Fritidssektorn är i snabb tillväxt mätt såväl i verksamhet som i ekonomiska termer.
Den allt starkare betoningen av fritidens betydelse och behovet av att fylla den ökande fritiden med för människor meningsfulla aktiviteter ställer krav på kvalificerad kunskap om t.ex. psykologiska och sociologiska faktorer inom fritidsverksamheten, om fritidsverksamhetens förmedlande roll, liksom ett behov av metodstudier.
Trots fritidssektorns allt större ekonomiska betydelse saknas särskild utbildning på högskolenivå. Det kan förtjäna nämnas att högskoleutbildning och forskning inom fritidsområdet är väl etablerad internationellt, t.ex. i USA, Västtyskland och Canada. I många länder kan man avlägga filosofie doktorsgrad i ämnet ''Fritidsvetenskap''. Flera ERASMUS-program finns också inom området.
I Sverige heltidsarbetar 1 000-tals människor med kvalificerade arbetsuppgifter inom fritidssektorn i vid mening. Det gäller dels inom den kommunala fritids- och kultursektorn, dels inom folkrörelser och idrotten. Utbildningsbehovet är omfattande, särskilt med tanke på att många som i dag sitter i ledande ställning inom sektorn saknar högskoleutbildning.
Det bör också uppmärksammas att den nya gymnasieskolan innehåller ett helt nytt program ''Barn och fritid''. Möjligheter måste skapas för de elever som går igenom denna utbildning att kunna gå vidare på en motsvarande högskoleutbildning.
Både inom idrottsrörelsen och fritidssektorn i stort omsätts stora ekonomiska belopp. Om vi ser på idrottsrörelsen, så är det inte alltid som ledarna klarar av att hantera ekonomin. Antalet konkurser inom just idrottsrörelsen har dessvärre ökat under senare tid. Detta visar att behovet av ett ökat administrativt och ekonomiskt kunnande bland ledarna är stort.
I Borås har under medverkan av bl.a. högskolan och regionens fritidschefer en första modell för utbildning och forskning utarbetats. Modellen omfattar förutom grundläggande högskoleutbildning också uppbyggnad av en litteraturbas för fritidssektorn. I de diskussioner som förts om behovet av en mer omfattande högskoleutbildning har skisserats en utbildning om 120 poäng.
I debatten inom fritidssektorn har behovet av forskning starkt framhållits. I dag finns ett fåtal forskare, spridda över landet och med sin utbildningsmässiga bakgrund i skilda traditionella universitetsämnen. Detta är naurligt då ingen etablering av ämnet ''fritidskunskap'' eller liknande skett inom högskolevärlden.
Detta har i sin tur lett till att sektorn i alltför stor utsträckning bygger verksamheten på ''myter'', vilka inte alltid har visat sig stämma överens med verkligheten.
Forskning inom nya områden har alltid svårt att etablera sig. En förutsättning för en samordnad forskningsinsats på detta fält är att ekonomiska resurser avsätts för en fritidsvetenskaplig kunskapsutveckling. Möjligheterna till detta bör beredas inför nästa forskningspolitiska proposition.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högskoleutbildning för fritidssektorn.
Stockholm den 22 januari 1992 Lars Sundin (fp)