En självständig högskola på idrottens område inrättas enligt riksdagsbeslut (1988/89:UbU22, rskr. 197) den 1 juli 1992. Den nya idrottshögskolan ges emellertid inte rimliga förutsättningar att bedriva en kvalitativ verksamhet, eftersom kravet på förstärkning av kunskaps- och forskningsutvecklingen av karaktärsämnet idrott inte tillgodosetts. I stort sett genomförs endast en namnförändring jämfört med vad som i dag gäller för Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm (GIH).
Idrottshögskolan behöver en forskningsorganisation med forskarutbildning för den grundvetenskap som bygger upp det stora karaktärsämnet idrott. Detta är ett villkor för att den nya idrottshögskolan skall bli ett resurs- och utvecklingscentrum med nationellt ansvar för hela det idrottsliga vetenskapsområdet.
Karaktärsämnet idrott/fysisk aktivitet omfattar många i samhället förekommande verksamhetsområden såsom bl.a. ergonomi och hälsa, fysisk träning, rörelselära, idrottsaktiviteter, dans, rytmik samt friluftsliv. Idrottsämnet är det enda ämne i skolsystemet som är direkt hälsoinriktat. På alla områden och nivåer inom idrotten och samhället finns ett behov av ökad kunskap om den motoriska utvecklingen och alla olika faktorer som förklarar, påverkar och bestämmer människans fysiska och psykiska prestationsförmåga. Inte minst är inverkan av fysisk aktivitet på barns motoriska och psykosociala utveckling ett eftersatt forskningsområde.
Inom de grundvetenskaper som bygger upp det stora karaktärsämnet idrott föreligger stora behov av ökad kunskap och forskning på en rad områden, t.ex.:Den fysiska aktivitetens betydelse för barns och ungdomars fysiska och psykiska utveckling.Relationerna mellan fysisk aktivitet och hälsa, inte minst för den äldre delen av befolkningen för att bibehålla hälsa och motverka uppkomst av ohälsa.Fysisk aktivitet som ett medel vid olika typer av rehabilitering.Betydelsen av regelbunden fysisk aktivitet för att förhindra uppkomst av olika skador -- inte minst på arbetslivets område.Kunskap och kunskapsutveckling inom områdena motorik och biomekanik för att förklara olika fysiska aktiviteters roll inom idrotten och samhället.
Alla dessa ämnesområden är för närvarande under stark utveckling både i Sverige och internationellt.
Det är fastlagt att all högskoleutbildning skall bygga på vetenskaplig grund. Det är av avgörande betydelse för kvaliteten i den högre utbildningen att den bedrivs av personer som har en direkt och levande kontakt med forskningen. Utan ett sådant samband uppfylls inte högskolelagens krav om att utbildningen skall bedrivas på vetenskaplig grund.
I framtiden skall all undervisning på högskolan meddelas av lärare med lektors- och professorskompetens. Det är viktigt att dessa vid Idrottshögskolan får resurser för forskning och forskarutbildning. Idrottshögskolan måste successivt utvecklas till en effektiv utbildnings- och forskningshögskola.
För det första förutsätter en kvalificerad undervisning att per capita-kostnaden ligger på en rimlig nivå. Vid tilldelningen av elevbidrag till Idrottshögskolan bör beräkningsgrunden vara minst 20--22 timmars lärarledd undervisning per poäng.
För det andra behövs resurser för forskarutbildning. Det bör inrättas ett antal forskar/doktorandtjänster (motsvarande f.d. utbildningsbidrag) som ställs direkt under Idrottshögskolan men knyts till befintliga professorstjänster. Ämnet för dessa tjänster skall vara relevant för idrottsämnet.
I en övergångsperiod kan Idrottshögskolan utnyttja de resurser i form av professorstjänster som finns inom Centrum för idrottsforskning. Det är viktigt att dessa professorer då får en dubbel anknytning, dels till Idrottshögskolan, dels till sina respektive fakulteter.
En tillkommande uppgift för Idrottshögskolan är att erbjuda en kvalificerad vidareutbildning. Idrottsämnet heter numera ''Idrott och hälsa''. Det finns i dag ett stort behov bland idrottslärare av vidareutbildning i ämnet ''hälsa''. Idrottshögskolan har god kompetens för en sådan vidareutbildning.
De organisatoriska och resursmässiga förstärkningar som krävs för att utveckla Idrottshögskolan till en effektiv utbildnings- och forskningshögskola bör genomföras och planeras i samråd mellan företrädare för lärarutbildningen, Idrottshögskolan, Centrum för idrottsforskning, idrottsrörelsen och regeringen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av Idrottshögskolan till en effektiv utbildnings- och forskningshögskola.
Stockholm den 21 januari 1992 Karin Falkmer (m)