Den viktigaste förutsättningen för att miljöproblemen skall kunna bemästras är att alla medborgare blir delaktiga i detta arbete. Det handlar om att var och en av oss måste tänka och handla miljöriktigt, vilket i sin tur förutsätter väsentligt ökade kunskaper och förändrade attityder.
Det kan konstateras att den miljödebatt som nu pågått ett antal år lett till just ett ökat miljömedvetande och en växande vilja att delta i ett praktiskt miljöarbete. Något som bland annat tar sig uttryck i den stora uppslutningen i t.ex. returpappersinsamling och batteriinlämning, och att vi som konsumenter i allt högre grad ifrågasätter engångsmaterial och miljöskadliga produkter och därmed styr mot en miljövänligare produktion och konsumtion. På den grunden måste vi bygga vidare.
Det bästa miljöskyddet är alltså mångas delaktighet. För att nå denna krävs en långsiktig prioritering av kunskapsspridning och miljöutbildning. Insatser som ger människorna ökad kunskap och kompetens på miljöområdet måste stödjas.
Skolans roll är mycket viktig i sammanhanget. Den tidigare regeringen tillsatte en läroplanskommitté i syfte att se över den nuvarande läroplanen. I detta arbete deltog olika experter med breda och djupa kunskaper inom miljöns område, och till dessa hörde ett miljösekreteriat i Lund. Regeringen utfärdade dock nya läroplansdirektiv i december 1991 vilka innebar att den gamla kommitténs experter -- och miljösekreteriatet -- entledigades.
Vi ser mycket allvarligt på denna nya politiska kurs som bland annat innebär att man nedprioriterat behovet av breda kunskaper och erfarenheter på miljöområdet i det fortsatta arbetet i läroplanskommittén.
Vi föreslår därför inrättande av ett miljövetenskapligt utbildningsråd enligt de tankar som redovisats i rapporten om Miljön i Västra Skåne (SOU 1990:93). Utbildningsrådet kan bli motorn i en nationell satsning på miljöutbildning. Avsikten är främst att rådet skall ge det decentraliserade miljöarbetet bättre möjligheter att komma till sin rätt. Jämför gärna med forskningsrådens funktion.
Det kommer att ta tid, innan vi ser de fulla effekterna av dessa åtgärder. Naturen reagerar långsamt. Det tar tid att rena vatten, luft och jord. Det gör det desto viktigare att bedriva miljökampen med full styrka.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett miljövetenskapligt utbildningsråd.
Stockholm den 22 januari 1992 Anita Jönsson (s) Bo Bernhardsson (s)