Antalet finskspråkiga i Sverige är idag jämförbart med antalet svenskspråkiga i Finland. I vårt land finns en hel sverigefinsk infrastruktur med finskspråkiga föreningar, kyrkor, idrottsklubbar och andra organisationer. I många kommuner finns bostadsområden där antalet finskspråkiga dominerar, i vissa skolor har finska språket en relativt stark ställning, liksom på många arbetsplatser.
Det finska språket kan inte raderas ut i Sverige. Den finskspråkiga minoriteten är stor, kontakterna över Östersjön är täta och en folklig finskspråkig kultur är levande i vårt land. Trots att så många brukar finska i den svenska vardagen -- även ett ökande antal finskspråkiga företagsledare -- finns risken att finskan i Sverige blir ett subkulturspråk med låg status.
Sverigefinskt alternativ i skolan
Många finskspråkiga föräldrar känner en stor otrygghet när det gäller barnens undervisning. Föräldrarna har ingen fast skolplanering att studera och ta ställning till. Ena året finns en mycket omfattande undervisning på finska, nästa år kan den skäras ned starkt. Ett av skälen till att många familjer väljer att flytta till Finland är just omtanke om barnens skolgång. De sverigefinska föräldrarna reagerar också ofta mot den låga kvaliteten på undervisningen i svenska som andraspråk. Föräldrarna önskar en bra och fast undervisning på och i båda språken.
Det är dags att i Sverige införa vissa språkregler för den finskspråkiga undervisningen. Erfarenheter från många länder visar att tvåspråkig undervisning ger goda resultat. Inte minst borde vi dra lärdom av undervisningen för finlandssvenskarna i Finland.
Kommuner med en viss andel finskspråkiga invånare (alternativt att visst antal finskspråkiga barn i åldrarna upp t.o.m. 16 år) skulle åläggas att inrätta en sverigefinsk utbildningslinje inom grundskolan elller en särskild sverigefinsk skola. Utbildningen skulle ha ett visst garanterat minimiantal timmars undervisning på och i svenska resp finska i de olika årskurserna.
Målsättningen skulle givetvis vara aktiv tvåspråkighet. Efter årskurs 9 ska eleverna ha så goda färdigheter i sina båda språk att de kan följa högre undervisning på både finska och svenska.
En särskild ''skolstyrelse'' med stark ställning för de finskspråkiga föräldrarna bör finnas i varje sådan kommun. Givetvis ska föräldrarna ha rätt att välja om barnen ska gå den sverigefinska utbildningslinjen elller om de ska gå i vanlig svensk klass.
Regeringen har aviserat införande av ''skolpeng''. Detta skulle ge möjlighet för sverigefinska föräldrar att starta egna skolor. En skyldighet för kommunerna om ett visst minimiansvar för sverigefinska utbildningsalternativ bör ändå finnas.
Klara regler för kommunernas skyldigheter skulle dessutom skapa en bättre balans mellan förhållandena i Sverige och Finland. Finskspråkiga föräldrar skulle ha lättare att flytta mellan länderna utan oro för barnens utbildning.
I regioner med flera kommuner som uppfyller de nämnda kraven för sverigefinsk utbildning inom grundskolan, bör också erbjudas sverigefinska tillvalsalternativ i gymnasieskolan liksom i viss yrkes- och högskoleutbildning. I alla yrkesinriktade svenskspråkiga utbildningar bör finnas ett tillvalsalternativ för finskspråkiga elever. Tillvalet kan utgöras av yrkesterminologi på finska. De finska institutionerna vid universiteten bör rustas upp.
Viss autonomi i kulturpolitiken
Den nuvarande kulturpolitiken kan leda till att den sverigefinska gruppen inte uppfattar sig som en svensk minoritet utan som en beständig finsk invandrargrupp. Vill vi stärka de sverigefinska barnens och ungdomarnas upplevelse av att höra till det svenska samhället, måste det sverigefinska kulturlivet stimuleras. Andelen i Sverige producerade finskspråkiga program i radio och TV måste ökas. Utbyte av program mellan Sverige och Finland är givetvis till nytta, men den sverigefinska identiteten stärks bäst genom att man får bättre möjligheter att producera program i Sverige.
På sikt bör övrigt finskspråkigt kulturliv i Sverige också få en starkare ställning. Det kan gälla teatrar, kyrkor, föreningar, tidningar och tidskrifter.
Stärkt meritvärde för finskan
Finska språket bör få ett ytterligare stärkt meritvärde inom både den offentliga och den privata sektorn. I praktiskt taget alla yrken och befattningar i det svenska samhället kommer de anställda i kontakt med finskspråkiga.
Dags att förverkliga svenska utfästelser
Ovan nämnda skäl talar för att det nu är dags att stärka finska språkets ställning i Sverige. Vårt land har fortfarande inte förverkligat de mål som uttrycks i den nordiska språkkonventionen.
Svenska regeringsföreträdare har dessutom vid flera tillfällen uttalat sig för en starkare ställning för finska språket och den sverigefinska minoriteten.
I en överenskommelse som träffades 1986 mellan Finland och Sverige om riktlinjer för det fortsatta migrationssamarbetet står bland annat:
Sverigefinnar skall ha tillgång till samhällsservice på egna språket. Både de som stannar i Sverige för gott och som flyttar åter till Finland har behov och nytta av kunskaper såväl i finska som i svenska. Det är också värdefullt för båda länderna och för det fortsatta nordiska samarbetet att finska språket ges en starkare ställning i det svenska samhället. (Protokollet undertecknat i Helsingfors den 2 juni 1986 av dåvarande invandrarministern Anita Gradin)
Också statsminister Bildt har vid ett tal i Helsingfors den 8 oktober 1991 betonat behovet av en starkare ställning för finska språket i Sverige:
Jag har velat skissera detta historiska perspektiv därför att det har betydelse inte bara när vi diskuterar det nya Europa, utan också när vi i Sverige nu på nytt ställs inför frågan om det finska språkets ställning i det svenska skolväsendet. I den nya regeringens program slås det fast att alla skall ges rätt att fritt välja skola och att de offentliga bidragen i princip skall följa eleven. Det kan ge en ny möjlighet att få till stånd finska skolor i Sverige och ge det finska språket en ställning som motsvarar dess urgamla rötter i Sverige och dess betydelse för oss som huvudspråket i vårt östra grannland.
Sverige skulle ha behov av en aktiv, kulturbärande finsk befolkningsgrupp som i vår egen vardag kunde förmedla till oss det bästa i finskt samhällsliv, samtidigt som den utvecklade sin egen sverigefinska identitet.
En utredning bör snarast tillsättas med uppgift att föreslå åtgärder för att förverkliga de löften om finskans och den sverigefinska kulturens ställning som i olika sammanhang utställts från svensk sida.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om en förstärkt ställning för finska språket och den Sverigefinska kulturen i Sverige.
Stockholm den 26 januari 1992 Liisa Rulander (kds)