I flera motioner har bl a jag tidigare föreslagit att fortbildning för lärare i religionskunskap skall förbättras. Tyvärr har inte tillräckliga åtgärder vidtagits. Ämnet religionskunskap är så misskött i många grundskolor att åtskilliga elever lämnar grundskolan utan att under högstadietiden ha fått någon nämnvärd undervisning i ämnet. Skolämnet religionskunskap är viktigt på många sätt. Samtidigt som undervisningen i ämnet skall orientera om olika religioner och deras roll bland utövarna, skall det ge sådan kunskap, att elevernas möjlighet att välja livsåskådning underlättas.
Personligt ställningstagande är elevens eget ansvar. Skolans ansvar är att det underlag som detta ställningstagande grundas på skall vara sakligt och opartiskt. --- Skolan skall hjälpa eleverna att bearbeta frågorna inför livet och tillvaron. (Lgr80)
Givetvis måste kristendomen ha en särställning i de svenska skolornas religionskunskapsundervisning. Den kristna etiken är grundläggande för den svenska kulturens värderingar.
Religionskunskapsämnet i kris
Efter att ha tagit del av aktuella studier konstaterar jag bl a följande:Ämnet religionskunskap lämnas ofta ''åt sidan'' på grundskolans mellanstadium. När tidsbrist uppstår, drabbas detta ämne mycket ofta.Bibeln nonchaleras ofta som läromedel. Läroplanens anvisning om att ''eleverna skall få vidgade kunskaper om den kristna religionen med Bibeln i centrum'' (Lgr80) tycks inte ha tagits på allvar i religionskunskapsundervisningen. Lärarna har ofta alltför bristfälliga kunskaper i ämnet. Möjligheterna till fortbildning är mycket begränsade. Få kommuner satsar på fortbildningsinsatser just i religionskunskap.Det är relativt vanligt att lärare visar bristande engagemang för religionskunskapsundervisningen. Alltför ofta uppfattar elever lärarnas attityd som negativ eller nonchalant.
Omfattande fortbildning nödvändig
Jag anser att åtgärder snarast måste vidtas för att ämnet skall kunna få den roll som läroplanen för grundskolan anger. Det är en skandal, att detta problem aktualiserats gång på gång -- bl a genom motioner i Sveriges riksdag -- utan att tillräckliga åtgärder vidtagits.
Den allra viktigaste åtgärden är enligt min uppfattning att förstärka fortbildningen av lärare i religionskunskap.
Jag anser, att regeringen omgående bör vidta sådana åtgärder att utbudet av fortbildning i ämnet religionskunskap ökar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att genom förstärkta insatser för lärarnas fortbildning förbättra religionskunskapsämnets ställning i grundskolan.
Stockholm den 21 januari 1992 Carl-Johan Wilson (fp)