I enlighet med forskningspropositionen 1989/90:90 beslöt riksdagen om en särskild fakultetsresurs för högskolelektorers forskning från och med budgetåret 1991/92. Medlen skulle fördelas med lika stora belopp, 5 miljoner kronor, till var och en av de humanistiska respektive matematisk-naturvetenskapliga fakulteterna vid samtliga universitet utom universitetet i Linköping.
Undantaget är obegripligt och kan knappast förklaras på saklig grund. Det måste rimligtvis bero på okunnighet hos någon handläggare. Någon förklaring har heller inte givits från utbildningsdepartementets sida.
Sannolikt beror förbiseendet på att universitetet i Linköping har en annan organisation än övriga universitet. Det är det enda universitet i landet, som har en enhetlig, odelad fakultet, som är gemensam för lärarna inom såväl matematik/naturvetenskap som samhällsvetenskap och humaniora. Det finns alltså inga separata humanistiska och matematisk-naturvetenskapliga fakulteter vid universitetet. Självfallet bör det inte heller spela någon roll att den filosofiska fakultetens forskningsorganisation genom TEMA är annorlunda än den vid övriga universitet. Detta har ju inte med själva sakfrågan att göra. Det finns inte något rimligt skäl att ställa Linköpings universitet vid sidan. Universitetets högskolelektorer har givetvis samma behov av forskningsmedel som de som tjänstgör vid rikets andra universitet och bör ha samma chanser som dessa till vetenskaplig förkovran. Det är följaktligen helt oacceptabelt att särbehandla Linköpings universitet och ge de ifrågavarande högskolelektorerna sämre forskningschanser än vid landets övriga universitet.
Riksdagen beslutade vid samma tillfälle att under anslaget till de humanistiska fakulteterna ge universitetsbiblioteken en förstärkning av litteraturförsörjningen med 900.000 kronor vardera. Av samma skäl -- eller brist på skäl -- glömdes universitetsbiblioteket i Linköping bort också i detta sammanhang. Inga medel till forskning -- inga medel till biblioteket.
Det är ett rättvisekrav, att universitetet i Linköping och dess befattningshavare får samma möjligheter som gäller vid landets övriga universitet. Därför är det angeläget, att de tidigare missgreppen snarast rättas till. Rimligtvis borde tillgängliga medel för högskolelektorers forskning liksom biblioteksmedel fördelas på ett sådant sätt, att även universitetet i Linköping och dess filosofiska fakultet får sin beskärda del. Om detta -- av svårförståeliga skäl -- inte sker, bör frågan aktualiseras i den förestående forskningspropositionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen vid fördelningen av ifrågavarande anslag beviljar universitetet i Linköping en rimlig del, proportionell till fördelningen till övriga universitet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel till högskolelektorers forskning vid filosofiska fakulteten i Linköping,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel till humanistisk litteraturförsörjning vid universitetet i Linköping.
Stockholm den 23 januari 1992 Birger Hagård (m)