Den borgerliga regeringen har beslutat om nya direktiv till läroplanskommittén. Dessa behandlar ensidigt ämnes- och andra utbildningsorganisatoriska frågor. Det tidigare uppdraget att samtidigt utarbeta mål och riktlinjer för barnomsorgen är borta, liksom helhetssynen, att skolan skall ge både kunskaper och fostran. Dessutom skall konsekvenserna belysas om vissa obligatoriska ämnen, slöjd, hemkunskap, barnkunskap, i stället blir tillvalsämnen.
Enligt vår mening är detta ett stort kliv tillbaka till ett föråldrat synsätt på skolan och skolans uppgift i ett modernt samhälle.
Ju mer komplicerat samhället är desto viktigare är det att ge barn begrepp om helhet och sammanhang. Det handlar om ett livslångt lärande, som inbegriper både barn och vuxna. Ett lärande förankrat i vardagen, på dagis, i skola, på fritid. Uppfattningar om vad förskolan och skolan skall ge barnen måste närma sig varandra. Det kan inte handla om ensidiga teoretiska kunskaper, utan både skolan och förskolan måste gemensamt delta i ''projektet att lära livets grammatik -- konsten att leva''. Barn behöver både kunskap och kompetens för att successivt kvalificera sig för vårt komplicerade samhälle och för att möta alla nya utmaningar med tro på sig själva och framtiden.
Viktiga mål för förskolan/skolan är att tillgodose barns behov av trygghet, som är grundläggande för all kunskaps- och kompetensutveckling, stimulera barns fantasi och förmåga till skapande verksamhet och därmed utveckla barnets jag-identitet, språkutveckling, kommunikationsfärdigheter, omvärldsorientering m.m.
Barn skall ha rätt att mötas av en skola där pedagogik och omsorg blir en helhet, där ett undersökande och utforskande arbetssätt uppmuntras, där leken för de mindre barnen är en viktig metod för inlärning och där stort utrymme finns för skapande och kreativitet.
Slöjd och hemkunskap är två viktiga ämnen för att ge eleverna möjlighet till skapande och kreativitet. Att omsätta teoretiska kunskaper i praktiskt arbete, att se helheten, nyttan med kunskaperna. Skolan måsta ta vara på barnens alla uttrycksmedel. Eller som pedagogerna i Reggio Emilia i Italien arbetar: ''Vår uppgift är att hjälpa barnet kommunicera med alla sina dolda resurser, hela sin förmåga och alla sina språk. Att övervinna alla tänkbara hinder, som finns i vår kultur. En kultur som alltför ofta utarmar barnet, som berövar barnet nittionio språk och låter det behålla ett, det talade ordet.''
Att ta vara på barnets alla uttrycksmedel är viktigt också därför att vi får en allt mer mångkulturell skola. En stor del av barnen i 90-talets skola har invandrarbakgrund. Över 300 000 barn eller 1/6 av alla barn under 18 år är första eller andra generationens invandrare. De berikar vårt samhälle med sin kultur och sina traditioner. En skola med en kunskapssyn som tar tillvara ''alla språken'' blir en omistlig resurs för integration och mångfald.
Samverkan mellan förskola--fritidshem och grundskolan har utvecklats mycket positivt under senare år. Ett gemensamt måldokument för barnomsorgen och grundskolan skulle vara mycket värdefullt för en fortsatt positiv utveckling. I ett sådant dokument skulle helhetsperspektivet på barns lärande och kunskapsutveckling alltifrån daghem/deltidsförskola genom grundskolan och gymnasiet klargöras.
I budgetpropositionen föreslås att stimulansbidraget till förbättringar av den fysiska miljön i skolorna skall upphöra i och med utgången av 1991/92. Detta är en utomordentligt negativ signal till alla skolbarn i Sverige. Att statsbidraget avvecklas i förtid innebär att många påbörjade och planerade upprustningar av skolor och skollokaler nu avbryts eller aldrig kommer att igångsättas. Kommunernas svåra ekonomiska situation, där dessutom regeringen aviserar ytterligare indragningar, gör att kommunerna utan dessa statliga medel knappast kommer att kunna göra något på egen hand.
Symboliken måste uppfattas som helt klar. En nedsliten skola talar om för alla: ''De som har ansvaret här bryr sig inte särskilt mycket om framtiden.''
Vi yrkar avslag på regeringens förslag till avveckling av stimulansbidraget för förbättring av den fysiska miljön i skolorna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om direktiven till läroplanskommittén,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kunskapssynen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett gemensamt måldokument för barnomsorg och skola,
4. att riksdagen avslår regeringens förslag till avskaffande av stimulansbidraget för förbättring av den fysiska miljön i skolan.
Stockholm den 24 januari 1992 Maj-Inger Klingvall (s) Margareta Winberg (s) Maj Britt Theorin (s) Ingegerd Sahlström (s) Ines Uusmann (s)