Invandring är positivt
Sverige har sedan många sekel tillbaka välkomnat invandrare. Deras positiva betydelse för vårt välstånd och vår utveckling är oomtvistlig och väldokumenterad. Så vill vi naturligtvis att det ska vara även i ett framtida Sverige där vi välkomnar det goda i en mångkulturell korsbefruktning -- som dock inte får ske på bekostnad av det svenska kulturarvet och de etiska normer som genom kristen etik och västerländsk humanism har en djup förankring i vårt land.
Svenska språket är ett fundament
Alla kulturers grundläggande fundament är språket. Behärskar man inte språket i den kultur eller det land man befinner sig är man gravt handikappad i så gott som alla avseenden. Överallt är språket nyckeln och förutsättningen för att kunna bygga upp en hög livskvalité och kunna ta ansvar för såväl sina rättigheter som sina skyldigheter som samhällsmedborgare. Utan mycket goda kunskaper i svenska tvingas man leva som en slags andra klassens medborgare. Ny Demokrati vill inte att det ska finnas några andra klassens medborgare i Sverige.
Alarmerande SCB-rapport
Som en liten illustration till hur allvarlig situationen i dag kan vara återger vi några uppgifter från Statistiska Centralbyråns (SCB) Statistiska meddelanden -- Hemspråk och hemspråksundervisning, grundskolan och gymnasieskolan 1990/91. I sin sammanfattning skriver SCB under rubriken Färdigheter i svenska:
I genomsnitt kunde 19 procent av hemspråkseleverna i grundskolan inte någon svenska. För vissa språk var andelen mycket hög, t ex albanska där 56 procent saknade kunskaper i svenska. Totalt behövde 71 procent, lika hög andel som 1989, av hemspråkseleverna i grundskolan undervisning i svenska som andraspråk. 87 procent av dessa elever erhöll sådan undervisning. För gymnasieskolan var andelen som behövde undervisning i svenska som andraspråk 44 procent. 71 procent av dessa erhöll undervisning.
Högre undervisningskvalitet behövs
Det är mot denna bakgrund vi tycker det är synnerligen väsentligt att avsevärt höja såväl kvaliteten som måleffektiviteten på den svenskundervisning som samhället erbjuder invandrare. Vi vill också avsevärt höja kraven på våra invandrare att de verkligen lär sig svenska språket.
Invandrarens ansvar
Ansvaret för att lära sig svenska språket ligger helt på den enskilda invandraren -- samhället kan endast erbjuda ett gott stöd. Det ska vara obligatoriskt att lära sig det svenska språket för invandrare som avser att permanent bosätta sig i Sverige. En praktisk målsättning kan vara att senast tolv månader efter beviljat uppehållstillstånd ska varje invandrare behärska svenska på en definierad nivå. Om det är uppenbart att en enskild individ inte anstränger sig eller vill lära sig svenska bör någon form av sanktionsmöjligheter övervägas.
Kunskapskontroll och betyg
Vi anser således att svenskundervisningen ska innefatta obligatorisk och tydlig kunskapskontroll med klara gränser för vad som är godkänt respektive vad som inte är godkänt. Vi anser att varje invandrare ska få betyg på sina svenskkunskaper. Intyg om genomgången utbildning är av noll och intet värde.
Kunskaper i svenska -- krav för att få börja skolan
För att undervisningen i skolan skall bli meningsfull och motiverande erfordras givetvis att eleverna behärskar svenska språket. Dagens situation anser vi vara orimlig och grym såväl mot invandrareleverna, övriga elever som mot lärarna. Kraftfull intensivundervisning bör sättas in tills invandrarbarnen nått den nivå på sina svenskkunskaper som krävs för att kunna följa den ordinarie undervisningen. Innan denna nivå är uppnådd bör således inte deltagande i övrig undervisning i teoretiska ämnen vara tillåten.
Krav för att bli svensk medborgare
Vi anser det också vara självklart att tydliga kravspecifikationer skall ställas upp och vara villkor för att beviljas svenskt medborgarskap. Sålunda bör, innan svenskt medborgarskap beviljas, den sökande få avlägga prov i svenska språket -- och andra ämnen som är väsentliga för att kunna ta sitt ansvar som svensk samhällsmedborgare. Naturligtvis ska kraven vara otvetydiga, mätbara och rimliga -- nivåer motsvarande årskurs nio i grundskolan kan troligen tjäna som riktmärke. Liknande villkor för medborgarskap är sedan lång tid en självklarhet i många andra utvecklade industriländer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning och undervisning i svenska språket och obligatoriska krav på svenskkunskaper för invandrare.
Stockholm den 27 januari 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Stefan Kihlberg (nyd)