År 1984 inledde handikapporganisationernas ''medicinförbund'' ett samarbete i skolfrågor. 1988 anordnade dåvarande Mellersta Planeringsregionen en rikskonferens i Borlänge kring elever med medicinska handikapp. Av de studier som då redovisades framgick att elever med medicinska -- dolda -- handikapp, t.ex. epilepsi, ofta har en dålig skolsituation. Med förebild i vad som gäller för elev med exempelvis syn-, hörsel- eller rörelsehinder framhöll handikapporganisationerna behov av utvecklat stöd till elev med medicinskt handikapp, deras föräldrar och lärare.
De insatser som behövs måste ofta formas helt individuellt. Det kan vara fråga om mycket kvalificerade pedagogiska utredningar, vars resultat bl.a. kan bli beroende på graden av det samförstånd som kan uppnås mellan berörda parter, och som normalt inte ryms inom ordinarie skolhälsovårds erfarenhet eller insatser. Situationerna växlar ständigt och de enskilda kommunernas erfarenhetsmässiga beredskap vinner ofta på att kunskap tillföres på ett eller annat sätt.
I Norge och Danmark har detta uppmärksammats och elever med dolda handikapp ges ett riktat stöd genom särskilda åtgärder via hälsocenter. Frambu Helsecenter i Norge är ett landsomfattande informations- och behandlingscenter för familjer med funktionshämmade medlemmar. Vanligaste deltagare är barn och deras familjer. Många framställningar om information kommer till Frambu från bl.a. skolor.
I det handikappolitiska program (SOU 1982:46), som antogs av Sveriges riksdag 1983, har framhållits betydelsen av att ökad uppmärksamhet ägnas också åt de svårigheter elever med medicinska handikapp möter.
Gruppen elever med medicinska handikapp är stor och beräknas till cirka 10% av eleverna. Det är därför en fråga av stor betydelse att inom ramen för varje elevs rätt att kräva optimal utbildning utifrån sina förutsättningar se till att inte brister i pedagogik eller förståelse äventyrar ett bra liv.
De kartläggningar och rapporter som i olika skolkonferenser presenterats har klart visat på behovet av ökat intresse för elever med medicinska -- dolda -- handikapp.
Statens institut för handikappfrågor i skolan (SIH) har för budgetåret 1992/93 begärt 2 miljoner kronor för stöd till projekt som syftar till att öka kunskaper och utveckla stödåtgärder till elever med nämnda handikapp.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av projektmedel för utvecklande av stöd till elever med medicinska handikapp.
Stockholm den 24 januari 1992 Bo Nilsson (s) Lena Öhrsvik (s) Ingvar Björk (s)