Inledning
Högskolan har haft och har mycket stor betydelse för Norrbottens utveckling. Dess värde när det gäller att höja kunskapsnivån hos människor och i företag är oomtvistat. Den ger också många norrbottningar, unga som äldre, den frihet och förmån det innebär att studera vid högskola i relativ närhet till sin hemort.
Högskolan i Luleå har numera ca 6 000 studerande. Den har tekniska utbildningar och lärarutbildning som bas, men ger också ekonomiska, konstnärliga, yrkestekniska utbildningar och s.k. universitetsprogram. Dessutom har man fort- och vidareutbildningar för yrkesverksamma. Utbildningarna sker i huvudsak i Luleå, men också i betydande del ute i länet och landet på distans.
Det är värt att notera att högskolan i Luleå inom högskoleväsendet skiljer sig från andra högskolor i landet. Den har fasta forskningsresurser men är med sin enda fakultet inget klassiskt universitet, den har utbildning inom alla utbildningssektorer utom vårdsektorn och är därför ingen vanlig teknisk högskola. Den är med sin tekniska fakultet ingen mindre och medelstor högskola.
Det är viktigt att den tekniska utbildningen och forskningen vid högskolan i Luleå utvecklas vidare, men det är också viktigt att den verksamhet som ligger vid sidan av det tekniska fakultetsområdet vidareutvecklas. De stora avstånden och regionala rättviseskäl talar för en snabb fortsatt uppbyggnad av dessa sektorer. Det är inte acceptabelt om existensen av en teknisk fakultet vid högskolan i Luleå skulle tillåtas få innebära att länet blir sämre försörjt med kompetens inom andra områden än vad som annars hade varit fallet.
De nu viktigaste inslagen i denna uppbyggnad av högskolan är fortsatt förstärkning av anslaget för fristående kurser, forskningsstöd för verksamheten utanför teknikområdet samt grundskollärarutbildning för grundskolans högre stadier.
Det måste också påpekas att den neddragning av anslagen till komvux som den borgerliga regeringen nu föreslår kan innebära rekryteringssvårigheter generellt i framtiden till högskoleutbildningar. I Norrbotten är det många vuxna som genom komvux erhåller behörighet för att söka högskoleutbildningar. Särskilda satsningar har från staten dessutom gjorts på komvux i Norrbotten, för att ge fler behörighet att söka till lärarutbildningar, med syftet att häva bristen på behöriga lärare i länet. Detta kan nu omintetgöras om regeringens förslag accepteras.
Fristående kurser
När det gäller fristående kurser har högskolan i Luleå samma roll i förhållande till sin region som de små och medelstora högskolorna har i förhållande till sina regioner. Högskolorna möts av likartade krav och förväntningar på utbildning. Högskolan i Luleå skall dessutom inom sitt specialområde ta ett ansvar för kurser inom ett större geografiskt område.
Det förefaller rimligt att jämföra anslagen för fristående kurser till Luleå med anslagen till de förutvarande universitetsfilialerna. Vid en sådan jämförelse föreslås högskolan i Luleå anslag som betydligt understiger dessa filialer.
Högskolans LIF-anslag bör därför höjas i ett första steg med minst 5 milj.kr.
På sikt bör högskolans anslag höjas ytterligare så att det åtminstone kommer i nivå med anslagen till de förutvarande universitetsfilialerna.
Forskningsanknytning
När det gäller forskningsanknytningen av högskolans utbildningar utanför den tekniska sektorn, är situationen vid högskolan i Luleå analog med den som rådde vid de mindre och medelstora högskolorna före 1990 års forskningsbeslut. Då anslogs medel för forskningsstödjande åtgärder, för planering av forskningsprojekt, kontakter med motsvarande fakulteter vid universiteten, lärares forskarutbildning m.m. vid dessa högskolor.
Motsvarande medel har inte beräknats för högskolan i Luleå trots att dess lärar- och barnomsorgsutbildningar och ekonomiskt-administrativa utbildningar har samma problem och behov som motsvarande utbildningar vid de mindre och medelstora högskolorna.
Däremot har lärarutbildningarna vid universiteten och lärarhögskolan i Stockholm tillgång till forskningsstöd inom ramen för de samhällsvetenskapliga fakultetsanslagen.
Att de lärare vid högskolan i Luleå som inte tillhör teknisk fakultet har samma ställning som lärare vid mindre och medelstora högskolor illustreras av att de numera kommit att tillhöra lämplig fakultet i Umeå. Detta förbättrar dock inte märkbart deras ekonomiska möjligheter.
Högskolan bör därför tillföras ett anslag på förslagsvis 4 milj.kr. för forskningsstödjande åtgärder.
Grundskollärarutbildning åk 4--9
Norrbotten har en väl fungerande ungdomsskola. Vetskapen om grundutbildningens centrala roll för utvecklingen av vårt län är utbredd bland människorna i länet och deras företrädare. Utbildningens roll i en människas liv och i samhällslivet blir allt viktigare. Strukturomvandlingen i Norrbotten underlättas också av om vi har ett väl fungerande utbildningsväsende. Grund- och gymnasieskolan och vuxenutbildningen lägger grunden för all annan samhällelig verksamhet i länet.
Det är därför som vi med oro ser hur antalet lärare utan adekvat utbildning ökar i vårt län. Åtgärder mot detta har vidtagits med till buds stående medel, men nu behöver vi få möjlighet att anordna utbildning för lärare i årskurserna 4-- 9.
Andelen obehöriga lärare är hög i Norrbotten. Situationen kommer att ställas på sin spets på grund av de höga födelsetalen och den minskade undervisningsskyldigheten för lärare. Lärarutbildningen skulle också delvis kunna ges på distans till de delar av Norrbotten där behovet av behöriga lärare är särskilt stort.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökade anslag till högskolan i Luleå.
Stockholm den 23 januari 1992 Ewa Hedkvist Petersen (s) Sten-Ove Sundström (s) Bruno Poromaa (s) Åke Selberg (s) Leif Marklund (s) Monica Öhman (s)