I och med frigörelseprocessen i Baltikum, som lett till att Estland, Lettland och Litauen återfått sin självständighet, har behovet av kunskaper om våra baltiska grannar blivit ännu viktigare än tidigare. För att vi bättre skall kunna förstå komplicerade skeenden och för att möjliggöra närmare kontakter inom politikens, ekonomins och kulturens områden är språkkunskaper av största vikt.
Möjligheterna att studera baltiska språk, d.v.s. lettiska och litauiska, samt estniska, som är ett finskugriskt språk, är i dag starkt begränsade. Hitintills har ofta personer av baltiskt ursprung stått för kompetensen inom exempelvis de lettiska och litauiska språken i Sverige. Dessa specialister har nu nått pensionsåldern.
En professor i baltiska språk finns vid Stockholms universitet. Det är den enda fasta tjänsten i detta ämne i Norden. Denna enda lärare skall tillsammans med tillfälliga lärarkrafter undervisa i två skilda språk på samtliga nivåer, handleda forskare och själv bedriva forskning samt sköta den löpande administrationen.
Vid Stockholms universitet finns dessutom ett baltiskt centrum. Där bedrivs forskning om Estlands, Lettlands och Litauens historia, kultur och samhällsliv men inga språkstudier.
Vi anser att en förstärkning av de baltiska språkens ställning är nödvändig.
En särskild institution för studiet av baltiska språk och baltisk litteratur behövs. Den skulle i samverkan med det redan existerande baltiska centret kunna få en internationellt ledande roll inom detta forskningsområde.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en förstärkning av resurserna för baltiska språk och av en särskild institution för baltiska språk, forskning m.m.
Stockholm den 10 januari 1992 Karl-Erik Svartberg (s) Anita Johansson (s) Hans Göran Franck (s)