Statens skola för vuxna Härnösand har under hela 80- talet genom olika SÖ- och regeringsbeslut gjort utbildningsprogram av närings- och regionalpolitisk karaktär. Medel till småföretagarprogram har satsats av industridepartementet i samråd med utbildningsdepartementet.
Det övergripande ansvaret för planering av glesbygdsutbildningar fick SSVH 1988. SSVH skulle i samråd med komvux och berörda utvecklingsfonder utveckla småföretagarutbildning för glesbygden. För detta tilldelades SSVH årligen medel.
Andra arbetsuppgifter är samverkansprogrammet ''Handledda självstudier för vuxna som ej kan behörighetskomplettera i hemkommunens komvux''. Programmet har utvecklats under en 4-årsperiod och omfattade senaste budgetåret 815 personer.
SSVH bedriver också utvecklingsarbete för handikappade inom hörselhandikappsektorn. Den pågående verksamheten är utbildning i teckenspråk som C- språk för hörselhandikappade vuxna.
Utbildningarna har t o m budgetåret 1990/91 bedrivits genom beslut av SÖ om extra tilldelning av anslaget för komvux. Genom beslut i Riksdagen anvisades 2 000 000 kronor till denna verksamhet för budgetåret 1991/92, och behovet för budgetåret 1992/93 beräknas vara lika stort. För budgetåret 1992/93 finns inga medel anslagna.
Förstudier om utvecklingen av den svenska distansutbildningen är gjord och utgör en kartläggning av all distansutbildning i landet. Fram till dess att ett beslut är taget om den fortsatta utvecklingen av distansutbildning, vilket borde kunna ske 1993, är det viktigt att SSVH får resurser för att kunna fullfölja sin verksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel till statens skola för vuxna Härnösand.
Stockholm den 23 januari 1992 Britta Sundin (s) Bo Forslund (s) Sven Lundberg (s) Bo Holmberg (s) Hans Stenberg (s) Elvy Söderström (s)