För elever med syn- och hörselskador samt rörelsehinder finns konsulenter som bistår eleverna i deras skolsituation. För barn med medicinska handikapp finns inte denna förmån.
Av de studier som redovisats framgår att elever med medicinska handikapp ofta har en dålig skolsituation i förhållande till övriga elever. I det handikappolitiska programmet, SOU 1982:16, som antogs av riksdagen 1983 framhölls betydelsen av ökad uppmärksamhet på elever med medicinska handikapp.
För barn med diabetes är det möjligt att med viss anpassning få en god skolsituation. Trots det upplever många att de inte rönt förståelse för sina krav. Det är främst när det gäller kosten och schemaläggningen som det uppstår problem. Ett barn med diabetes behöver anpassad kost på regelbundna tider. Dessutom krävs en anpassning av schemat så att inte gymnastiklektionerna läggs före lunch. Det är en känslig tidpunkt för ett diabetesbarn som då lätt drabbas av insulinkänning, vilket i värsta fall kan leda till medvetslöshet och kramper.
Diabetesbarn är en stor grupp bland de medicinskt handikappade barnen och diabetes är en sjukdom som ökar i omfattning i vårt land utan att forskarna i dag vet varför.
Det är uppenbart att barn med medicinska handikapp behöver få ett förbättrat stöd i sin skolsituation. Även för medicinskt handikappade barn bör det därför finnas extra resurser, exempelvis i form av särskilda konsulenter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av förbättrat stöd för barn med medicinska handikapp.
Stockholm den 27 januari 1992 Lennart Fremling (fp)