Regeringen har i sin proposition 91/92:100 bilaga 9 föreslagit en kraftig indragning på den kommunala vuxenutbildningen med 350 miljoner kronor, vilket motsvarar en neddragning med en fjärdedel.
Runt om i landet rapporterar man med stor oro om vilka konsekvenser detta kommer att få. Ett stort antal kommuner bedömer att det blir omöjligt att starta nya komvuxkurser på gymnasienivå till hösten.
För många är den kommunala vuxenutbildningen en andra chans i livet. Det gäller arbetsskadade som måste utbilda sig till ett nytt yrke, ungdomar som valt fel i gymnasieskolan, invandrare som behöver inlemmas i det svenska samhället. Detta är grupper som kommer att drabbas hårt om nedskärningen genomförs.
I en tid då arbetsmarknaden kräver fler välutbildade människor bör man utveckla den kommunala vuxenutbildningen i stället för att avveckla den.
Enligt uppgift från de vuxenstuderandes centralorganisation ECO, kommer ca 30 000 studerande att beröras. Med tanke på den lågkonjunktur Sverige befinner sig i, så kommer den öppna arbetslösheten att öka ytterligare om regeringens förslag genomförs.
Vuxenutbildningen bidrar till att utbildningsklyftorna mellan yngre och äldre minskas. De som tidigare fått minst av utbildningsresurserna i samhället erbjuds en ny chans.
I enlighet med hemställan i den socialdemokratiska utskottsgruppsmotionen anser vi att sektorsbidraget för driften av det kommunala skolväsendet skall tillföras 350 milj.kr. till den kommunala vuxenutbildningen utöver vad regeringen föreslagit.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar tillföra sektorsbidraget för driften av det kommunala offentliga skolväsendet 350 milj.kr. utöver vad regeringen föreslagit till den kommunala vuxenutbildningen.
Stockholm den 24 januari 1992 Elvy Söderström (s) Sven Lundberg (s) Britta Sundin (s) Hans Stenberg (s) Berit Andnor (s) Leif Marklund (s)