Grundutbildningens villkor har på senare år mötts av ett starkt ökat intresse. Den socialdemokratiska regeringen tog bl.a. initiativ till den högskoleutredning Grundbulten, som särskilt belyser grundutbildningens villkor.
Då pedagogiska problem inom universitet och högskolor diskuteras generellt förbises ofta att vårdhögskolorna, med sin pedagogiskt utbildade lärarkår, kan sägas ha gått före i den pedagogiska utvecklingen inom högskolevärlden. Som exempel kan nämnas att PBI (problembaserad inlärning) har utvecklats inom vårdutbildningarnas ram.
Det är angeläget att den pedagogiska utveckling som skett vid vårdhögskolorna uppmärksammas så att inte ''generella överväganden om pedagogisk utbildning för högskolelärare'' kommer att innebära en framtida nedtrappning av pedagogisk kompetens för vårdhögskolelärarnas del.
Vårdhögskoleläraren behöver pedagogisk/didaktisk kompetens inte bara för sin egen framtida lärarprofession; en mycket väsentlig del i arbetet är att ge de studerande kunskaper och färdigheter att i sin tur tänka och arbeta pedagogiskt. En blivande sjuksköterska behöver t.ex. kompetens att arbeta profylaktiskt med informations- och utbildningsinsatser. Detta, att utbilda i att utbilda, kräver avsevärt mera i fråga om pedagogisk skolning än att utbilda enbart i det egna ämnet.
Det är samtidigt angeläget att vårdhögskolornas lärare får en ökad ämneskompetens. Nuvarande utbildning av vårdlärare bör kompletteras med ytterligare ämneskunskaper så att minimikravet för lärare vid vårdhögskola utöver pedagogisk utbildning och grundläggande högskoleexamen omfattar minst 40 poängs ämnesspecifik påbyggnadsutbildning.
Utifrån vad ovan sagts bör en vårdlärarutbildning, som ska tillgodose högskolans behov, bygga på adekvat grundläggande högskoleutbildning om minst 120 poäng. En strävan bör vara att öka andelen forskarutbildade lärare; ett minsta krav på ämnesfördjupning bör, om läraren ska undervisa på högskolenivå, omfatta 40 poäng utöver grundutbildning. Till denna ämnesfördjupning krävs, som ovan framhållits, vårdpedagogik om minst 40 poäng.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av en översyn av utbildningen av högskolelärare inom vård-/omsorgsyrken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att i avvaktan på en sådan översyn nuvarande utbildning för vårdlärare bör bibehållas.
Stockholm den 16 mars l992 Håkan Strömberg (s)