Betelseminariet i Bromma och Teologiska Seminariet i Lidingö har varit centra för teologisk utbildning och delvis forskning sedan 1860-talet resp. 1870-talet. Huvuduppgiften har varit att utbilda pastorer och missionärer i Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionsförbundet.
Utbildningen vid Betelseminariet och Teologiska Seminariet, Lidingö är i dag en fackutbildning på högskolenivå. Studenterna är berättigade till studiemedel. Fullbordade studier vid endera av de två skolorna ger allmän behörighet till forskarutbildning vid teologisk fakultet.
Betelseminariet och Teologiska Seminariet svarar för utbildning av människor verksamma inom en rad olika områden i Sverige och utomlands. Förutom församlingsarbete handlar det t.ex. om sjukvård, fångvård, studieförbund, kurativ och social verksamhet och u- landsbistånd. Mer än tusen personer som fått sin grundutbildning vid de båda skolorna är i dag yrkesverksamma inom dessa och andra områden.
Kontakterna med teologisk utbildning, främst i Europa och Nordamerika, är betydande. Redan i dag finns ett etablerat utbyte, samarbete och kontakter med lärare, forskare och studenter vid en rad teologiska högskolor i t.ex. Zürich, Tübingen, Hamburg, London, Oxford, Bukarest, Riga, Chicago och Minneapolis.
Under 1991 påbörjades samtal mellan Betelseminariet och Teologiska Seminariet om ett utvidgat samarbete eller samgående. Skälen till detta har varit att öka kompetensen och få större resurser. Dessa förhandlingar har i dag kommit så långt, att en ny teologisk högskola väntas bli en realitet till läsåret 1993/94. De två skolorna har avgett en avsiktsförklaring om detta. Den nya högskolan har i dag arbetsnamnet ''Teologiska Högskolan, Stockholm''.
Regeringen har förklarat sig intresserad av att stärka forskning och kunskapsutveckling i Sverige och skapa förutsättningar för mer autonoma universitet och högskolor. I regeringsförklaringen hösten 1991 och budgetpropositionen i januari 1992 visar regeringen sin avsikt att förstärka resurserna för forskning vid högskolorna. En fri teologisk högskola i Stockholm skulle bidra till att förverkliga regeringens intentioner i dessa avseenden.
Den nya teologiska högskolan skall präglas av och utveckla den målsättning som de två skolorna för närvarande har var för sig, nämligen att vara en fackhögskola med god akademisk standard. Ännu större vikt än i dag kommer att läggas vid forskning och utveckling i öppenhet mot de behov som finns i samhället och kyrkorna.
En fri teologisk högskola med rötterna i den svenska frikyrkorörelsen och med stor ekumenisk öppenhet medför en ökad valfrihet för dem som önskar bedriva akademiska studier i teologi. Den kommer samtidigt att forsätta ge yrkesutbildning bl.a. för de två samfund som i dag är huvudmän. Det innebär att utbildningen skall accentuera områden inom teologin som är användbara i församlingsarbete och samhälle. Ämnen som själavård och diakoni kommer att ha stor plats i den nya högskolans utbildning, vid sidan av de traditionella ämnena inom teologin.
Den nya skolans uppgift blir att ge teoretisk utbildning med praktisk inriktning. Genom ett pedagogiskt och tvärvetenskapligt utvecklingsarbete syftar utbildningen till en stark integration av teori och praktik. Stora ansträngningar kommer att göras för att förstärka den teologiska forskningen och utvecklingen inom områden som i dag är försummade, men som har stor betydelse för samhälle och kyrka. Den kan t.ex. gälla kristendomens betydelse inom människovård, livsåskådningsdebatt och kommunikation.
Resurser skall även användas för att utveckla kompetens för andra yrkesgrupper än de som är knutna till kristet församlingsarbete. Sådan kursverksamhet finns redan i viss utsträckning, men skall utvecklas ytterligare. Målgrupper för det externa utbudet av kurser kan vara yrkesgrupper som har behov av att bearbeta och utveckla områden där Stockholms teologiska högskola har kompetens, t.ex. inom exegetik, kristendomens historia, psykologi, etik, ungdomskultur och musik.
Teologiska Högskolan, Stockholm skall erbjuda en fackutbildning som omfattar 160 alternativt 200 poäng med plats för 120--150 studenter. Examinationsformerna skall vara enligt gällande högskolenormer och utbildningen skall liksom i dag ge forskarbehörighet.
Lärarna vid högskolan skall ha akademiska examina, och god kompetens för forskning skall finnas inom lärarkollegiet. Ett särskilt forskningsråd med mycket hög forskarkompetens kommer att knytas till Teologiska Högskolan.
Lärarna kommer fortgående att bedriva forskning och utvecklingsarbete, så att det kommer utbildningen till godo samtidigt som det kan bidra till utveckling och förändringar i samhälle och kyrka. Gästande lärare och forskare från olika håll i världen inbjuds redan nu i viss utsträckning. Den nya högskolan kommer väsentligt att vidga detta utbyte. De gästande lärarna skall delta såväl i undervisning som i forskning.
Teologiska högskolan, Stockholm kommer att finansiera verksamheten genom bidrag från de två samfund som är huvudmän, elevavgifter, forskningsbidrag, extern kursverksamhet och statliga bidrag.
Enligt vår mening bör Teologiska Högskolan, Stockholm införas i kategorin statsbidragsberättigade högskolor. Det finns andra fria högskolor som får sin verksamhet finansierad med statsbidrag, t.ex. Handelshögskolan i Stockholm. Motsvarande fria teologiska högskolor i Norge har sedan lång tid bidrag från norska staten. En ny fri teologisk högskola i Sverige skulle innebära en stimulans för och nysatsning på den teologiska forskningen i vårt land.
Frågan om ett utbyggt stöd till Teologiska Högskolan, Stockholm bör också prövas i ljuset av att sedan mer än tio år statsbidrag utgår till forskningsanknytning för de fria samfundens teologiska seminarier. Regeringen bör sedan återkomma i budgetpropositionen i januari 1993 med förslag till stöd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statligt stöd till Teologiska högskolan, Stockholm.
Stockholm den 20 januari 1992 Jan-Erik Wikström (fp) Lars Leijonborg (fp)