I tilläggsprotokollet av den 20 mars 1952 till 1950 års europeiska konvention angående skyddet för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna sägs i artikel 2:
Vid utövandet av den verksamhet staten kan påtaga sig i fråga om uppfostran och undervisning skall staten respektera föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn en uppfostran och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse.
Då Sverige 1953 ratificerade tilläggsprotokollet gjordes förbehåll mot artikel 2 av innebörden att Sverige inte kan medge föräldrar rätt, under hänvisning till sin filosofiska övertygelse, erhålla befrielse från delar av skolans kristendomsundervisning och att befrielse från skolornas kristendomsundervisning endast kan medges elever med annan trosbekännelse än Svenska kyrkans, för vilka tillfredsställande religionsundervisning är ordnad.
När försök har gjorts av olika religiösa grupper, kristna eller andra, att erhålla befrielse från skolans religionsundervisning så har detta inte medgetts utom för katoliker, muslimer och mosaiska trosbekännare.
När Skolöverstyrelsen i slutet av 60-talet behandlade denna fråga hänvisades det till att den svenska religionsundervisningen är objektiv. Något skäl för befrielse från den skulle därför inte kunna finnas. Det påstods bland annat från SÖ att artikel 2 av tilläggsprotokollet inte är formulerad med avseende på svenska förhållanden.
Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna är tillkommen som ett skydd mot diktaturernas försök till indoktrinering av barn och ungdom mot föräldrarnas vilja. Varje stat kan utsättas för risker av en smygande indoktrinering i frågor av religiös, politisk och filosofisk natur.
Sverige hävdar alltså att genom läroplaners och skollagens krav på objektivitet så har ett tillräckligt skydd för föräldrarätten skapats. Detta är ett slags hybris. Objektivitet är liksom begreppet effektivitet ett relativt begrepp. Det finns därför inget skäl att behålla den reservation mot föräldrarätten som Sverige gjorde vid ratificeringen av artikel 2.
Det är intressant att konstatera att den svenska reservationen endast berörde själva religionsundervisningen och inte ett mera generellt synsätt på den fostran som sker i skolan. Internaliseringsprocessen, dvs barns införlivande med det omgivande samhällets värden och värderingar, sker ju i ett helhetsperspektiv.
Det är också intressant att notera att dåtidens politik hävdade att objektivitet utan angivande av begränsningar i denna var en faktisk möjlighet. Professor Gunnar Myrdal anförde i boken ''Objektivitetsproblemet i samhällsforskningen'' (1968) flera viktiga aspekter på detta ämne. Bland annat konstaterade han att all kunskap tenderar att vara opportun, dvs många gånger styrd av tillfälligheter och av de värdepremisser som forskaren eller läraren har. Gunnar Myrdal hävdade att för att en relativ objektivitet skulle vara möjlig att uppnå borde man så långt som möjligt redovisa de värdepremisser man har t ex i sin forskning. På motsvarande sätt är en relativ objektivitet i skolans undervisning inte möjlig om man inte försöker redovisa de grundläggande värdepremisserna -- och då är man t ex inne just på människors religiösa och filosofiska övertygelser.
Föräldrarätten är av stor betydelse för en utveckling av mångfalden i samhället. Den snävsyn som uppvisats när det gäller reservationen till artikel 2 i tilläggsprotokollet har visat sig i långvarig negativ behandling av svenska friskolor under årens lopp. Under senare år har statsmakternas attityd till friskoletanken förbättrats och med den nya regeringen som tillträdde under hösten 1991 har denna förbättring fortsatt.
Det borde fästas stor vikt vid föräldrarätten och den därtill kopplade övertygelse- och religionsfriheten. Föräldrarätten är en bärare av den demokratiska mångfalden och därför anser jag att den bör inskrivas i grundlagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att hos regeringen begära förslag till återkallande av reservationen till artikel
2 i tilläggsprotokollet av den 20
mars 1952 till 1950 års europeiska konvention angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna,
2. att riksdagen beslutar att hos regeringen begära förslag till ändring av 2
kap. regeringsformen så att föräldrarätten i ovan nämnda artikel
2 blir grundlagsfäst.1
Stockholm den 21 januari 1992 Ingvar Svensson (kds)
1 Yrkande 2 hänvisat till KU