Vid Lunds universitet har sedan länge byggts upp en bred kompetens vad gäller forskning och utbildning inom områden som rör Öst- och Sydöstasien. Området har länge varit viktigt och får med den utveckling som pågår allt större betydelse. Intresset bland de studerande är stort. För näringslivet i regionen är utbildningen och forskningen inom dessa områden av stor vikt.
Undervisning har sedan länge bedrivits vid Lunds universitet i såväl kinesiska och japanska som thai och indonesiska. Den lokala linjen för Öst- och Sydöstasienstudier har varit starkt översökt och breddats till 120 poäng. Efter upprepade motionskrav i riksdagen har en professur inrättats i kinesiska. Detta är av stor betydelse för den fortsatta utbyggnaden och för utbildning och forskning inom detta område.
En stor brist är dock att det fortfarande saknas en professur i japanska. Överhuvudtaget har utbildningen vid våra universitet inom olika områden försummat Japan. Detta är högst beklagligt och ur allmän synpunkt oförsvarligt. Japan är en ekonomisk och politisk stormakt av första rang med en industriell och vetenskaplig utveckling som fört upp landet i första ledet bland världens moderna industrinationer.
Ett viktigt led i en nödvändig satsning på Japan inom olika discipliner bör vara att stärka utbildning och forskning i japanska språket. Detta bör vara en betydelsefull resurs även vad gäller utbildning om Japan inom andra ämnen. Det är allmänt omvittnat vilket värde kunskap i japanska språket har för framgångsrika kontakter även med näringslivet i Japan.
En professur i japanska har således stor betydelse dels -- som angetts ovan -- för en allmän breddning av kunskaperna om Japan och japanska förhållanden, dels för den sammanhållna utbildningen i Östasienstudierna som utbildnings- och forskningsblock. För de fördjupade studier, som många studenter efterfrågar, är det viktigt, att även japanska finns med. För detta krävs en professur i ämnet.
Inrättandet av en professur i japanska har framförts som en fråga av hög angelägenhetsgrad från universitetet i Lund och från UHÄ.
Vi har tidigare upprepade gånger motionerat i detta ärende. Vårt krav har dock avstyrkts av utbildningsutskottets majoritet och avslagits av riksdagen men tillstyrkts av centerpartiets, folkpartiets och moderaternas representanter.
Avsikten från den tidigare majoritetens sida har tydligen varit, att japanologisk forskning och forskarutbildning skall koncentreras till Stockholm. Det kan vi inte acceptera. Det är felaktigt ur såväl forskningspolitisk som regionalpolitisk synpunkt.
Vi återkommer därför med vårt förslag. Med hänsyn till den beslutsordning som numera gäller för övergripande forskningspolitiska frågor förslår vi, att riksdagen skall uttala att vårt förslag om en professur i japanska vid Lunds universitet skall förverkligas senast vid utarbetandet och behandlingen av nästa forskningpolitiska proposition.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en professur i japanska skall inrättas vid Lunds universitet i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 17 januari 1992 Bertil Fiskesjö (c) Ulla Tillander (c)