Regeringens prop 1991/92:75 angående lärarutbildningen beaktar varken det akuta lärarbehovet eller den långsiktiga lärarförsörjningen norr om Dalälven. Det föreslås inte någon utbyggnad av grundskollärarutbildningen med inriktning mot årskurserna 1--7, ej heller något för den nya utbildningen med inriktning mot årskurserna 4--9. I hela Norrland föreslås utbildningsplatser endast i Umeå, dock bara 86 av för hela landet totalt 1 450 platser.
I Jämtlands och Västernorrlands län kommer lärarnas pensionsavgångar att bli mycket besvärande inom grundskolan under den närmaste tioårsperioden. Inlandskommunerna har dessutom en stor andel lärare utan formell behörighet. I Jämtlands län finns 140 obehöriga och i Västernorrlands län är problemen mest akuta i Sollefteå och Ånge kommuner, där ca 10--15 procent av grundskolans lärarkår saknar behörighet.
De stora pensionsavgångarna är ett mera generellt problem, och man står inom kommunerna inför ett omfattande nyrekryteringsbehov under den närmaste tioårsperioden. Det finns exempel på kommuner som behöver ersätta närmare en fjärdedel av lärarkåren i grundskolan p.g.a pensionering. Till detta skall läggas övrig rörlighet på arbetsmarknaden.
Uppenbart är att ytterligare resurser behövs för insatser på lärarutbildningsområdet. I många kommuner riskerar situationen att bli ytterst besvärande, för att inte säga ohållbar. Den svaga satsningen på Norrland som regeringsförslaget innebär medverkar inte till att tillgängligheten till utbildning utjämnas i landet. Tvärtom uppnås motsatt effekt!
Styrelsen för Sundsvall/Härnösands högskola har prioriterat utbyggnad av grundskollärarutbildning i sin planering. Länsstyrelsen i Västernorrland har också i sitt underlag för högskolans planering markerat behovet av ytterligare utbildningsplatser för grundskollärare.
Inom ramen för tillgängliga resurser har åtgärder redan vidtagits för att öka lärarutbildningens tillgänglighet. Genom utveckling av distansstudier på heltid för grundskollärarutbildning med inriktning på årskurserna 1-- 7 har högskolan med framgång prövat ett nytt arbetssätt. Härigenom har rekryteringsunderlaget kunnat breddas och utbildningen kunnat möjliggöras för kategorier studerande som p.g.a. orsaker som arbete, social situation, avstånd m.m. annars ej skulle ha kommit ifråga. Detta är något som regeringen allmänt eftersträvar, och det har här givits praktisk möjlighet för t.ex. obehöriga lärare att skaffa sig formell behörighet.
Utnyttjandet av platserna har varit gott. Rekryteringen till den reguljära dagundervisningen har belagt ungefär hälften av platsantalet, medan man beträffande distansundervisningen har varit nödgad att medge en överinskrivning (100 studerande till 60 platser), motiverad av bristen på behöriga grundskollärare.
I det regionala utvecklingsarbetet påtalas ständigt utbildningens -- och då inte minst högskolan -- betydelse, något som för Mellannorrlands del har markerats genom det för Jämtlands och Västernorrlands län gemensamma universitetsprojektet Omega. Detta projekt syftar till att skapa ett nätverksuniversitet, byggt på de bägge högskolorna i Sundsvall/Härnösand och Östersund med fasta forskningsresurser och ett ökat utbildningsutbud.
Sundsvall/Härnösands högskola har idag samma omfattning i sin verksamhet som de övriga högskolorna i landet som föreslagits få 40 lärarutbildningsplatser och står sig väl i vad avser kompetens inom ämnesområden av betydelse. Den teknisk-naturvetenskapliga sektorn är således den största i landet bland de nya högskolorna, och forskningen har betydande omfattning inom matematik, fysik och -- speciellt -- kemi. Kompetensen inom den samhällsvetenskapliga sektorn är tillfredsställande, med forskarutbildade lärare i samtliga ämnen som vanligtvis konstituerar ämnet samhällskunskap inom skolan. Det humanistiska området är under uppbyggnad. Historieämnet har redan nu en god bas, och språken är på stark frammarsch.
Mot bakgrund av vad ovan framförts bör det vara helt naturligt att dels utöka dimensioneringen av utbildningen av lärare för årskurserna 1--7, dels lokalisera årskurs 4--9- lärarutbildning till Sundsvall/Härnösands högskola.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att grundskollärarutbildning för årskurserna 4--9 lokaliseras till högskolan i Sundsvall/Härnösand,
2. att dimensioneringen av grundskollärarutbildningen för årskurserna 1--7 vid högskolan i Sundsvall/Härnösand ökas, så att distansutbildning kan bedrivas effektivt i Jämtlands och Västernorrlands län.
Stockholm den 15 mars 1992 Tage Påhlsson (c) Stina Eliasson (c)