De avgörande riktningsgivarna för en demokratisk skola och en större delaktighet och ett ökat inflytande för elever och föräldrar är skolans människosyn och kunskapssyn.
Den människosyn som skall genomsyra all verksamhet i skolan utgår från en tro på att individen har en inre drivkraft till lärande och utveckling. Denna drivkraft har sin grund i individens tilltro till sin förmåga att lära och känslan av att inlärning är betydelsefull och personligt lönande.
Det går inte alltid att sätta likhetstecken mellan undervisning och inlärning, eftersom inlärning inte alltid är en självklar effekt av undervisningen. En stor del av den förväntade inlärningen uteblir därför att den sker på andra villkor än den lärandes. Inlärningen blir en aktiv process först när eleven får söka och skapa sin kunskap med utgångspunkt i det han redan vet. Eleven är aldrig ''ren'' på kunskaper; han har alltid en förförståelse, som han försöker använda för att förstå det nya. Eleven måste därför ges tillfälle att tänka, reflektera, bearbeta och strukturera nytt stoff; stoffet relateras då till de egna tankestrukturerna som rör samma ämne och ett aktivt lärande sker.
Kunskap är en aktiv och dynamisk process mellan tolkning, bearbetning, förståelse, tillämpning och utvärdering. Brukbar kunskap är sådan kunskap som har ett värde för eleven själv och som kan användas i konkreta situationer och som bidrar till personlig utveckling. Kunskapen blir brukbar om eleven kan förstå bakomliggande sammanhang, kan sätta in kunskapen i en helhet och kan använda den i ett annat sammanhang. En process där eleven producerar kunskap i stället för att enbart reproducera kunskap medför att eleven förändrar sitt sätt att tänka och förstå till ett kvalitativt annorlunda sätt.
Professor Matti Bergström, den numer flitigt citerade hjärnfysiologen från Helsingfors, säger i sin bok ''Hjärnans resurser'' mycket som det för skolan är värt att ta vara på. Han påpekar det egentligen självklara att förutsättningen för en maximal inlärning hos en elev är att strömmen av fakta till hjärnan ligger på vederbörandes optimum. Det vill säga på den nivå som är mest gynnsam för den enskilde elevens upptagningsförmåga.
Om elevens hjärna matas med fler fakta per tidsenhet än den kan ta emot, så stängs mottagningen i hjärnan av, inlärningen upphör helt. Jämför med vad som sker med ett elektriskt ledningsnät som blir överbelastat -- proppen går och strömtillförseln upphör helt.
Å andra sidan, om en elev får möta för lite fakta per tidsenhet i förhållande till sitt optimum, så ges det utrymme för en mängd ovidkommande associationer som stör inlärningen t.o.m. av det lilla som bjuds.
Matti Bergström drar den självklara slutsatsen att det bara finns en person i undervisningsprocessen som kan avgöra vad som är rätt inlärningsnivå -- och det är eleven själv.
Kombinerar man denna självklarhet om stoffmängden som varje elev ska bearbeta med ett arbetssätt som utgår från elevens självbestämmande vad gäller planering av schemat i görligaste mån och val av arbetssätt och arbetskamrater så får man en inlärningssituation där människans nedärvda nyfikenhet och upptäckarglädje driver henne till inlärning. Parallellt växer också en fri personlighet fram. En demokratisk människa kan då gå ut i samhällslivet efter avslutad skolgång med ett egenvärde och med respekt för andras egenart.
De personer som näst efter eleven själv känner henne bäst är föräldrarna. Deras möjlighet att påverka sitt barns skolgång borde därför vara mycket stor. Föräldrarna känner ju också barnets möjligheter till stimulans, stöd och arbetsro i hemmiljön.
Lagar, förordningar och mål
I skollag skall elevers rätt till inflytande och delaktighet läggas fast.
''...främja deras harmoniska utveckling till ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar''
''...Verksamheten i skolan skall utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar''
Dessa formuleringar i skollagen innebär, dels att eleverna skall fostras och övas i ansvarstagande och inflytande i skolan, dels att de i så stor utsträckning som möjligt skall kunna påverka sin egen situation som elever.
Läroplanerna skall ge exempel på hur elevernas inflytande och ansvar kan och skall bli verklighet i det dagliga skolarbetet.
Lärarutbildning och fortbildning måste ha skoldemokratin -- dess människosyn och kunskapssyn -- som en viktig beståndsdel.
Kommunernas skolplaner skall lyfta fram elevers och föräldrars delaktighet och inflytande.
Det bör göras klart att elevernas medverkan och inflytande inte får begränsas till perifera inslag i verksamheten eller ''om tiden så medger''. Elevinflytandet skall vara ett naturligt inslag i det dagliga arbetet -- allt efter elevernas mognad och förmåga.
Skolorna skall åläggas att i sina lokala arbetsplaner visa hur demokratifrågorna skall hanteras och hur en stegring i medinflytandet och ansvarstagandet skall åstadkommas.
Kommunernas organisation skall främja en delaktighet från föräldrar och elever.
Den förändring av skolorganisationen inom grundskolan som påbörjats eller genomförts i många av landets kommuner -- från stora rektorsområden till mindre enheter -- ger större möjligheter till föräldramedverkan och föräldrainflytande. Skolans informations- och samrådsskyldighet bör utökas till att ge inflytande i vissa frågor från föräldrarnas sida.
Enligt riksdagsbeslut har föräldrarna viss möjlighet till val av skola för sina barn. En annan fråga, där föräldrarna bör ha stort inflytande är vilken ''profil'' som skolan väljer. En profilering av skolorna i en kommun kan ge mångfald och valfrihet och bör därför uppmuntras och stödjas.
Det bör finnas en form för föräldraengagemang i varje klass, men det är också angeläget att samtliga föräldrar i en skola kan förenas i en gemensam organisation (Hem och skolaförening). Den politiska styrelsen för skolan bör ta ställning till på vilket sätt samarbetet med föräldraorganisationen skall utformas.
När det gäller föräldrainflytandet är det angeläget att påpeka, att besluten i ''professionella'' skolfrågor (undervisningsfrågor) skall fattas av lärarna och skolledningen, inte av föräldrarna.
Skoldemokratin skall vara en viktig del i statens och kommunernas uppföljning och utvärdering av skolan.
I såväl den nationella utvärderingen av skolans verksamhet som i kommunernas uppföljningsarbete bör frågan om elevernas och föräldrarnas inflytande ägnas stor uppmärksamhet.
Formellt inflytande i skolan
Klassråden skall utvecklas till en arena för verkligt demokratiska processer. Där kan eleverna både delta i en demokratisk process och utöva inflytande över gemensamma angelägenheter. Inte minst bör klassrådsverksamheten på högstadiet och i gymnasieskolan prioriteras.
Skyddsombud för eleverna med förslags- och rösträtt i skyddskommittéerna bör utvecklas. I såväl arbetsmiljölagen som de båda läroplanerna och skolförordningen finns bestämmelser som säger att eleverna skall få påverka sin arbetssituation.
En skolenhetsstyrelse, som beslutande organ, med elever, föräldrar och personal bör prövas. Skolenhetsstyrelsen skall fatta beslut i de frågor som berör skolenhetens drift och verksamhet och ha ansvar för en av politikerna fastställd budget. Med kommunens skolplan som grund skall styrelsen diskutera och enas om lokala mål för skolenheten. Inom budget skall styrelsen prioritera insatser som leder fram till målen. Det kan gälla frågor om lokaler, inköp, skolmåltider, läromedel, anställning av personal m.m.
Kunskap om demokrati
I skolans alla stadier skall teoretisk undervisning ges om demokrati i ett kulturellt och historiskt perspektiv. Innehållet i samhällskunskapsämnet måste vara sådant att alla ungdomar, oberoende av linjeval, skall lära sig att kritiskt granska, argumentera och påverka. Utbildningen i samhällskunskap skall förmedla en förväntan om allas aktiva påverkan på vårt samhälle.
En utökad praktisk insyn och kontakt med den demokratiska processen i samhället skall uppmuntras. För att både fånga upp och stimulera ungdomars intresse för delaktighet och demokrati borde alla elever under sin skoltid få praktisk insyn i hur prioriteringar och beslut i våra gemensamma angelägenheter i samhället fattas och hur dessa verksamheter bedrivs.
Delaktighet i undervisningen
Basen för elevernas inflytande i skolan är undervisningsgruppen/klassen. Där bör ett direkt inflytande ske i undervisningens planering, uppläggning och genomförande. Rätten till inflytande i klassrummet bör tydligt slås fast i skolans styrdokument. De eventuella organisatoriska hindren för elevinflytande i undervisningen bör undanröjas.
Undervisningen måste organiseras så att möjligheter skapas till individuella val för eleven.
Vi vill ytterligare understryka vikten av att undervisningen har som utgångspunkt ett förhållningssätt och präglas av en metodik som bygger på samarbete och ett elevaktivt arbetssätt.
Undervisningen skall ge utrymme för kritiskt tänkande och tillämpning i kunskapsprocessen.
Undervisningen skall vidare, som metod, ta stöd och hjälp av föräldrarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en demokratisk skola samt om elevers och föräldrars inflytande i skolan.
Stockholm den 22 januari 1992 Karl-Erik Svartberg (s) Torgny Larsson (s) Berndt Ekholm (s)