Att ha läs- och skrivsvårigheter är ett handikapp -- ett svårt handikapp. Dessutom är det ett handikapp som de som har det ofta skäms för och försöker dölja. Vi behöver ökade kunskaper om hur man hjälper människor med läs- och skrivsvårigheter.
Under hösten 1991 avgav Universitetet i Linköping och Norrköpings kommun en gemensam skrivelse till regeringen vari man förklarade sig beredd att samverka omkring ett läspedagogiskt institut för att bl.a. höja kunskapsnivån och kompetensen när det gäller att finna olika metoder att avhjälpa läs- och skrivsvårigheter.
Regeringen omnämner i budgetpropositionen universitetets och Norrköpings kommuns gemensamma skrivelse. Utbildningsministern anför samtidigt att han inte är beredd att föreslå att ett statligt läspedagogiskt institut inrättas.
Statens institut för handikappfrågor i skolan (SIH) föreslår i sin anslagsframställning bl.a. en satsning på utvecklings- och utbildningsverksamhet vad gäller stödet för dem som har dyslexi eller andra läs- och skrivsvårigheter. Representanter för Universitetet i Linköping (ULi) har deltagit i SIH:s beredningsarbete och i utvecklandet av tankarna på ett läspedagogiskt institut. Universitetet har i sin tur haft överläggningar med Norrköpings kommun om ett samarbete.
ULi och Norrköpings kommun är beredda att samverka omkring ett uppdrag till universitetet att skapa ett sådant institut lokaliserat till Norrköping och med funktion som riksresurs. Universitetet har utvecklat det kursförslag som spelat roll för SIHs anslagsframställning och anslagit medel för att färdigutveckla kursen. I samarbetsplanerna ingår att utnyttja specialpedagogisk kompetens vid institutionerna för pedagogik och psykologi och för förskollärarutbildning samt den läsforskning som bedrivs vid den förstnämnda institutionen.
Norrköpings kommun har erbjudit sig att ställa lämpliga lokaler till förfogande och att på annat sätt stödja verksamheten. I Norrköpings kommun har gjorts och görs en rad insatser för att stödja elever med olika svårigheter och handikapp. Skolhälsovården har t.ex. under det senaste året särskilt uppmärksammat dyslexi på sina studiedagar. Adekvat utbildad personal är den springande punkten både när det gäller att upptäcka läs- och skrivsvårigheter och att åtgärda dem. Både barn och vuxna kan hjälpas till ett rikare liv om deras läs- och skrivsvårigheter identifieras.
Norrköpings kommun samarbetar för övrigt också med en s.k. läs- och skrivhörna som drivs av Förbundets mot läs- och skrivsvårigheter lokalavdelning i Östergötland och med Marieborgs folkhögskola. Folkhögskolan planerar särskilda kurser för personer med läs- och skrivsvårigheter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppdrag till universitetet i Linköping att i samverkan med Norrköpings kommun inrätta ett läspedagogiskt institut.
Stockholm den 24 januari 1992 Berit Löfstedt (s) Maj-Inger Klingvall (s) Inge Carlsson (s) Viola Furubjelke (s) Sonia Karlsson (s) Ingvar Björk (s) Lars Stjernkvist (s)