Antalet hästar ökar i Sverige. Det är främst ridsporten som röner ett allt större intresse från såväl unga som äldre. Bland unga flickor är ridsport en av de allra största fritidsverksamheterna och tävlingsverksamheten ökar. Ofta förhindras en ytterligare ökning på grund av brist på ridanläggningar, kompetenta ledare och annan personal.
Av prognoser, som gjorts av hästhållningens yrkesnämnd, framgår det att dessa brister kommer att kvarstå och förvärras ytterligare om inte utbildningen utökas och görs mer tillgänglig för den som vill bygga på en tidigare grundutbildning.
Det gäller flera olika yrkeskategorier som ridlärare, ridinstruktörer, stallchefer, körinstruktörer, trav- och galopptränare och hovslagare.
Utbildningen är i dag splittrad och svår att överblicka för den som skall välja yrkesbana inom hästhållning eller ridsport. Utbildningarna har olika huvudmän och det finns inget självklart samband mellan dem. Det gör att många ungdomar med ett brinnande hästintresse ändå tvekar att välja det som yrke.
De olika utbildningarna bör föras in i ett mer heltäckande och sammanhållet utbildningssystem. En sådan sammanhållen organisation hindrar inte, enligt vår mening, att utbildningarna även framgent med fördel kan bedrivas på olika orter och i samverkan med olika organisationer inom hästsport och hästhållning. En form skulle kunna vara den av hästsportens egna organisationer planerade stiftelsen som är tänkt att samordna utbildning och anläggningar för hästsportens behov. Den förra socialdemokratiska regeringen förberedde en sådan stiftelsebildning och det finns också en del medel avsatta som nu bör aktiveras.
Gymnasieskolan bör kunna ge en tillräckligt dimensionerad grundutbildning inom naturbruksprogrammets ram. Den skall sedan kunna byggas på med olika slags specialiserande kurser och högre utbildningar.
Skolverket, som har i uppdrag att utarbeta kursplaner för de olika programmen inom gymnasieskolan och Komvux, bör presentera ett sammanhållet program för den gymnasiala utbildningen för hästhållning och ridsportens behov.
Hovslagarutbildningen bedrivs i dag på enbart en ort (Skara). Det gör den särskilt känslig. Det är angeläget att den kan bedrivas vidare för att trygga tillgången till kompetenta hovslagare. Det är viktigt ur djurskyddssynpunkt att det finns tillräcklig tillgång till välutbildade hovslagare. Riskerna för att det annars växer upp en marknad för outbildade hovslagare är uppenbar, vilket skulle kunna leda till sämre hovvård och avsevärda risker för skador på hästarna.
Hästbranschen och ridsporten har tillsammans tagit ett stort ansvar för yrkesutbildningen inom sina verksamheter. Det har varit till stort gagn för utvecklingen och vi tror att det finns mycket att vinna på ett fortsatt nära samarbete. Dock måste samhället ta ett större ansvar än nu för finansieringen för att bereda alla lika möjligheter att välja en utbildning inom denna sektor.
Fördelningen av statsbidragen bör ses över med avsikt att bättre än i dag uppnå rättvisa mellan olika slags utbildningar. Bidragstäckningen för utbildningar inom hästhållning och ridsport är låg, och fördelningsgrunderna bör därför bli föremål för en översyn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en sammanhållen och heltäckande organisation för utbildning inom olika yrken för hästsport och hästhållning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av fördelningsgrunderna för statsbidrag för de hippologiska utbildningarna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt utbildning av hovslagare,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en stiftelse med branschens organisationer för att tillfredsställa utbildningsbehov inom hästhållning och hästsport.
Stockholm den 21 januari 1992 Eva Johansson (s) Jan Fransson (s)