Södra Sverige saknar en konst- och designskola på högskolenivå. Decennier av diskussioner, periodvis mycket intensiva, och krav på en konsthögskola lokaliserad till södra Sverige har ännu inte givit resultat. Vi anser nu att det är hög tid att gå från ord till handling och motiverat att etablera en konst- och designutbildning på högskolenivå i Malmö/Lund-regionen.
Inledningsvis vill vi erinra om att den utredning som gjordes av Konstnärsutbildningssakkunniga (SOU 1970:66) föreslog en konst- och designhögskola i Malmö/Lund- regionen. Tyvärr togs förslagen inte upp vid högskolereformen 1977 trots att gensvaret hos remissinstanserna var mycket stort.
Statens Kulturråd konstaterade för sin del att starka skäl talade för förslaget om en konstnärsutbildning förlagd till Malmö/Lund. Likaså underströk AMS vikten av att utbildningen verkligen skulle komma till stånd. Landstingsförbundet uttalade också ett flertal vägande skäl för att förlägga en högre konstutbildning till sydsverige. I remissvaren underströks speciellt att utbildningen skulle vitalisera hela regionens kulturliv och att det förmånliga läget för internationella kontakter var av särskilt intresse i detta sammanhang.
I storstadsutredningens slutbetänkande slås fast att Sverige behöver tre nationella centra. Vi delar den uppfattningen. Enligt vår mening innebär detta att det också bör finnas minst tre kulturellt fullödiga, jämställda och konkurrenskraftiga centra.
I dag är Skåne den enda av landets tre storstadsregioner som inte har en konsthögskola. Detta är lika märkligt som oacceptabelt enär en konsthögskola, med den inriktning som vi eftersträvar, utgör en central institution för att skapa ett rikt kulturliv, regional utveckling och identitet samt en positiv utveckling för vårt näringsliv. Behovet av en utbildning på högskolenivå i södra Sverige för konst och design markeras ytterligare i takt med att vårt land allt närmare integreras i ett samarbete med EG.
Mer än en kommun kan naturligtvis bli aktuell som lokaliseringsort för en konst- och designutbildning på högskolenivå i södra Sverige. Men det finns många faktorer som talar för Malmö/Lund-regionen. Merparten av södra regionens kulturella liv utspelas i detta område. Musik- och teaterhögskola finns i Malmö. Arkivet för dekorativ konst finns i regionen. För de konsthögskolestuderande är det en nödvändig förutsättning att ha goda möjligheter att ta del i det kulturliv som finns på dessa orter och att kunna samarbeta med andra utbildningar som finns där. Därtill kan läggas att Malmö/Lund har ett vitalt och rikt differentierat konstliv med förnämliga konsthallar, konstmuseer och en omfattande kvalificerad galleriverksamhet. Detta är en viktig bas för etablerandet av en konsthögskola.
Den konst- och designutbildning för södra Sverige, som vi förespråkar, behöver nödvändigtvis inte vara en traditionell högskola inom ett universitet. Det finns sannolikt andra lösningar. På så sätt skulle man kunna vinna en skola med större konstnärlig frihet och mer konstnärligt utvecklingsarbete än vad som är möjligt inom det traditionella utbildningssystemets ramar.
Malmö kommun kan inte ensam klara en sådan satsning på konst och design som här talas om. Härför erfordras ett utvecklat samarbete som omfattar inte bara Skåne utan också övriga delar av södra Sverige. I hög grad behövs också statliga insatser för att i södra Sverige skapa en konst- och designutbildning som i ett europeiskt perspektiv ger regionen möjligheter att hävda sin särart. Det är enligt vår mening viktigt att skolan blir ställd under statlig tillsyn. Även examinationen skall ske under statlig tillsyn med samma krav som vid övriga konsthögskolor. De som ansvarar för undervisningen skall ha professors status precis som i en statlig skola.
Finansiellt skulle staten, tillsammans med kommuner och landsting, ansvara ekonomiskt för skolan. Vi vill emellertid med kraft understryka att viktigare än huvudmannaskap och lokaliseringsort är att en utbildning på högskolenivå för konst och design i södra Sverige kommer igång utan ytterligare onödigt dröjsmål.
Vi kan konstatera att södra Sverige är starkt eftersatt vad beträffar konstnärlig utbildning. Detta samtidigt som det finns en stor efterfrågan på högre utbildning i fri konst och design. En etablering av en konsthögskola i Malmö aktualiserar givetvis Forumskolornas framtid. Vid Forumskolorna bedrivs undervisning på mycket hög nivå redan i dag. Vid uppbyggandet av en konstutbildning på högskolenivå för södra Sverige måste vederbörlig hänsyn tas till forumeleverna. Det torde också vara möjligt att bygga en framtida högskoleutbildning på de erfarenheter som redan vunnits genom Forumskolorna.
För en snabb lösning av denna fråga talar inte minst designutbildningen. Design är ett viktigt konkurrensmedel för företagen. Det är viktigt för Sverige i en framtid med hårdnande europeisk och internationell konkurrens att här inte komma på efterkälken. Ett medvetet utnyttjande av design kan ge företagen en starkare profilering och innebära impulser till nytänkande. En satsning på konst- och designutbildningar har förutom stor kulturell betydelse också stor betydelse för framtida sysselsättning och välfärd.
Genom sin ''internationella placering'' skulle en konsthögskola i Malmö få en särprägel i förhållande till landets övriga konsthögskolor. Från Malmö är det närmare till Berlin, Hamburg och Amsterdam än det är till Stockholm. En broförbindelse mellan Malmö och Köpenhamn bidrar till att ytterligare öka denna internationella närhet. Det ger extremt goda förutsättningar för utbyte, både på lärar- och elevsidan, med konstskolorna på kontinenten. Möjligheterna att enkelt nå de stora utställningarna i Europa och närheten till Köpenhamns konstliv är ytterligare en fördel.
En arbetsgrupp bör omedelbart tillsättas med uppgift att lägga förslag om inrättandet av en konst- och designutbildning för södra Sverige i Malmö som bygger på de förutsättningar som redan skapats i den södra regionen genom Forumskolorna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att etablera en konst- och designutbildning på högskolenivå i södra Sverige.
Stockholm den 10 januari 1992 Kurt Ove Johansson (s) Christer Skoog (s) Bengt Kronblad (s) Karin Wegestål (s) Johnny Ahlqvist (s) Kjell Nilsson (s)