Rätten till en för alla elever likvärdig utbildning är en viktig hörnpelare i svensk utbildningspolitik. Hinder för att elever skall kunna tillgodogöra sig utbildning måste minimeras. Ett sådant allvarligt hinder är läs- och skrivsvårigheter (dyslexi). Enligt vissa uppgifter är det en så stor andel som 10 % av eleverna som lämnar årskurs 9 som har en läs- och skrivförmåga motsvarande årskurs 6 eller lägre. Andra studier visar att 5--8 % av alla barn har allvarliga läs- och skrivsvårigheter.
Riksdag och regering samt kommunerna har ett stort ansvar för att åtgärder sätts in i avsikt att lösa problemen med läs- och skrivsvårigheter. Det är dels en fråga om psykosocial karaktär, dels också en viktig demokratisk fråga.
Det är viktigt att tidigt bli varse problemen i skolan och kunna sätta in adekvata åtgärder. Skolan, men framför allt den enskilde läraren, behöver kunskap och förmåga för att hos elever se och åtgärda dyslexi.
Riksdagen har beslutat (prop. 1987/88:100, bil. 10, UbU 12, rskr. 203) om en plan för kompletterande fortbildning för i tjänst varande lärare. Ett viktigt inslag i den kompletterande utbildningen är en obligatorisk fortbildning för alla lärare på 2-3 veckor med en inriktning mot specialpedagogik i vid mening.
De åtgärder som hittills vidtagits är steg i rätt riktning men mot bakgrund av problemets omfattning är det angeläget att främst i grundskolan förbättra insatserna för elever med läs- och skrivsvårigheter.
Regeringen bör utreda och utarbeta förslag om vad som ytterligare kan göras i fråga om fortbildning för att öka lärarnas och speciallärarnas kompetens i att undervisa elever med läs- och skrivsvårigheter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad kompetens i skolan kring läs- och skrivsvårigheter.
Stockholm den 27 januari 1992 Björn Kaaling (s) Ingrid Andersson (s) Gunnar Thollander (s) Birgitta Dahl (s)