Folkpartiet liberalerna har i många år krävt en sänkt skolpliktsålder till sex år. Vi har gjort det, för att vi har tilltro till den del av den pedagogiska expertisen som menat att det är bra också för svenska barn att börja skolan tidigare. Det var därför med stor tillfredsställelse som folkpartiet liberalerna medverkade i riksdagens beslut att öppna för en möjlighet för barn att börja skolan redan vid sex års ålder. Det är enligt vår mening angeläget att nu gå vidare och också sänka skolpliktsåldern till att omfatta sexåringarna. Det är då angeläget att framhålla att pedagogiken för sexåringarna självfallet måste anpassas till deras förutsättningar. Vår avsikt är inte att första årskursen som den ser ut idag skall kopieras och bli identisk med sexåringarnas första år. Självklart skall också, liksom idag, möjligheter ges för såväl en senare som en tidigare skolstart om särskilda skäl föreligger. Skolplikt vid sex års ålder motiverar att grundskolan i samband med en sådan förändring bör förlängas, och alltså bli tioårig. Redan nu är kunskapsstoffet så stort att ett tionde grundskoleår även av detta skäl är starkt motiverat.
Därtill kommer att om skolpliktsåldern inte förlängs så kommer de barn som idag börjar skolan vid sex års ålder att vara 14--15 år när de ska välja gymnasielinje, eller om de inte vill studera, när de ska börja söka arbete. Vi tror inte att det är helt problemfritt att elever lämnar grundskolan ett år yngre än idag. Även detta talar alltså för en förlängd skolplikt.
Sammanfattningsvis anser vi alltså att skolpliktsåldern på sikt skall sänkas så att den inträder det år barnet fyller sex år. Samtidigt skall grundskolan förlängas till att bli tioårig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolplikt vid sex års ålder,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tioårig grundskola.
Stockholm den 27 januari 1992 Charlotte Branting (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp)