Vissa sjukdomstillstånd kräver långvarig, ibland livsvarig, medicinering. Det gäller t.ex. vid epilepsi. Medicineringen har inte sällan utöver den behandlande effekten bieffekter.
En inte ovanlig bieffekt vid epilepsimedicinering är trötthet och längre reaktionstid. Minnesfunktioner och behov av längre tid för tankearbete är ofta påtalade svårigheter. Detta gäller givetvis i mer eller mindre omfattning även hos andra funktionshinder av neurologisk natur. Det är inte heller möjligt att alltid konstatera vad som är följden av sjukdom eller av medicinering.
Funktionshinder av ovan beskriven natur är särskilt besvärande i samband med tentamen och liknande skrivningssituationer. Den normalt tilltagna skrivtiden känns för kort och pressande.
En rundfråga till studierektorer och lärare visar att behovet av klara regler, som ger rätt till förlängd skrivtid för den som regelbundet medicinerar, är påkallat och önskvärt. I nuvarande praxis görs visserligen undantag och förlängd skrivtid tillämpas i uppenbara fall men osäkerheten är stor och upplevs ibland som om elev ges en favör om skrivningstidens längd rubbas. Med uppenbar risk för att elever behandlas olika.
Eftersom medicinering i vissa fall i en skrivningssituation onödigtvis kan förorsaka en felaktig bild av kunskap och färdighet är det angeläget att i skolförordningen skriva in en rättighet om förlängd skrivtid vid behov för personer som av läkare ordinerats läkemedel med ovannämnda biverkan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i skolförordningen skriva in en rättighet om förlängd skrivtid vid tentamen m.m. för personer som ordinerats läkemedel.
Stockholm den 23 januari 1992 Bo Nilsson (s) Ingvar Björk (s)