Utbildningen inom hushållsekonomi och kostkunskap minskar trots att behovet av utbildning inom området ökar.
Det mest beklagansvärda är att många lanthushållsskolor--internathushållsskolor lagts ner. I flera län har en- och tvåterminskurserna vid dessa skolor helt försvunnit trots att det inte varit brist på elever. Det har varit ett slöseri med resurser att inte ta till vara de möjligheter till utveckling som dessa skolor har.
Skolorna förvaltar dessutom ett kulturarv genom att föra vidare kunskaper inom det textila området såväl som inom det rent husliga. Lanthushållsskolorna har ofta god kontakt med sin bygds traditioner och olika ideella organisationer.
Forskningen har visat det starka sambandet mellan bra kost och god hälsa. Mot bakgrund av det ökade behovet av kunskaper i kostfrågor och hushållsekonomi finns all anledning att bibehålla och utveckla de kvarvarande lanthushållsskolorna.
Detta kan ske på olika sätt, exempelvis genom uppdragsutbildning. Intresse kan finnas att starta kurser hos gymnasieskolor, länsarbetsnämnder och högskolor.
Genom att hela tiden vara steget före och fånga upp de idéer och behov som finns kan lanthushållsskolorna bli en resurs för sin region.
Det finns därför anledning att stimulera en utveckling så att lanthushållsskolorna kan finnas kvar. En väg kan vara att överföra skolorna till stiftelser eller enskilda huvudmän.
Enligt vår mening bör förutsättningarna för att även fortsättningsvis driva lanthushållsskolorna belysas. Med elever på gymnasial nivå som främsta målgrupp kan utbildningen ses som ett alternativ för elever som söker individuella studieprogram. Ytterligare alternativ kan vara eftergymnasiala terminskurser inom kost och konsumtion.
För att allmänt öka kunskaperna inom hushållsekonomi och kost bör dessa utbildningar ge meritpoäng vid inträde till vissa högre utbildningar. Det bör gälla utbildningar där dessa kunskaper är särskilt värdefulla.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att eftergymnasiala terminskurser inom kost och konsumtion bör ges ett meritvärde till högre utbildning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stimulera utvecklandet av lanthushållsskolorna till fristående skolor exempelvis i stiftelseform.
Stockholm den 22 januari 1992 Inga Berggren (m) Rune Rydén (m)