Gymnasieskolan skall kunna ge yrkesutbildning inom olika grenar av arbetslivet. Olika slag av hantverk spelar en väsentlig roll i många olika verksamheter. Det är viktigt att vi kan behålla gamla hantverkstraditioner och att nya utvecklas.
Det gäller bl.a. slöjd. Såväl textil-, trä- som metallslöjd har en djup förankring i skolans arbete och hos hela befolkningen. Det är en viktig del av vårt kulturarv, men också en viktig del av vårt vardagsliv. Alla behöver kunskaper på dessa områden för att kunna klara sin vardag bra.
Slöjdämnena finns i dag på alla nivåer i skolan och vi vill slå vakt om den ordningen också i framtiden.
Riksdagen har beslutat att gymnasieskolans estetiska program i framtiden skall innehålla moment som motsvarar de tidigare slöjdämnena. Det är angeläget att skolverket i sitt arbete med att utforma de olika programmen följer riksdagens beslut, så att alla elever inom programmet ges en sådan utbildning.
Försöksverksamhet i olika kommuner visar att elevernas intresse av dessa moment är stort. Dessutom är det en förutsättning för att kunna fortsätta studera på vissa högskoleutbildningar. Alltså bör slöjdämnet ingå i alla årskurserna inom grenen konst och formgivning i det estetiska programmet på gymnasieskolan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att slöjdämnet skall ingå i grenen konst och formgivning i gymnasieskolans estetiska program.
Stockholm den 27 januari 1992 Ines Uusmann (s) Ingegerd Sahlström (s)