En vertikal skolorganisation innebär att de tre grundskolestadierna samt gymnasiestadiet återfinns inom samma skolorganisation och därmed i allmänhet inom samma skolbyggnad. Partiell vertikalitet sträcker sig i allmänhet över de tre grundskolestadierna.
I den svenska skolan är vertikaliteten f.n. sällsynt. Enligt vår uppfattning medför en sådan organisation dock väsentliga fördelar.
I jämförelse med en högstadieskola med samma antal elever kan man i ett vertikalt system genom en spridning av eleverna mellan nio eller flera årskurser eliminera vissa av de negativa effekter som vi alltför ofta finner i våra stora högstadieskolor. En koncentration av elever ur t.ex. tre högstadieårskurser medför automatiskt en ackumulering av de speciella problem och svårigheter som är typiska just i ''högstadieåldern''.
I en vertikal skola med den nämnda spridningen till flera årskurser minskar mängden av vissa årsgruppers särskilda problem i motsvarande grad, samtidigt som det totala antalet elever bibehålls. En större integration av elever i olika åldrar åstadkommes. Den positiva effekten av en sådan åldersintegration är enligt vår åsikt uppenbar. Samverkan men också konfrontation med äldre och yngre kamrater skapar förståelse utanför den egna åldersgruppen och ger samtidigt proportioner på både egna och andras problem.
En vertikal skolorganisation medför också förutsättningar för ett positivt utnyttjande av det s.k. faddersystemet. Därigenom motverkas även mobbningen. Likaså föreligger här en viss reciprocitet -- en kanske inom sig osäker fadder erhåller genom sin fadderuppgift ett större självförtroende. Härigenom åstadkommes positiva effekter för både fadder och fadderbarn när det gäller såväl sociala kontakter som studieresultat.
Genom samarbete och umgänge mellan elever i olika åldrar skapas förutsättningar för positiv kamratfostran. Även ur ren studiesynpunkt kan eleverna dra nytta av varandras erfarenheter och kunskaper. De lär sig att hjälpa varandra, att samarbeta.
Även ur lärarkårens synpunkt medför det vertikala systemet fördelar. Möjligheten att undervisa på olika stadier skapar även hos lärarkåren större förståelse för olika åldrars förutsättningar, behov och problem. Dessutom ges större möjlighet till variation i undervisningssituationen och annan pedagogisk verksamhet. Lärarnas sociala uppgifter blir mer varierande. Såväl i den undervisande som i den elevvårdande verksamheten är kunskaper och erfarenheter av olika åldrars behov, förutsättningar och problem av mycket stort värde och kan bidra till att skapa en bättre skola.
I utbildningsutskottet har under årens lopp positiva omdömen om den vertikala skolformen avgivits i en alltmer ökande omfattning. Man har i stort anslutit sig till våra positiva bedömningar av kunskapsmässiga och sociala kvalitéer.
Under en följd av år har dock utrymmet för denna skolform minskat genom att den tidigare politiska majoriteten konsekvent motsatt sig det moderata kravet på utvärdering av den vertikala skolverksamheten.
Med tillfredsställelse konstaterar vi i dag att viss om än anspråkslös ''återhämtning'' inträtt. I Stockholm ingår Solhemsskolan--Spånga Gymnasium i en skolenhet med full vertikalitet. Till hösten 1992 kommer också Höglandsskolan att återskapas efter en följd av år då skolans hela existens har hotats.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stimulerande åtgärder bör vidtas i syfte att åstadkomma en tillväxt för den vertikala skolformen.
Stockholm den 24 januari 1992 Elisabeth Fleetwood (m) Göran Åstrand (m) Inger Koch (m)