I budgetpropositionen betonas vikten av att lärare har omfattande kunskaper i sina ämnen för att eleverna skall få bästa möjliga undervisning. Riksdag och regering har det övergripande ansvaret för att det finns tillgång till utbildning på likvärdiga villkor och att eleverna kan få utbildning av god kvalitet oavsett var man bor och oavsett social bakgrund.
Regeringen vill prioritera kärnämnen som språk och matematik samt internationellla frågor. Dessa målsättningar ställer stora krav på utbildningsanordnare att ge utbildning och fortbildning till lärare i bl.a. språk.
I samband med att fortbildningsnämnderna avvecklades uttalade riksdagen att staten skall garantera att det finns tillgång till relevant fortbildning med hög kvalitet i hela landet. Fortbildningsavdelningen vid universitetet i Uppsala har getts ett riksansvar för fortbildning av lärare i språk. Det kan emellertid konstateras att de tio språkassistenter i engelska, franska, spanska och tyska som varit knutna till fortbildningsavdelningen i Uppsala hade höstterminen 1991 följande stationeringsorter: Göteborg, Stockholm, Linköping och Uppsala. Sedan år 1974 har ingen språkassistent varit placerad inom de fyra nordligaste länen som motsvarar 53% av Sveriges yta.
Språkassistenterna är en viktig resurs för språkundervisningen i de kommuner där de verkar. Men man kan tyvärr konstatera att de 44 kommunerna i de fyra nordligaste länen i relativt ringa grad haft tillgång till deras medverkan. Vi anser det inte vara tillfredsställande att de delar av Sverige som har de längsta avstånden till högskolorna skall ha svårast att få hjälp med kvalificerad fortbildning.
Skolverket har gjort en utredning ''Fortbildning av internationell karaktär vid fba, universitetet i Uppsala''. Av den framgår bl a följande erfarenheter:en nödvändig regional kompetensutveckling av språkundervisningen inom de stora undervisningsspråken har delvis förhindratsregionala samordningsvinster mellan grundutbildning och fortbildning i de kontakter som högskolorna har med utländska universitet har inte erhållitskontaktnätet mellan fortbildningsanordnare och kommuner har inte kunnat utnyttas på ett maximalt sätt med en för hela landet ansvarig utbildningsanordnare
Mot denna bakgrund vill vi föreslå att varje universitet ges ansvar för fortbildningen i de stora undervisningsspråken. Den som skall svara för grundutbildningen bör rimligen också ha kompetens att ge adekvat fortbildning. Varje universitet har numera också ett väl utbyggt nät av nödvändiga internationella kontakter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om universitetens ansvar för fortbildning i de stora undervisningsspråken.
Stockholm den 24 januari 1992 Georg Andersson (s)