Innehåll 1. En skola för alla3 1.1 Skolan är hela samhällets angelägenhet3 1.2 Skolan skall sätta eleven i centrum 3 1.3 Alla skolor skall ha hög kvalitet3 1.4 Skolan skall utbilda4 1.5 Skolan skall fostra4 2. Nationellt och lokalt ansvar för skolan5 3. En ny läroplan för en skola som ger lust till lärande, goda kunskaper, ansvarskänsla och vidsynthet5 3.1 Miljöfrågor6 3.2 Internationell förståelse6 3.3 Vår kunskapssyn7 3.4 Ämnessamverkan7 3.5 Årskurslöst arbetssätt7 3.6 En skola med valmöjligheter7 3.7 En demokratisk skola -- elevers och föräldrars inflytande8 3.8 Samverkan skola -- barnomsorg9 4. Betyg10 5. Lärarutbildning10 6. Skolans finansiering10 7. Privata skolor11 8. Stimulansbidrag för förbättring av den fysiska miljön i skolan12
Hemställan13
Den svenska skolan erbjuder i dag en utbildning för alla barn -- oavsett var de bor och oavsett social eller ekonomisk bakgrund -- en utbildning som hittills har stått sig väl vid internationella jämförelser. De senaste årens reformer på skolområdet har syftat till att göra skolan ännu bättre. Den socialdemokratiska skolpolitiken syftar till att ge alla elever rätt till den bästa utbildningen. Grundskolan, gymnasieskolan, högskolan och vuxenutbildningen måste ses i ett sammanhang. Ingen länk i denna kedja får tillåtas brista, om resultatet för alla barn och ungdomar skall bli gott.
1. En skola för alla 1.1. Skolan är hela samhällets angelägenhet
För såväl individen som samhället är det av central betydelse att kunskapsnivån hos den enskilde är hög. Det är också av nationellt intresse att garantera en likvärdig utbildning i hela landet. En likvärdig utbildning innebär att geografiska, sociala eller ekonomiska faktorer inte skall hindra elevernas utbildningsmöjligheter. Skolan skall leva upp till högt ställda kvalitets- och kunskapskrav.
Skolan skall därutöver ha en socialt utjämnande effekt. Eleverna ska få erfarenheter och kunskaper som ger varje individ -- oavsett bakgrund -- största möjliga förutsättningar att göra egna val och ställningstaganden beträffande framtida utbildnings- och yrkesval. Dessutom bör skolan göra eleverna väl förberedda och orienterade om vad vuxenlivets hela medborgarroll innebär.
1.2. Skolan skall sätta eleven i centrum
Varje elev ska mötas av respekt och engagemang. Varje individs unika möjligheter skall tas till vara. Det innebär bland annat att klass, kön och etnisk bakgrund inte skall utgöra ett hinder för barnens möjligheter att utveckla sina individuella förutsättningar.
Den svenska skolan är en skola tvärs över sociala grupper och klasser. En skola av hög och likvärdig kvalité möter eleverna oavsett social bakgrund. Elever med olika bakgrund möts också i klassrummet och på skolgården. Detta är en tillgång för individen, men också för samhället. Skolan har bidragit till att minska de sociala spänningarna. Det skall vara en uppgift för skolan också i framtiden.
1.3 Alla skolor skall ha hög kvalitet
Vi tillbringar alla en stor del av våra liv i skolan. Tidigare sågs skolåren enbart som en förberedelse för vuxenlivet. Numera tillmäter vi dessutom barn- och ungdomstiden ett egenvärde. Barn och ungdomar har rätt till en harmonisk, trygg och utvecklande ungdomstid. Det innebär att skolan skall vara lustfylld, glädjerik och trygg. Skolmiljön skall leva upp till högt ställda kvalitetskrav. Det innebär också att barn och ungdomar har rätt till välutbildade och engagerade förebilder. Lärarna är, tillsammans med föräldrarna, barnens viktigaste förebilder och ledsagare. I denna roll har lärarna rätt att kräva stöd från samhälle och föräldrar.
Den socialdemokratiska skolpolitiken syftar till att ge alla elever rätt till den bästa utbildningen. Vi avvisar regeringens låga ambition i budgetpropositionen där man talar om att reglera en lägsta kvalitet på utbildningen.
1.4. Skolan skall utbilda
Skolans huvudsakliga uppgift är att ge kunskaper och färdigheter. Grundskolan skall förbereda eleverna för deras roll som samhällsmedlemmar och deltagare i kultur- och arbetslivet.
I dag vet vi att barns möjligheter och förmåga till inlärning har ett nära samband med deras allmänna välbefinnande, deras motoriska utveckling, deras psykiska hälsa och deras sociala situation. Dessa kunskaper har integrerats i den svenska skolan och påverkat det pedagogiska arbetet och inriktningen. Den svenska skolans ambition är att alla elever skall utvecklas och ges förutsättningar för ett kunskapsinhämtande som har sin utgångspunkt i deras förmåga och önskemål. Grunden för ett livslångt kunskapsinhämtande läggs i skolan.
Vad som i avsnitten 1.1--1.4 anförts om rätten till en likvärdig utbildning bör riksdagen ge regeringen till känna.
1.5. Skolan skall fostra
I dag växer de flesta barn upp i familjer där bägge föräldrarna arbetar. Barn och ungdomar tillbringar mycket av sin tid utanför hemmet i olika former av samhällsomsorg. Därför måste dessa institutioner bidra till barnens fostran. Det är viktigt att det finns en genomtänkt och gemensam syn på vilka värderingar och vilket förhållningssätt som skall vidarebefordras till den uppväxande generationen. Skolan kan inte och skall inte vara neutral i värderingsfrågor.
Svensk skolas bärande princip är respekten för alla människors lika värde. Solidaritet med och engagemang för medmänniskor är värderingar som skolan skall förmedla. Skolan skall bidra till att eleverna sluter upp bakom det demokratiska samhällssystemet och sprida insikten om att detta kräver ett ansvarstagande och ställningstagande från alla medborgare.
Skolan skall förmedla en respekt för oliktänkande, för varje individs egenart och för kulturella skillnader. Den skall ge kunskaper och insikter om bakgrunden till skillnaderna. Skolan skall bygga på jämställdhet och dess ideal skall vara det aktiva medborgarskapet.
Skolan ska bemöta mobbing, främlingsfientlighet och rasism. Nu måste det arbetet intensifieras. Det är viktigt att ta vara på erfarenheterna som redan finns ute på skolorna. Vi vill anslå centrala medel för en kampanj inom skolans område med mottot ''Rör inte min kompis''.
Anslaget ska användas för framställning av material, förmedla tips och idéer. Det ska också inspirera skolor och kommuner att med egna medel för lokal skolutveckling genomföra insatser bland elever och skolpersonal på detta tema. Tio milj.kr. för detta föreslås i en annan motion.
Skolan och arbetslivet ses alltför ofta som skilda bitar av samhället. Ändå är skolan omgiven av arbetsmarknaden och består dessutom av olika arbetsplatser. Detta ger både innehåll och utgångspunkter för undervisningen. Skolan bör ge eleverna många och varierande besök i arbetslivet för att underlätta deras framtida val av utbildning, men också för att ge kunskaper om hur arbetsmarknaden ser ut och fungerar.
Om skolan skall kunna förmedla kunskaper och insikter om arbetslivet behövs en aktiv medverkan från bland annat parterna på arbetsmarknaden. Det är viktigt att känna till relationerna på arbetsmarknaden, sambanden mellan parternas agerande och samhällsekonomin och inte minst medlemmarnas ansvar för sina organisationer.
Regeringens förslag om att slopa anslagen till löntagarorganisationernas verksamhet med skolinformatörer och för information om utbildning och rekrytering av handledare är, mot den här bakgrunden, obegripligt. Ett fortsatt stöd är av stor betydelse och bör behållas. Vi föreslår i en annan motion att fyra milj.kr. anslås till denna verksamhet.
2. Nationellt och lokalt ansvar för skolan
Den socialdemokratiska regeringen inledde en reformverksamhet av skolan syftande till att decentralisera beslut om skolan, riva upp byråkratiska hinder och öka utrymmet för lokalt beslutsfattande samt föräldrars och barns valmöjligheter. Kommunaliseringen av skolan är en viktig grund för det fortsatta utvecklingsarbetet av skolan. Det är glädjande att också de partier (m, fp och c), som motsatte sig den s.k. kommunaliseringen numera tycks ha acceperat den som en nödvändig grund för det fortsatta reformarbetet. Det främsta nationella styrmedlet för skolan är läroplanen. Den socialdemokratiska regeringen påbörjade arbetet med att skapa en klarare och tydligare läroplan genom att tillsätta en läroplanskommitté med uppgift att lägga fram förslag till en ny läroplan för skolan.
Det nationella ansvaret kommer också till uttryck genom lärarutbildningen och fortbildningen. Där påbörjade den förra regeringen ett arbete syftande till att påvisa och stärka sambanden mellan lärarutbildningen och skolan.
Ett nytt statsbidragssystem utarbetades som fortfarande betonar det nationella finansieringsansvaret men samtidigt överlåter till kommunerna att ansvara för fördelningen av resurserna så att enskilda barns och skolors behov beaktas bättre.
Ett nationellt utvärderingssystem utvecklas och utformas så att det kan ge en samlad bild av skolans verksamhet och stärka den likvärdiga skola som i vår omvärld möts med mycket stor respekt.
3. En ny läroplan för en skola som ger lust till lärande, goda kunskaper, ansvarskänsla och vidsynthet
Den borgerliga regeringen har beslutat om nya direktiv till läroplanskommittén. Det parti som utbildningsministern och skolministern företräder har länge gjort anspråk på att ha monopol på kunskapsbegreppet. Skolan skall förmedla (inte ge) kunskaper.
Den som mot den bakgrunden tror sig kunna finna nya kloka tankar i direktiven om vilka kunskaper våra barn behöver för att möta framtiden blir besviken. Regeringens direktiv handlar nästan uteslutande om ämnes- och andra utbildningsorganisatoriska frågor.
Det är förvisso intressant att notera att den konstruktion av gymnasieskolans timplan som riksdagen beslutade om i våras och som då kritiserades starkt av moderater och folkpartister nu ska utgöra modell också för grundskolan. Detta är bra för det syftar till ett större personligt engagemang, en ökad valfrihet i skolan och en garanterad minsta undervisningstid för den enskilde eleven.
Genom det sätt på vilket de enskilda ämnenas ställning behandlas i direktiven negligerar och underkänner regeringen den omfattande pedagogiska forskning som framhållit och tydliggjort skillnaderna mellan ämnena som vetenskapliga discipliner och skolämnen. Regeringen har ett endimensionellt synsätt på kunskaper som inte har någon annan bevekelsegrund än den ämnesindelning som återfinns i högskolan. Lång praktisk och teoretisk erfarenhet som vi erhållit genom forskning visar också att kunskaper måste anpassas till barns utveckling.
Skolämnena som funktion eller kunskap syftar till att ge eleverna ämneskunskaper men också att förbereda dem för att anpassa sig till, fungera i och förstå den omgivande vardagen. Detta synsätt som idag återfinns i den nuvarande läroplanen (Lgr 80) och t.ex. i den ämnessamverkan som utvecklats till elevernas gagn är oändligt mycket mer än ''kunskaper som är beständiga över tiden''. Utvecklingen i andra länder, t.ex. Frankrike, går också mot ökad ämnessamverkan.
3.1 Miljöfrågor
En flexibel syn på skolämnen och kunskapsbehov är en nödvändighet i vårt föränderliga samhälle. En viktig fråga som den förra regeringen lyfte fram i sina direktiv var miljöfrågorna och deras betydelse för vårt samhälles långsiktiga överlevnad. I de nya direktiven har miljöfrågorna tonats ner väsentligt och de experter som engagerats av kommittén skiljts från sina uppdrag. Vi anser att detta är olyckligt och anser att regeringen snarast bör vidta åtgärder för att miljöfrågorna återigen lyfts fram i läroplansarbetet.
3.2 Internationell förståelse
Regeringen talar i budgetpropositionen om behovet av förändringar inom utbildningsväsendet med anledning av den internationella politiska utvecklingen. Den europeiska integrationen ställer krav på anpassning och utbildningsministern kräver att ''utbildningens kvalitet måste kunna mätas och mäta sig i internationella jämförelser''.
Vi socialdemokrater ser också de utbildningspolitiska möjligheterna som öppnar sig genom EES-avtalet. Vi vill dock inte använda internationaliseringen som skäl för att vrida klockan tillbaka till en skola enbart inriktad på ''mätbara kunskaper''.
Däremot ser vi starka skäl för att lyfta fram internationaliseringen i klassrummet. Världen har kommit närmare, och den senaste tiden har geografin och nutidshistorien förändrats mest varje dag. Samtidigt ökar behoven av kunskap om andra religioner och samhällssystem. Internationalisering är något som starkare bör lyftas fram i läroplansarbetet.
3.3 Vår kunskapssyn
Skolan skall ge barn och ungdomar kunskaper och färdigheter för vuxenlivet. Med en begränsad tid till utbildningens förfogande är avvägningen mellan ämnen, färdigheter och utrymmet för personlig utveckling nödvändig.
Grundskolan skall ge eleverna grundläggande baskunskaper, väl befästa genom träning. Men den skall också ge elever möjlighet till förståelse, bakgrund och överblick. Om inte kunskapskraven förklaras och ges ett sammanhang minskar motivationen för lärandet.
Skolan får aldrig nöja sig med ytliga, lätt mätbara kunskaper utan måste alltid gå på djupet. Eleverna skall kunna tillämpa sina kunskaper och därför måste inlärningen ha en praktisk utgångspunkt.
Barns förmåga till utveckling och kunskapsinhämtande har ett nära samband med deras psykiska välbefinnande, trygghet, motoriska utveckling m.m. Förutsättningarna för kunskapsinhämtande ökar om man tar hänsyn till barnets hela situation. Barn lär sig på så många olika sätt. Av detta följer att metoderna för kunskapsinhämtning kan ha stora variationer. Det betyder också att skolan måste ta vara på barnens alla uttrycksmedel. Bland skolans personal måste det finnas kunskaper om hur barns inlärande påverkas av deras allmänna situation.
3.4 Ämnessamverkan
I direktiven till läroplansutredningen sägs att ämnena skall förstärkas. Det torde innebära att den nuvarande blockläsningen upphör. Möjligheterna till blockläsning har varit ett sätt att stimulera samverkan mellan olika ämnen. En väl fungerande samverkan mellan olika ämnen ger eleverna sammanhang och perspektiv. Därigenom bidrar den till att öka elevernas motivation.
Det är för att underlätta den formen av inlärning som blockämnesundervisningen har införts. Det stora problemet har dock varit att lärarna, framför allt på högstadiet, anser att de saknar relevant utbildning för denna form av undervisning. Den nya grundskollärarutbildningen ökar dock förutsättningarna för blockundervisning. Blockläsning integrerar ämnen och syftar till att öka elevernas motivation för fördjupat kunskapsinhämtande. Det är en pedagogisk metod som tar fasta på våra kunskaper om barns lärande.
3.5 Årskurslöst arbetssätt
I allt fler skolor prövas så kallat årskurslöst lågstadium. Det syftar till att ge eleverna en undervisning som är anpassad till deras individuella förutsättningar. Det är en pedagogisk metod som tar fasta på barns behov att vara motiverade för att kunna inhämta kunskaper. Arbetssättet kan naturligtvis också användas för andra årskurser. Utvecklingen mot årskurslöst arbete är en skolorganisatorisk fråga som med lätthet kan ske inom ramen för det nuvarande sektorsbidraget till skolan.
3.6 En skola med valmöjligheter
Centrala mål för den svenska skolan -- som vi skisserat dem tidigare i denna motion -- är elevens utvecklingsmöjligheter, höga kvalitetskrav och mångfald. För att leva upp till dessa mål bör enskilda skolor ges möjlighet till profilering av sin verksamhet. Det kan t.ex. gälla idrott, teknik, miljö eller olika former av kulturell eller internationell inriktning. Det kan också finnas ett intresse för olika skolor att utveckla de pedagogiska metoderna.
Elevernas valmöjligheter ökar på detta sätt. Det samma gäller lärarnas möjlighet till utveckling och deras förutsättningar att utveckla sin egen yrkesroll. En ökad mångfald skapar också förutsättningar att utveckla och fortplanta bra pedagogiska metoder. En skola som profilerar sin verksamhet har dessutom större möjligheter att skapa sammanhållning och engagemang. Det kan utvecklas till en kreativ ''campus-anda'' på skolan.
Med större profilering av olika skolor följer också behov av information om olika skolor och om rätten att välja skola. Kommunen skall så långt det är praktiskt och ekonomiskt möjligt tillgodose elevers och föräldrars önskan om placering vid viss skola. Utgångspunkten måste dock vara elevens närhet till skolan. Vi anser i likhet med vad som framgår av skollagen att elevers berättigade krav att gå i en skola nära hemmet inte får åsidosättas.
3.7 En demokratisk skola -- elevers och föräldrars inflytande
Skolan är en viktig del av samhället. Den ska hjälpa barnen att förstå och vilja vara med och ta ansvar för det samhälle de lever i. Det kräver många och öppna kontakter mellan skolan och andra verksamheter. Ansvaret för att det blir så åvilar både skolan och andra.
''Lyssna på oss'' heter en bok med brev från barn till oss vuxna. Vi tycker att den uppmaningen ska tas på allvar. Eleverna ska ha inflytande över skolarbetet. Det måste självklart utformas så att man tar hänsyn till barnens mognadsgrad och möjligheter att axla det ansvar som inflytandet måste ge. Det viktigaste inflytandet gäller vardagsarbetet i klassrummet. Varje elev måste få bestämma sin arbetstakt utifrån sina förutsättningar. Det är förutsättningen för en bra inlärningssituation som tar hänsyn till att eleverna är olika.
Eleverna bör också ha inflytande över arbetssätt och urval av kunskapsstoff. Ett demokratiskt arbetssätt skapar engagemang och lust att lära och ger eleverna viktiga insikter i konsten att utveckla och befästa vår demokrati. Sådana insikter kan bara ges genom att demokratin tillämpas i vardagsarbetet. I det avseendet är alla andra läromedel än verkligheten verkningslösa.
Ett sådant förhållningssätt i klassens arbete kan sannolikt aldrig beslutas fram. Det är en fråga om att lärarna i sin utbildning och fortbildning måste ges kunskap och egen erfarenhet av ett demokratiskt arbetssätt som de kan föra vidare. Det är en fråga om att bedriva utvecklingsarbete i skolan som ger viktiga erfarenheter och stöd i demokratiarbetet. Det är viktigt att understryka detta i läroplansarbetet och arbetet med att utforma lärarutbildningen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Riksdagen beslutade under förra riksmötet att stärka elevernas ställning i beslut som rör deras skola. Det är viktigt att det beslutet följs upp så att det får en reell innebörd för eleverna.
Föräldrarna är viktiga för barn och ungdomar. Det är så naturligt att vi många gånger glömmer att säga det. För små barn är föräldrarna, utöver sin roll som fostrare, förebilder, försörjare och mycket annat, också deras företrädare. Det gäller bl.a. i skolan. Föräldrarnas inflytande över barnens skolgång är därför viktigt. Riksdagen har tidigare beslutat om en flexibel skolstart och uttalat sig för ökade möjligheter att välja skola, där de praktiska förutsättningarna föreligger. De är viktiga steg i arbetet med att öka föräldrarnas inflytande. Men det är inte tillräckligt.
Om föräldrarna ska känna sig delaktiga i barnens skolgång måste man därutöver ha inflytande över det arbete som utförs under skolåret. Man måste få relevanta informationer om både sitt eget barns skolarbete och vad som händer i klassen. Föräldrarna måste ges ökade möjligheter att, inom de ramar läroplanen ger, vara med i beslut om inriktning och arbetsmetoder i skolan.
Formerna för en sådan medverkan kan inte beslutas centralt. Det måste göras utifrån de förutsättningar som finns i varje kommun eller på varje skola. Men det är viktigt, inte minst mot bakgrund av att regeringen i sin första proposition om skolan inte alls diskuterar föräldrainflytandet, att målen slås fast. Det kan lämpligen ske i det läroplansarbete som pågår. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
3.8 Samverkan skola -- barnomsorg
Aktuell forskning visar att barnens språkliga utveckling grundläggs mycket tidigt och att den är avgörande för deras möjligheter att tillägna sig kunskaper och färdigheter i skolan. Det går inte att dela upp barnets utveckling i en del som hör till dess fritid och en annan som utgörs av teoretisk inlärning. Alla som arbetar med barn måste således göra det utifrån en helhetssyn på barnets utveckling.
Nästan alla barn deltar i någon form av samhällelig barnomsorg. Förskolan och skolan är på varandra följande led i samhällets insatser för barns utveckling. Kommunerna har dessutom det samlade arbetsgivaransvaret för både skolans och barnomsorgens personal. Det är således fullt naturligt att barnomsorgen och grundskolan nu bör få ett gemensamt måldokument, något som är än mer berättigat sedan flexibel skolstart införts.
Ett gemensamt måldokument leder till att samarbetet kan fördjupas. Barnens kunskapsutveckling och färdighetsträning stimuleras. Behovet av ett gemensamt måldokument för barnomsorg och skola bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Det är viktigt att fritidsverksamhet och skola samarbetar. Fritidsverksamheten skall erbjuda barnen en trygg och ombonad miljö, den skall stimulera barnens fritidsintressen och hjälpa barnen med deras läxor. Vi konstaterar att allt fler kommuner nu organiserar sin fritidsverksamhet i samverkan med skolan. På det sättet gör man både ekonomiska och verksamhetsmässiga vinster. Det tidigare nämnda måldokumentet har naturligtvis betydelse för en fortsatt utveckling också på detta område.
4. Betyg
Arbetet i skolan ska ge eleverna kunskaper och färdigheter. För att följa hur eleverna når en given kompetensnivå fordras att läraren bedömer hur elevernas kunskaper och färdigheter förhåller sig till uppställda mål.
Den socialdemokratiska regeringen tillkallade i oktober 1990 en betygsberedning som skall avskaffa de relativa betygen men finna andra betyg från och med grundskolans högstadium. Vi ogillar den borgerliga regeringens tilläggsdirektiv till betygsutredningen. Det finns inga sakliga skäl för att ge betyg tidigare. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Betyg och betygsättning är en utvärdering av hur den enskilde eleven lyckats i sitt skolarbete och vilka kunskaper och färdigheter eleven inhämtat. Det är en information till den enskilde eleven och dennes föräldrar och vårdnadshavare. Den utvärdering av verksamheten i skolan som varje lärare, skolenhet och kommun skall göra syftar däremot till att ge kunskap om tillståndet i skolan och därmed till att förbättra underlagen för resursfördelning och utveckling. Betygssystemet kan därför aldrig ersätta en utvärdering av skolans verksamhet.
5. Lärarutbildning
Nu examineras de första grundskollärarna. De har genomgått en avsevärt förlängd utbildning. För att skapa bättre förutsättningar för lärarutbildningen höjdes behörighetskraven och utbildningstiden förlängdes. Det krävs tre års gymnasiestudier samt höga speciella krav för olika fördjupningar och specialiseringar.
Gemensamt för grundskollärarlinjens båda inriktningar är metodiken, pedagogiken, specialpedagogiken, språkansvaret och praktiken. Här har utbildningen över hela linjen kunnat fördjupas, och inriktas både i de teoretiska avsnitten och i de praktiska mot det kommande yrket. Genom varvning av utbildningens olika delar kan teori, metodik och praktik befrukta varandra, och därigenom ge utrymme för ett gott yrkeskunnande.
Parallellt med denna utbildning har det skett en bred och djup fortbildning av lärare i grundskolan som bl.a. syftar till att avdramatisera stadieövergångar, bredda ämnesområden och fördjupa ämneskunskaperna.
De nyexaminerade grundskollärarna har fått en specialiserad utbildning mot de åldrar och ämnen/ämnesområden som de valt. Skolans förändring har ju lett till att många lärare på det nuvarande högstadiet har undervisat i ämnen de inte har utbildning i. Detta kommer vi bort ifrån med de nya lärarna. De har sådant djup och sådan bredd att de inte behöver ''kvacka''.
Samtidigt som den första kullen grundskollärare söker sig ut på arbetsmarknaden annonserar regeringen att en ny utbildning skall införas. Bakom uttryck som ''hög kunskapsnivå'', ''förhindra läraryrkets isolering'', ''karriärvägar'' och ''lärarcertifikat'' döljer sig inget annat än den gamla ämneslärarutbildningen.
6. Skolans finansiering
Från och med den första juli 1991 infördes ett nytt statsbidrag till skolväsendet, ett så kallat sektorsbidrag. Det är dels elevrelaterat med en geografisk anpassning, dels relaterat till den sociala situationen i kommunen. Det nya statsbidraget motsvarar väl de önskemål och krav som företrädare för det lokala skolväsendet framfört under lång tid. Det bidrar dessutom till en mer flexibel och mindre byråkratisk skola.
I diskussionen om valfrihet i skolan talar den borgerliga regeringen om behovet av en så kallad ''skolpeng''. Trots att regeringen har gjort frågan om ''skolpengen'' till ett av sina stora huvudnummer, sägs inte mer än en halv mening i budgetpropositionen.
Dagens system, där varje kommun tilldelas ett anslag för alla former av utbildning, möjliggör en stor flexibilitet. Behovet av stöd varierar och förändras under utbildningens gång. En ''skolpeng'' som statiskt relateras till eleven blir därför fel och strider mot den decentralisering av det ekonomiska ansvaret för skolan som beslutats av riksdagen. Kommunerna har nu ansvaret för att fördela och prioritera resurserna så att varje skola och varje elev får de medel som behövs för att uppnå bästa möjliga resultat. En av riksdagen beslutad ''skolpeng'' griper in i det kommunala självstyret och bidrar även till att kommunerna kan undandra sig sitt lokala ansvar för skolan. Detta får inte ske.
I moderatstyrda kommuner har det numera blivit vanligt att kalla det bidrag som går ut till skolorna ''skolpeng''. Det är naturligtvis fritt att ge elevbidraget en annan benämning, men om det innebär att resurstilldelningen till skolorna ändras genom att ingen eller mindre hänsyn tas till elevers, klassers och skolors olika behov, så kan vi inte acceptera detta. Ett sådant system skulle slå mycket hårt mot alla elever som behöver särskilda insatser utöver vad genomsnittsresursen kan ge.
Om man å andra sidan skulle väga in elevers behov, beräknat individ per individ, i ''skolpengen'' uppstår grava integritetsproblem. Någon tjänstman eller styrelse ska bevilja extraresurser till individuella elever -- elever skulle direkt åsättas prislapp. Utan att träda den kommunala beslutsrätten för när vill vi varna för vad regeringens och borgerliga kommunalpolitikers tal om ''skolpeng'' kan komma att leda till. Vi anser att denna fråga noga måste följas av riksdagen.
7. Privata skolor
Det omfattande decentraliserings- och avregleringsarbete som genomförts inom skolområdet de senaste åren, under den socialdemokratiska regeringen, innebär att kommunerna nu har stor frihet att inom de ramar som riksdagen angivit besluta om sin skolorganisation. Möjligheterna att anordna skolor med alternativ pedagogik, en specifik intresseprofil eller annorlunda organisation och styrelseformer är givna. Det är både viktigt och nödvändigt för skolans fortsatta utveckling att kommunerna utnyttjar dessa möjligheter. Vi är övertygade om att detta också kommer att ske. Detta bedömer vi vidare kommer att begränsa behovet av alternativa skolor med annan huvudman i framtiden.
Regeringen aviserar i budgetpropositionen en proposition om medel till fristående skolor i vår. Regeringens syn på fristående skolor -- eller ''privatskolor'' som framstår som en mer adekvat beteckning, -- och kopplad till den, ''skolpengen'', inger stora farhågor för utvecklingen framöver. Vi vill därför framhålla vissa principiella utgångspunkter i synen på statsbidragsberättigade skolor.
Från och med skolåret 1992/93 skall elever i privata skolor räknas in i underlaget för sektorsbidraget till kommunerna. Enligt riksdagens beslut skall kommunen därefter fördela resurserna efter behov till samtliga skolor, såväl offentliga som privata. Privatskolor får inte bli ett medel för kommunerna att undandra sig ansvaret för skolan och för elevernas utbildning. Dessa skolor måste därför i princip räknas in i den kommunala skolorganisationen och i kommunens skolplan presenteras som en del av utbildningsutbudet.
Läroplanen speglar det svenska samhällets grundläggande värderingar om demokrati, tolerans och människors lika värde. De privata skolorna skall följa läroplanen för att godkännas. De skall därmed också följas upp och utvärderas enligt samma principer som det kommunala skolväsendet. Skolverket ska vara den myndighet som ansvarar för godkännande och uppföljning av privatskolor. Det skall vara möjligt för alla elever i en kommun att få information om och välja utbildning i en privatskola. Detta innebär att den privatskola som tar emot statliga och kommunala bidrag inte får upprätta diskriminerande antagningsregler. Om undantag önskas från denna princip måste detta underställas den kommunala skolstyrelsen eller det organ som beslutar om bidragen till privatskolorna. En speciell fråga för privatskolor är avgifterna. I privatskolor med statsbidrag som blir likvärdigt grundskolornas blir inte avgiften en avgörande finansiering utan ett sätt att mycket effektivt utestänga vissa elever och därmed åstadkomma segregering av eleverna.
Den socialdemokratiska regeringen tillsatte därför en utredning med uppgift att dels redovisa konsekvenserna av ett fortsatt avgiftssystem och dels överväga vilka krav som staten bör ställa på privatskolor som en följd av den ändrade bidragsordningen. Vi avvaktar utredarens förslag men vill redan nu säga att vi har en mycket restriktiv inställning till avgifter i privatskolor. I avgifternas vara eller inte vara återfinns trovärdigheten i valfriheten, en valfrihet för alla barn och deras föräldrar.
8. Stimulansbidrag för förbättring av den fysiska miljön i skolan
I samband med kommunaliseringen av lärartjänsterna infördes ett stimulansbidrag för förbättring av den fysiska miljön i skolan. Det har kommit att få stor betydelse för den, på många håll, absolut nödvändiga upprustningen av skolmiljön. Ansökningarnas omfattning visar på stora behov ute i kommunerna. Många kommuner har litat på riksdagens besked om ett flerårigt stöd, och påbörjat ett långsiktigt arbete för bättre skolmiljöer.
Regeringen har nu föreslagit att statsbidraget ska avskaffas. Det innebär att många viktiga projekt avbryts i brist på pengar. Med vetskap om kommunernas svåra ekonomiska problem innebär detta sannolikt att mycket få miljöförbättrande åtgärder kan genomföras under de närmaste åren. Samtidigt är arbetslösheten bland byggnadsarbetare på väg upp till en skrämmande hög nivå.
Vi yrkar därför avslag på regeringens förslag att avskaffa stimulansbidraget för förbättring av den fysiska miljön i skolan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en likvärdig utbildning,
2. att riksdagen beslutar om extrainsatser i skolan på temat ''Rör inte min kompis'',
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolans arbetslivsorientering i samverkan med arbetsmarknaden,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om direktiven till läroplanskommittén,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöfrågorna,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationell förståelse,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kunskapssynen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten att välja skola,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett demokratiskt arbetssätt,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stärka elevernas ställning i beslut som rör deras skola,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om målen för föräldrainflytandet,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett gemensamt måldokument för barnomsorg och skola,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om direktiven till betygsberedningen,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lärarutbildningen,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statsbidragen till skolan,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om privatskolor,
17. att riksdagen avslår regeringens förslag till avskaffande av stimulansbidraget för förbättring av den fysiska miljön i skolan.
Stockholm den 22 januari 1992 Lena Hjelm-Wallén (s) Bengt Silfverstrand (s) Ingvar Johnsson (s) Margareta Israelsson (s) Berit Löfstedt (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Eva Johansson (s) Jan Björkman (s) Inger Lundberg (s) Lena Öhrsvik (s) Inger Hestvik (s) Anders Nilsson (s) Ingegerd Sahlström (s) Ulrika Messing (s)