Högskolan i Skövde inrättades -- efter förslag från dåvarande folkpartistiske utbildningsministern Jan-Erik Wikström -- år 1983. Ambitionen var att bygga ut högskolan till att bli storleksmässigt likvärdig med andra mindre högskolor som fanns i landet. Högskolan i Skövde disponerar i dag för grundläggande utbildning på allmänna linjer endast några promille av rikets samlade resurser, och skillnaden i storlek mellan högskolan i Skövde och den minsta av övriga ''äldre'' högskolor är avsevärd. Bristen på resurser är mycket negativ såväl för högskolan som den region där den verkar.
Jag kommer i det följande begränsa mig till några få men väsentliga områden för utveckling av högskolan i Skövde. Jag ansluter mig därvid huvudsakligen till förslag från styrelsen för högskolan i Skövde. Ett par av förslagen avser en välbehövlig förstärkning av existerande kompetensområden, medan andra utgör förslag till etablering av nya kompetenser.
Inledningsvis vill jag framhäva en aspekt av stor betydelse för svensk högskoleutbildning och för utveckling i närregionen. Det är vårt behov av ekonomisk utveckling för näringslivet inte minst i ett internationellt perspektiv. Det krävs av regionala skäl ökade resurser för ekonomisk utbildning med inriktning mot bland annat marknadsföring och med inriktning mot den internationella utvecklingen; av särskild betydelse är härvidlag det europeiska handelsområdet. Det bör framhållas att högskolan i Skövde på detta område har introducerat en utbildning av hög kvalitet. Men den behöver byggas ut för att täcka ett stort behov.
Det är vidare viktigt att bygga ut basen för den datavetenskapliga utbildningen vid högskolan i Skövde. Detta kompetensområde har efter hand fått en viss bredd och nått ett betydande djup med en begynnande forskning, varför det nu är synnerligen angeläget att konsolidera området.
Vidare bör två nya kompetenser etableras. Först och främst krävs en human- och samhällsvetenskaplig kompetens. En sådan kompetens kan effektivt stödja, utveckla och i vissa fall utgöra en integrerad del av program inom teknik, data- och systemvetenskap samt ekonomi. Av särskild betydelse i ett sådant perspektiv är studieområdet kognitionsvetenskap. Kognitionsvetenskap är en ämnesövergripande vetenskap, som har utvecklats ur ämnen som psykologi, språkvetenskap, filosofi, medicin samt teknik och datavetenskap. Av särskilt intresse för högskolan i Skövde är kognitionsvetenskap i relation till ny teknologi. Jag anser att resurser bör tillföras för ett treårigt human- och samhällsvetenskapligt program inom ramen för en kandidatexamen.
Därtill är det angeläget, att studier även kan erbjudas inom det naturvetenskapliga området. En god kompetens inom detta område utgör i sig en viktig bas för tillämpningsstudier inom teknik och datavetenskap. Etablering av området är även väsentligt av det skälet att flickors intresse för naturvetenskaplig utbildning är långt större än för teknisk utbildning. I dag är andelen flickor som utbildas vid högskolan i Skövde extremt låg. Högskolan i Skövde har redan i dag kompetens inom ämnen som matematik och statistik. Det torde finnas goda möjligheter att bygga ut dessa ämnen samt att etablera strukturerade studiegångar med sådant innehåll inom ramen för en kandidatexamen.
Med ovanstående har jag önskat påvisa att det föreligger ett stort behov och goda möjligheter att utveckla verksamheten vid högskolan i Skövde. Skaraborg har i dag en mycket låg andel sysselsatta inom tjänstesektorn och det är viktigt att vår högskola får bättre möjlighet att bereda fler en kvalificerad utbildning i länet.
Den nya regeringen har tillfört den högre utbildningen kraftigt utökade resurser. Jag anser dock att en omfördelning av dessa resurser bör ske så att de mindre högskolorna får en större andel. Därmed skulle verksamheten vid högskolan i Skövde utvecklas i enlighet med vad som ovan angivits.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omfördelning av medel så att verksamheten vid högskolan i Skövde kan utökas.
Stockholm den 23 januari 1992 Bengt Rosén (fp)