Trots att det vid landets specialskolor för döva och hörselskadade elever totalt inte finns fler än cirka 330 speciallärartjänster förväntas rekryteringsbehovet uppgå till runt 200 lärare fram till år 2000.
Det finns redan idag en stor brist på behöriga lärare på specialskolorna samtidigt som åldersstrukturen i lärargruppen betyder stora avgångar de närmaste åren.
Det är därför med stor oro specialskolorna ser svårigheterna att rekrytera elever till den 60-poängs påbyggnadsutbildning med inriktning på döva och hörselskadade elever, som nu bedrivs i Stockholm.
Sedan den nya speciallärarutbildningen startade hösten 1990 har två kurser med vardera 24 platser startats vid lärarhögskolan i Stockholm. Till den första sökte 11 behöriga sökanden, som antogs till de totalt 24 platserna. Hösten 1991 var antalet sökande, som antogs till utbildningen fyra(!). Ingen av de sökande var grundskollärare utan studenterna bestod av förskollärare och fritidspedagoger och andra representanter för socialt inriktade yrken.
Oavsett att de senare yrkeskategorierna väl uppfyller viktiga behov hos specialskolan måste det anses anmärkningsvärt och olyckligt att inga sökande har en grundskollärarutbildning som grund.
Bristen på speciallärare för olika handikappgrupper är stor, men rekryteringsläget på döv- och hörselsidan skiljer sig väsentligt från det för andra handikappgrupper.
Enligt vår mening finns det två viktiga skäl till detta:
1) Övrig speciallärarutbildning för handikappgrupper har inrättats på flera platser i landet. Då speciallärarutbildningen är en påbyggnadsutbildning för olika lärargrupper är motståndet mot att bryta upp och utbilda sig långt hemifrån stort för den, som varit yrkesverksam i flera år.
Endast speciallärarutbildningen för lärare till döva och hörselskadade barn har koncentrerats till Stockholm.
2) Genom att de döva och hörselskadade barnen har teckenspråket som sitt modersmål krävs vid ansökan att en blivande speciallärare för dessa, utöver sin grundutbildning och fem års yrkespraktik, också har kunskaper motsvarande minst 20 poängs utbildning i teckenspråk.
I praktiken innebär det att den unga studerande, som vill inrikta sig på arbete med döva barn har cirka 10 år av studier och yrkesarbete bekom sig när hon/han kan gå ut och arbeta som speciallärare. Härigenom tappar skolorna en viktig rekryteringsbas.
För att möta den mycket akuta situation som direkt kommer att äventyra utbildningen för de döva och hörselskadade barnen vill vi föreslå följande åtgärder:
1. Decentralisering av speciallärarutbildningen från Stockholm till Örebro. Bakgrunden är att Örebro genom sin specialskola för döva och hörselskadade barn (Birgittaskolan), riksgymnasierna för döva och hörselskadade och en mängd komplementära resurser på döv- och hörselområdet är den kommun i landet, som har den ojämförligt största kompetensen för de döva barnens behov samtidigt som intresset för utbildningen är stort i kommunen och dess omland och praktikmöjligheterna för de studerande extremt goda. Där finns också en stor potential för att rekrytera kompetenta lärare till högskolan.
2. En direkt påbyggnadsutbildning till den reguljära grundskollärarutbildningen för studerande, som vill utbilda sig till speciallärare för döva och hörselskadade barn. En 40- poängs påbyggnadsutbildning, som ges i direkt anslutning till och i integrerad form med grundskollärarutbildningen bedöms av verksamhetsansvariga kraftigt öka rekryteringsmöjligheterna.
En sådan specialinriktad grundskollärarutbildning skulle sakna den yrkespraktik, som nuvarande utbildning innebär, men genom att erbjuda utbildningen i en miljö med goda förutsättningar för praktik torde de allvarligaste nackdelarna kunna mötas. Svårigheterna att ge skolorna tillgång till behöriga lärare med önskvärd kompetens är nu så stora att det måste skapas alternativ till nuvarande utbildningsmöjligheter.
Med hänsyn till de krav, som bör ställas på utnyttjande av lokal kompetens och möjligheter till underlag för praktik, samt lokalt/regionalt rekryteringsbehov, bör även denna utbildning lokaliseras till Högskolan i Örebro.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering till Örebro av speciallärarutbildning för döva och hörselskadade barn samt om behovet av en förändring av utbildningen i syfte att möta ett akut rekryteringsbehov.
Stockholm den 16 januari l992 Inger Lundberg (s) Sture Ericson (s) Maud Björnemalm (s) Håkan Strömberg (s) Hans Karlsson (s)