Läsåret 1990/91 startade en försöksutbildning, omfattande 40 poäng, kallad Högre restaurangutbildning inom Högskolan i Örebro. Utbildningen leddes av en särskild arbetsenhet och under överinseende av linjenämnden för kultur och information. Utbildningen, som omfattar 18 studenter, är förlagd till Grythyttans gästgivaregård i Hällefors kommun.
Behörighetskrav för tillträde till utbildningen har fastställts till gymnasieutbildning samt två års yrkeserfarenhet från restaurangbranschen. Antagningen till utbildningen sker bl.a genom särskilda antagningsprov. Utbildningen följer en tematisk uppläggning. Teori och praktik varvas kontinuerligt.
För den teoretiska delen ianspråktas kompetens inom bl.a. de akademiska ämnena företagsekonomi, kulturvetenskap, hushållsvetenskap, pedagogik och psykologi. Undervisningen i de yrkestekniska delarna ges av lärare/handledare som rekryterats från svensk och internationell restaurang- bransch.
Utbildningen finansieras med särskilda anslag från utbildningsdepartementet. Läsåret 1991/92 upprepas kursen återigen baserad på särskilda anslag från departementet.
Försöksutbildningen följs noga av Högskolan i Örebro och dess arbetsenhet samt linjenämnden. De erfarenheter som hittills gjorts är mycket goda.
Utvecklingsplaner
Inom Högskolan och linjenämnden bearbetas f.n. ett förslag om en utvidgning av utbildningen till att omfatta maximalt 120 poäng. Utöver det första året, där försöksverksamhet pågår, planeras ett andra år som ett internationellt projektår, med såväl teoretiska fördjupningsstudier som praktiska delar i olika språk och kulturmiljöer.
Därutöver planeras ett tredje grendelat påbyggnadsår. Det andra året -- det internationella projektåret -- kan under förutsättning av beslut om särskilda resurser starta redan 1992/93.
Kostnader
I reguljär fas har kostnaden per årsstudieplats uppskattats till cirka 30.000 kronor. Detta betyder att med ett intag om 30 elever på första året, 20 på andra och 20 på tredje blir den årliga totalkostnaden 2,1 miljoner kronor då fullt genomslag föreligger (70
årsstudieplatser). Utvecklingskostnader avseende år två och tre tillkommer. Lokalkostnader ingår inte.
Grythytte Akademi
Den beskrivna utbildningen ingår i det av bl.a industridepartementet, länsstyrelsen i Örebro län och Sveriges Hotell- och Restaurangförbund delfinansierade projektet Grythytte Akademi. Projektet har som mål att i Hällefors kommun och med anknytning till Grythyttans gästgivaregård etablera verksamheter som rör livsmedelsfrågor, produktutveckling, mat- och dryckeskultur samt utbildning på såväl gymnasial som högskolenivå. Högskoleutbildningen betraktas som mycket väsentlig och avgörande för hela projektet.
Till utbildningsverksamheten inom projektet räknas också ett samarbete med Stiftelsen Loka Brunns rehabiliteringsverksamhet. Ett program som kombinerar rehabilitering och yrkesfortbildning planeras i samarbete med Arbetslivsfonden i Örebro län.
Verksamheten inom Grythytte Akademi har stor regionalpolitisk betydelse. Så sent som i september 1991 beslöt regeringen att till Fastighets AB Grythytteakademi (Procordia, LRF och Grythyttans gästgiveri i samverkan) ge ett lokaliseringsstöd om 50% av en kalkylerad kostnad om 30 miljoner kronor för anskaffning av den svenska paviljongen under världsutställningen i Sevilla 1992.
Utbildningen inom ramen för de första 40 poängen, som nu ges för andra gången, slutar i och med vårterminen 1992. Därefter är det oklart vad som sker både när det gäller första året och den planerade fortsättningen.
Högskolan i Örebro har utvecklat och försöksvis etablerat utbildning inom detta helt nya fält med stöd av särskilda resurser. Högskolan har små möjligheter att inom egna ramar klara den permanenta etableringen av en akademisk utbildning för en helt ny yrkesgrupp.
Den högre restaurangutbildningen vid Högskolan i Örebro, förlagd till Grythyttan, är en nationell resurs och möjlighet. Det är därför nödvändigt att Högskolan i Örebro genom en, inom ramen för det samlade högskoleanslaget (Littera
D) särskilt anvisad resurs, ges möjlighet att fortsätta driften och utvecklingen av denna utbildning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts om den högre restaurangutbildningen vid högskolan i Örebro.
Stockholm den 23 januari 1992 Maud Björnemalm (s) Bengt Wittbom (m) Gudrun Norberg (fp) Anders Svärd (c) Rose-Marie Frebran (kds) Karl-Erik Persson (v)