I regeringsförklaringen betonas arbetet med att stärka Sverige som kunskapsnation som en av regeringens huvuduppgifter. En av de viktigaste utgångspunkterna för utbildningspolitiken är att varje människa skall kunna växa och utveckla sin personlighet. De allt snabbare förändringarna av teknologi och informationsmängd ställer krav på flexibilitet och mångfald men också på grundliga, stabila och beständiga kunskaper i kärnämnen som språk och matematik. Inte minst betydelsefull är också den etiska dimensionen samt kunskaper som ger kulturell förankring och som stärker den egna identiteten.
Lärarna har en nyckelroll i arbetet med att främja kvaliteten i skolan. En god utbildning är grunden för lärarnas möjligheter att känna engagemang och stimulans i skolarbetet och är avgörande för om skolan skall lyckas med sin viktiga uppgift.
Lärarutbildningen är av central betydelse för att säkerställa kvaliteten i skolans undervisning över hela landet. I propositionen hävdar statsrådet:
Det förtjänar att påpekas att erfarenheterna visar att avståndet till lärarutbildningen har stor betydelse för tillgången på utbildade lärare. Ju kortare avståndet till lärarutbildningen är desto högre är i regel också andelen behöriga lärare i skolan. Detta är ett förhållande som bör beaktas av högskolorna så att de inte står främmande för att temporärt förlägga utbildningen till andra orter än högskoleorten.
Vid Sundsvall/Härnösands högskola har nya pedagogiska metoder prövats. Genom utveckling av distansstudier på heltid för grundskollärarutbildning för årskurs 1--7 har högskolan mycket framgångsrikt prövat ett nytt arbetssätt med lärarutbildning. Rekryteringen till distansutbildningen var synnerligen god. Vid årets antagning antogs drygt 100 behöriga till 60 platser (överintagningen motiveras av den stora brist på grundskollärare som nu är under utveckling). Bland pluseffekterna av denna verksamhet har högskolan fått en form av prövning av de olika rekryteringsvägar till läraryrket som regeringen förespråkar i propositionen.
I propositionen redovisas att riksdagen har framhållit att det är angeläget att basorganisationen för lärarutbildningen blir så stabil som möjligt. Riksdagen har vidare framhållit att endast i samband med ett ökat lärarutbildningsbehov kan det vara aktuellt att inrätta utbildning av lärare för årskurserna 4--9 vid några nya högskoleenheter. Vi finner det anmärkningsvärt att Sundsvall/Härnösands högskola med lärarutbildningstraditioner från år 1842 inte får möjligheter att utbilda 4--9-lärare i samma omfattning som högskolorna i Örebro och Växjö.
Sundsvall/Härnösands högskola har ett stort kompetensunderlag inom naturvetenskap, samhällsvetenskap, kulturvetenskap och mumaniora. Den tekniska-naturvetenskapliga sektorn är den största i landet bland de nya högskolorna. Forskningen har nått en betydande omfattning inom matematik, fysik och särskilt inom kemi. Den samhällsvetenskapliga baskompetensen är tillfredsställande med forskarutbildade lärare i samtliga ämnen som vanligtvis konstituerar ämnet samhällskunskap inom skolan. Det humanistiska området är under uppbyggnad, vilket prioriteras av högskolans styrelse sedan ett par år. Särskilt har historieämnet redan nu en god bas inom högskolan. Därtill kommer att språken är under snabb frammarsch.
Högskolans forskningsbas håller på att stabiliseras vilket ger en god grund för ämnesstudier. Högskolan i Sundsvall/Härnösand håller i detta sammanhang en nivå jämförbar med forskningsaktiviteterna vid de gamla universitetsfilialerna, Karlstad, Växjö och Örebro. Andelen forskarutbildade lärare är redan över 30 % vid högskolan. Antalet doktorander med anknytning till högskolan är nu över 50. Därtill kommer att ett antal professorer nu knyts till verksamheten.
Behovet av utbildade lärare är stort i stora delar av Norrland. I mellersta Norrland är situationen direkt besvärande i många kommuner. Det förtjänar att påpekas att högskolan i Sundsvall/Härnösand, som regeringen påpekar i propositionen, tar ett stort ansvar för att anpassa utbildningen till de behov som finns i Mellannorrland. Inte minst är distansutbildning viktig för inlandskommunerna i Jämtland/Härjedalen, norra Hälsingland samt inlandskommunerna i Västernorrland. Flera glesbygdskommuner, i andra delar av landet, som i dag inte får sin försörjning av utbildade lärare tillgodosedd, tar nu kontakt med lärarutbildningen i Härnösand. Det skulle därför vara en kvalitetsförlust för utbildningssamhället att inte fullfölja dessa ambitioner vid högskolan i Sundsvall/Härnösand.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att inom ramen för tillgängliga platser omlokalisera 50 utbildningsplatser av 4--9-lärare till högskolan i Sundsvall/Härnösand.
2. att riksdagen beslutar att inom ramen för tillgängliga platser utöka antalet platser vid grundskollärarutbildningen för årskurserna 1--7 vid högskolan i Sundsvall/Härnösand med 36 platser.
Stockholm den 13 mars 1992 Sigge Godin (fp) Per-Richard Molén (m)