och ge studenterna tillgång till den goda studiemiljö en högskoleort av Örebros storlek kan erbjuda.
Regeringen bör därför, inför nästa års treårsplan, överväga möjligheten att öppna vissa utbildningsvägar på högskolor, där de inte nu är representerade.
Exempel på utbildningsvägar, som med fördel skulle kunna förläggas till Örebro, kan vara sjukgymnastutbildning, utbildning på läkarlinjen i samverkan med något universitet, vissa ingenjörsutbildningar med anknytning till bl.a. miljö och ekonomi och utbildning på psykolog- och juristlinjerna, YTH-utbildning samt den lärarutbildning vi nedan vill återkomma till genom konkreta förslag inför vårens lärarutbildningsproposition.
Högskolan i Örebro har ända sedan den formella starten för cirka 15
år sedan -- den reella skedde med universitetsfilial, socialhögskola och GIH redan 25
år tidigare -- slagit vakt om kvalitet och basämnen. Det har lett till att högskolan har ett brett basämnesutbud och också bedriver utbildning på 80-poängsnivå inom ett tiotal basämnen.
De sociala och planeringsmässiga förutsättningarna för en breddning och utbyggnad av högskolan i Örebro är mycket goda. Örebros goda kommunikationsläge i landets befolkningstyngdpunkt ger bra förutsättningar för riksrekrytering till angelägna utbildningar. Högskolan utvecklade tidigt ett internationellt nätverk och ligger väl framme i utvecklingen av internationellt anpassade utbildningar.
Forskning
Högskolan i Örebro har förutsättningar att utvecklas till ett universitet oavsett att den idag inte ensam kan bilda underlag för ett universitet i den traditionella betydelsen, med flera fakulteter med både grundutbildning och fast forskningsorganisation.
Inför den forskningspolitiska propositionen är det angeläget att regeringens noga prövar möjligheten att tillåta kompaktare universitetsutbildningar. Här finns också möjligheten att etablera fasta forskningsresurser vid högskolan i Örebro inom de områden, där högskolan redan nu har de reella förutsättningarna. Närbelägna högskolor och universitet kan då bygga nätverk med systematiskt utbyte av kunskap och forskningsresultat.
Internationella erfarenheter visar att ett universitet inte måste vara stort för att kunna erbjuda bra undervisning. Små universitet är ofta goda universitet, präglade av både hög kvalitet och god miljö. Goda förutsättningar för kreativitet ges när nya forskningsenheter etableras. Det kan inte heller vara rimligt att inför ett svenskt EG-inträde fortfarande ålägga vissa regioner starka restriktioner för forskningen medan de inte påläggs andra.
Några områden där högskolan i Örebro har särskilda förutsättningar för att etablera fasta forskningsresurser är inom det samhällsvetenskapliga området, som är större än fakulteten i Linköping och i paritet med motsvarande fakultet i Umeå. Det är inte god hushållning att en så mogen utbildning inte ges de möjligheter fasta forskningsresurser innebär för både studenter och lärare.
Bland andra områden där Örebro har goda förutsättningar för att snabbt bidra till kunskapsutvecklingen i landet och också internationellt finns bl.a. miljöområdet -- i samverkan med bl.a. SAKAB och Regionsjukhuset -- och forskning inom handikappområdet.
Ingen stad i Sverige -- och förmodligen inte heller internationellt -- har tillgång till så många resurser, som arbetar med olika kommunikationshandikapp som just Örebro. Genom samverkan mellan statliga, kommunala och landstingskommunala intressenter skulle ett spännande centrum för forskning runt kommunikationshandikapp kunna etableras i Örebro. Samverkan med högteknologisk industri i och utanför länet skulle kunna betyda konkurrensfördelar för svensk industri.
Grythytte akademi
Det finns, som framgår av en tvärpolitisk motion, som inlämnats till riksdagen, bred uppslutning kring den s.k. Grythytte akademi -- högre restaurangutbildning i Grythyttan. Utbildningen vid Grythytte akademi möter ett mycket stort intresse bland studenter.
Lärarutbildning
När riksdagen under våren beslutar om en kraftig utbyggnad av lärarutbildningarna förutsätter vi att man tar till vara tillfället att etablera grundskollärar- och ämneslärarutbildning i Örebro.
Avsaknaden av fast grundskollärarutbildning har betytt att Örebro län hör till de delar av landet, där antalet obehöriga lärare är störst. På lågstadiet är cirka 9 % av lärarna i länet obehöriga och på mellanstadiet 14 %. Situationen försämras successivt genom att en förhållandevis låg andel av ledigförklarade tjänster kan besättas med behöriga sökanden.
Etablering av grundskollärarutbildning i Örebro skulle ha stor betydelse för högskolan och regionen. Örebro kan genom sina tidigare resurser på lärar- och skolområdet ge viktiga bidrag till den pedagogiska utvecklingen.
Marginalkostnaderna för att etablera lärarutbildning i Örebro torde bli rimliga genom att högskolan redan nu har väl utbyggda basämnen och tillgång till viktiga utvecklingsresurser inom området.
Konkret vill vi föreslå att följande lärarutbildningar etableras vid högskolan i Örebro: grundskollärarutbildning 1--7grundskollärarutbildning 4--9ämneslärarutbildning
Örebro finns musikhögskola och den ena av landets två idrottshögskolor.
Musikhögskolan i Örebro är den enda i landet, som bara kan erbjuda ettämnesutbildning genom avsaknad av såväl grundskollärarutbildning 1--7 och 4--9 som ämneslärarutbildning vid högskolan.
Idrottshögskolan hade tidigare tvåämnesutbildning men får nu endast erbjuda ettämnesutbildning. Många av de studenter som väljer ämnet idrott tvingas att förlägga sin utbildning till två orter. En utökning och breddning av idrottslärarlinjen i Örebro skulle eliminera dessa missförhållanden.
Högskolan har goda förutsättningar också för andra ämneskombinationer än dem med musik och idrott.
Högskolan i Örebro har därtill god beredskap för att öka antalet platser på ettämnesutbildningen i musik och för utbildning till grundskollärare för förskollärare och fritidspedagoger.
Högskolan har i en särskild utredning redovisat möjligheter till snabb utbyggnad med över 300 nya utbildningsplatser.
Genom här föreslagen utbyggnad av lärarutbildningen skulle Örebro kunna utvecklas till något av ett pedagogiskt center i Mellansverige.
Många av förutsättningarna finns där redan: Idrottslärarlinjen och musikhögskolan med sina tunga basinvesteringarHögskolan med sitt relativt breda utbud av basämnen med utbildning i flera fall upp till 80- poängsnivånFörskollärar- och fritidspedagogutbildningarnaSkolledarhögskolanEn bred pedagogisk konferensverksamhet med bl.a. ''Skolan i Centrum'' -- sammandrag av aktuellt uvecklings- och forskningsarbete inom skolområdetSpecialpedagogisk profil med flera nationellt och internationellt unika institutioner och skolor främst för kommunikationshandikappade elever. I en särskild motion hemställer vi också om inrättande av speciallärarlinje vid högskolan i ÖrebroOmfattande lärarfortbildning vid högskolan i ÖrebroForskning inom Centrum för skol- och barnomsorgsutveckling
Som framgått ovan är behovet av allmänlärarutbildning stort såväl med hänsyn till rekryteringsläget i länet, högskolans utveckling som möjligheterna för Örebro att aktivt bidra till den pedagogiska utvecklingen inom olika sektorer -- inte minst vad gäller skolledning och utveckling av stöd till handikappade barn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt utbyggnad av högskolan i Örebro, speciellt inrättande av grundskollärar- och ämneslärarutbildning fr.o.m. hösten 1992.
Stockholm den 24 januari l992 Inger Lundberg (s) Maud Björnemalm (s) Sture Ericsson (s) Hans Karlsson (s) Håkan Strömberg (s)