En välutbildad befolkning är den främsta förutsättningen för att samhället med bibehållen välfärd och ökad rättvisa skall kunna möta de utmaningar som väntar på olika områden under 90-talet.
Genom den av socialdemokratin stödda utbildningspolitiken i vårt land är Sverige ett gott stycke på väg mot det ''lärande samhälle'' som ofta efterlyses i den internationella debatten. Inget annat land satsar heller en så stor andel av sina produktiva resurser på utbildning som Sverige gör.
Det är mot denna bakgrund som vi med stort allvar och oro ser på regeringens långtgående förslag till nedskärningar inom olika utbildningsområden. Vi sluter med stor kraft upp bakom den kritik som från alla delar av Sverige och från olika utbildningsområden nu förs fram mot regeringens planerade stora nedskärningar. Inom utbildningsutskottets område innebär nedskärningarna följande.
Den kommunala vuxenutbildningen föreslås få anslaget minskat med 350 milj.kr., vilket är en neddragning med en fjärdedel. Detta kommer att drabba kurserna på gymnasienivå och teknikerutbildningarna. Ett stort antal kommuner bedömer att det blir omöjligt att starta nya komvuxkurser på gymnasienivå till hösten.
Detta är helt oacceptabelt. Vi anser därför att riksdagen skall anvisa 350 milj.kr. mer till kommunal vuxenutbildning. Motiven för vårt ställningstagande finns i motionen ''Vuxenutbildningen skall utvecklas -- inte avvecklas.''
Regeringen sänker ambitionsnivån på gymnasieskolans område genom att föreslå att statsbidrag inte skall utgå i den omfattning som krävs för att den av riksdagen beslutade reformeringen av gymnasieskolan skall kunna inledas som planerat den 1 juli 1992.
Vi motsätter oss regeringens förslag och anser att riksdagen måste anslå de medel som krävs för att garantera att reformeringen av gymnasieskolan kan inledas den 1 juli i år. Motiven för vårt ställningstagande finns i motionen '' Gymnasiereformen måste genomföras nu''.
Vi föreslår därför att sektorsbidraget till skolväsendet tillförs 320 milj.kr. för att klara kostnaden för första årets verksamhet. Av dessa avser 253 milj.kr. utbildningsmerkostnader och genomföranderesurs. Resterande 67 milj.kr. avser 1992/93 års andel av förra riksmötets förstärkning av resurserna till reformen. Denna skall vid full utbyggnad omfatta cirka 300 milj.kr.
Regeringen föreslår vidare att stimulansbidraget till förbättringar av den fysiska miljön i skolorna skall upphöra med utgången av innevarande budgetår. Anslaget föreslogs av den socialdemokratiska regeringen och riksdagen beslutade att 300 milj.kr. skulle avsättas vartdera budgetår under en tioårsperiod. Regeringsförslaget innebär att riksdagen skall frånträda det löfte som givits kommunerna om stöd för upprustning av den fysiska arbetsmiljön.
Vi anser att det är angeläget att genomföra en förbättring av skolornas fysiska arbetsmiljö. Vi motsätter oss därför regeringens förslag och föreslår i stället att 300 milj.kr. avsätts för sådana förbättringar för budgetåret 1992/93.
De fackliga centralorganisationerna LO, TCO och SACO bedriver utbildning i samhällsfrågor inom olika områden för ledande förtroendevalda inom organisationerna. Det är av stort värde för samhället att en sådan utbildning genomförs. Bidrag för denna verksamhet har utgått sedan början på 70-talet.
Regeringen föreslår nu att dessa bidrag dras in utan att ange någon som helst motivering. Vi motsätter oss detta och utvecklar våra motiv i motionen ''Central facklig kursverksamhet''. Vi anser att 26 milj.kr. bör avsättas till denna utbildning.
För att centralt stödja utvecklingen inom olika områden av skolväsendet avsätts medel till detta. Regeringen föreslår nu riksdagen att dessa medel reduceras med 53 milj.kr.
Vi motsätter oss en nedskärning av denna omfattning. Vi vill föreslå att riksdagen avsätter 10 milj.kr. mer än regeringen föreslår. Dessa medel bör användas till en kampanj inom skolans område med mottot ''Rör inte min kompis''. Dessa medel skall utnyttjas till att inspirera och förmedla idéer till skolor och kommuner så att dessa av sina egna medel för lokal skolutveckling genomför insatser bland elever och skolpersonal på detta tema.
Elever i grundskolan skall få kännedom om hur man genom bl.a. fackligt arbete kan påverka utvecklingen i samhället. För detta ändamål har företrädare för fackliga organisationer deltagit i skolans arbete. För att utbilda dessa fackliga skolinformatörer och för att göra det möjligt för dem att fullgöra dessa insatser med viss kompensation för bortfallet av lön har medel ställts till förfogande.
Regeringen föreslår nu att bidragen till löntagarorganisationernas verksamhet med skolinformation slopas. Vi motsätter oss detta och motiverar det närmare i utskottsgruppmotionen om grundskolan. Vi anser att 4 milj.kr. skall utgå för denna verksamhet för kommande budgetår 1992/93.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar tillföra sektorsbidraget för driften av det kommunala offentliga skolväsendet 350 milj.kr. till kommunal vuxenutbildning utöver vad regeringen föreslagit,
2. att riksdagen beslutar tillföra sektorsbidraget för driften av det kommunala offentliga skolväsendet 320 milj.kr. så att gymnasiereformens genomförande kan påbörjas 1992 i enlighet med riksdagens tidigare beslut,
3. att riksdagen beslutar anslå 300 milj.kr. för budgetåret 1992/93 som Stimulansbidrag till förbättringar av den fysiska miljön i skolorna,
4. att riksdagen beslutar tillföra anslaget Bidrag till central kursverksamhet, m.m. 26 milj.kr. för budgetåret 1992/93,
5. att riksdagen beslutar tillföra anslaget B 4. Stöd för utveckling av skolväsendet 50 822 000 kr., dvs. 10 milj.kr. mer än regeringen föreslår och att detta senare belopp används för det ändamål som angivits i denna motion,
6. att riksdagen beslutar tillföra 4 milj.kr. till anslaget B 1. Statens skolverk för bidrag till löntagarorganisationers verksamhet med skolinformatörer och för information om utbildning och rekrytering av handledare.
Stockholm den 22 januari 1992 Lena Hjelm-Wallén (s) Bengt Silfverstrand (s) Ingvar Johnsson (s) Margareta Israelsson (s) Berit Löfstedt (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Eva Johansson (s) Jan Björkman (s) Inger Lundberg (s) Lena Öhrsvik (s) Inger Hestvik (s) Anders Nilsson (s) Ingegerd Sahlström (s) Ulrika Messing (s)