Värdet av samverkan mellan hem och skola är odiskutabelt. Regeringen betonar också att ''Det viktiga kraftfältet för beslut och ansvar skall på skolans område finnas mellan föräldrar, elever och den enskilda skolenheten... Utgångspunkten för decentraliseringsstrategin för skolan är att kommunerna skall sprida vidare till skolenheterna och lärarna och även till elever och föräldrar nya möjligheter som den statliga avregleringen har givit.'' Detta betonar kommunernas ansvar för att elevers och föräldrars inflytande får ett faktiskt genomslag i verksamheten och i de kommunala skolplanerna.
''Om möjligheten att påverka inte bara skall bli skenbar och formell måste det finnas ett reellt utrymme för inflytande. Därför fordras det ställningstaganden både på politisk nivå i kommunen och av skolledningen till framför allt innehållet i föräldra- och elevinflytandet.'' Detta slog propositionen 1990/91:18 om ansvaret för skolan fast. Utbildningsutskottets betänkande 1990/91:UbU4 följde upp propositionens ställningstagande med följande uttalande: ''Skolan bör vara öppen för föräldrarnas delaktighet och inflytande och stimulera deras engagemang i barnens lärande.'' Riksdagen beslutade i enlighet med utskottets förslag.
Beslutet följdes upp med att elevernas rätt till inflytande i skollagen skrevs in. Motsvarande rätt till inflytande för föräldrar lagstadgades emellertid inte. I stället försvann den begränsade möjlighet till information och delaktighet som tidigare fanns i skolförordningen genom rektors informationsoch samrådsskyldighet. Det innebär att den enda formella möjlighet till inflytande som för närvarande står föräldrarna till buds är val av skola. Detta är dessutom en mycket begränsad valfrihet som främst gäller i större kommuner som kan erbjuda alternativ.
Erfarenheter och forskning visar att föräldrarna kan vara en positiv kraft, såväl för den enskilda eleven som för skolan som sådan. Förutsättningen är att samarbetsformer skapas som ger utrymme för delaktighet, inflytande och påverkan. Föräldrar vill dela ansvaret för sina barns utbildning och fostran, men måste då också ges möjlighet att ta ansvar.
I många kommuner har beslutats om förvaltningsråd eller andra lokala rådgivande organ. Det är viktigt att formerna för föräldrainflytande avgörs lokalt. Men för att säkerställa att reellt utrymme faktiskt ges i enlighet med riksdagens beslut och regeringens intentioner måste rätten till föräldrars inflytande skrivas in i skollag och skolförordning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en sådan ändring i skollagen att rätten till föräldrars inflytande lagstadgas i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att föräldrars rätt till inflytande skrivs in i skolförordningen.
Stockholm den 23 januari 1992 Christina Linderholm (c)