Den förändring av direktiven för läroplanskommittén som regeringen beslutat innebär att slöjd, barnkunskap och hemkunskap kan bli frivilliga ämnen i grundskolan.
Barnkunskap ingår i grundskolans undervisning därför att eleverna har mycket stor nytta av att känna till barns fysiska och psykiska utveckling och behov, och därför att de skall inse omgivningens, sitt eget och de vuxnas avgörande inflytande på barns utveckling.
Hemkunskap ingår i grundskolans undervisning därför att eleverna skall få förutsättningar att rationellt och i samverkan ekonomiskt planera boende och skötsel av hem, mathållning, kläder, hygien och hushållsekonomi, samt att eleverna skall inse betydelsen av hushållning med personliga och gemensamma resurser.
Slöjd ingår i grundskolans undervisning därför att eleverna skall förstå det mänskliga och ekonomiska värdet i att kunna bearbeta och vårda material. Eleverna skall också utveckla sin skapande förmåga genom praktiskt arbete och få handlingsberedskap i sitt vardags- och arbetsliv, samt få lära sig använda olika material och olika arbetsmetoder.
Det ovan anförda är i korthet vad som i den nu gällande läroplanen motiverar att berörda ämnen är obligatoriska i grundskolan. Det är med andra ord ämnen som är av stor betydelse för elevernas framtida förutsättningar att fungera på ett bra sätt socialt och i familjesituationen, samt en möjlighet för eleverna att utveckla de praktiskt estetiska egenskaper som det moderna samhället allt mer fjärmat dem ifrån.
Det är motionärernas mening att de ovan berörda ämnena skall vara obligatoriska i grundskolan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att slöjd, barnkunskap och hemkunskap skall vara obligatoriska ämnen i grundskolan.
Stockholm den 22 januari 1992 Bengt-Ola Ryttar (s) Inger Hestvik (s) Iréne Vestlund (s) Leo Persson (s) Odd Engström (s)