Kommunerna har som huvudmän för skolan det operativa ansvaret, d v s att se till att det finns utbildad personal, läromedel, lokaler och utrustning för undervisningen.
Regeringens proposition 1991/92:75 om lärarutbildning m m redovisar vägarna till läraryrket och den framtida lärarutbildningen. I propositionen betonas särskilt att situationen i regionalpolitiskt prioriterade områden bör beaktas.
I Norrbotten finns drygt 3 200 lärare inom grundskolan. Det finns inom länet stora variationer beträffande behöriga och obehöriga lärare och i vissa kommuner är situationen mycket allvarlig. Det gäller framför allt inlandskommunerna och kommunerna i östra Norrbotten. 1991 redovisade dessa kommuner en obehörighetsgrad på mellan 14 och 21 % inom grundskolan. Under hösten 1990 utannonserades 81 av Gällivare kommuns ca 300 lärartjänster, som innehades av obehöriga lärare. Endast fem behöriga sökande inkom till dessa tjänster. Situationen i kommunen har därefter ytterligare förvärrats med högre andel obehöriga lärare.
Hösten 1990 sammanställdes en prognos över behovet av lärare inom länets kommuner fram till år 2000. Prognosen visar på ett nyrekryteringsbehov inom grundskolan i Norrbotten på nästan 30 %. Nyrekryteringsbehovet är störst i inlandskommunerna.
Behovet av nya lärare beror dels på pensionsavgångar, dels på konsekvenserna av läraravtalet om minskad undervisningsskyldighet. Parallellt med detta kommer antalet nybörjare i grundskolan att öka fram till år 2000. Inom Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Pajala kommuner beräknas antalet nybörjare att öka med nästan 30 %.
Behovet av lärare är störst inom grundskolans högstadium och inom områdena matematik, naturorienterande ämnen och musik.
Tidigare erfarenhet visar att då efterfrågan på lärare i länet ökar, så drabbas inlandskommunerna hårdast genom att de behöriga lärarna tenderar att flytta till kustkommunerna.
Högskolan i Luleå har utbildning för grundskollärarlinjen åk 1--7. Hösten 1991 antogs 163 behöriga sökande till 132 utbildningsplatser. Av dessa antogs 122 till Luleå och 41 till distansstudier i Kiruna, Jokkmokk, Gällivare och Pajala. Vårterminen 1992 påbörjade en grupp distansstuderande i östra Norrbotten sina studier inom grundskollärarlinjen åk 1--7.
Högskolan har också sedan hösten 1989 utlokaliserat en grupp av grundskollärarlinjen åk 1--7 till Kiruna. Utbildningens uppläggning följer i stort den uppläggning som finns vid högskolan i Luleå, med lärare från högskolan och med praktikskolor/hemskolor inom kommunen.
Den utlokalisering som skett av grundskollärarutbildningen kommer att förbättra situationen med behöriga lärare i inlandskommunerna. Bland annat ger utlokaliseringen av en grupp till Kiruna ett större tillskott av lärare i kommunen än två hela årskurser i Luleå och Umeå tillsammans.
Sambandet mellan närhet till lärarutbildning och tillgången på utbildade lärare bekräftas också i proposition 1991/92:75.
Situationen inom grundskolans åk 1--7 i Norrbotten bedöms som tillfredsställande för de kommande åren. För grundskolans högre stadier är det dock svårare att tillfredsställa det ansvar som läggs på kommunerna och nå upp till kravet att ha utbildad, behörig personal.
För att förbättra tillgången av lärare i Norrbotten för grundskolans högre stadier bör därför lärarutbildning för grundskolans årskurser 4--9 erbjudas vid högskolan i Luleå.
Högskolan har sedan länge haft lärarutbildning och dess lärarutbildningsinstitutioner har betydande pedagogiska och metodiska resurser. Högskolan har också en professur i pedagogik. Inom ramen för denna bedrivs en framgångsrik och väl etablerad forskningsverksamhet knuten till lärarutbildningen. Detta innebär att många lärare inom lärarutbildningen deltar i olika forskningsprojekt. Inom ämnet pedagogik finns fem forskarstuderande.
Högskolan i Luleå har goda förutsättningar att bedriva antingen integrerad lärarutbildning för åk 4--9 eller det praktisk-pedagogiska kompletteringsåret om 40 poäng.
Det finns regionalpolitiska skäl att tillföra högskolan ettdera av alternativen. En stor andel lärare i främst länets inlandskommuner är obehöriga. Dessutom kommer under de närmaste åren behovet av nya lärare att öka starkt, varav en stor andel i inlandskommunerna. Riksdagen har framhållit att om ökat lärarutbildningsbehov föreligger kan det vara aktuellt att inrätta utbildning av lärare för årskurserna 4--9 vid några nya högskoleenheter.
Högskolan i Luleå bör tillföras utbildning av lärare för grundskolans årskurs 4--9 enligt alternativ a) eller b) nedan:
a) 60 platser inrättas vid Högskolan i Luleå på grundskollärarlinjen åk 4--9 inom ramen för antal föreslagna platser vid denna utbildningslinje.
b) 60 platser inrättas vid Högskolan i Luleå för praktisk- pedagogisk utbildning om 40 poäng, lärare åk 4--9, inom ramen för antal föreslagna platser för den nyinrättade praktisk-pedagogiska utbildningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nya platser till grundskollärarutbildning för årskurserna 4--9 vid högskolan i Luleå.
Stockholm den 16 mars 1992 Per-Ola Eriksson (c) Britta Bjelle (fp)