I skollagen (1985:1100, 5 kap § 21) stadgas beträffande kostnader för elever i gymnasieskolan att utbildningen skall vara kostnadsfri för eleverna. Dessa skall således utan kostnad ha tillgång till böcker, skrivmateriel, verktyg och andra därmed jämförliga hjälpmedel som behövs för utbildningen. Huvudmannen får dock besluta att eleverna får hålla sig med vissa egna sådana hjälpmedel. I verksamheten får också förekomma enstaka inslag som kan föranleda en obetydlig kostnad för eleverna i något annat hänseende. Den angivna paragrafen finns fortfarande kvar i skollagen trots att kommunerna genom den senaste skolreformen har fått ökat ansvar för skolan. Den är till sin tolkning sådan att avgifter för läromedel i princip inte kan förekomma oaktat att det står att kommunen kan få besluta att eleverna får hålla sig med vissa egna hjälpmedel.
Situationen i dag är därmed att kommunerna fritt kan besluta om att till exempel ta ut avgift på skolmåltiderna men inte förändra nuvarande ofta otillfredsställande förhållanden beträffande läromedlen. Läget är ofta att eleverna får hålla till godo med nedslitna läromedel som tidigare begagnats. Vidare åberopas ofta att läromedel slits ned och förbrukas just på grund av att de inte är elevens egen egendom. Genom att tvingas lämna tillbaka läroböcker vid utbildningens avslutande förloras möjligheten att gå tillbaka till sina gamla läroböcker och återerinra sig vad man en gång lärt.
I stället för att avgiftsbelägga skolmaten skulle många kommuner föredra att förändra nuvarande regler beträffande läromedlen. En avreglering här skulle till exempel kunna innebära att varje kommun fick söka sig fram till det system för hantering av läromedel och andra hithörande frågor som passar just den. Med den avreglering som förutsätts ske bland annat genom det generella statsbidragssystem som kommunalekonomiska kommittén föreslagit ter sig en sådan regeländring dessutom som högst rimlig att snarast genomföra.
Det bör understrykas att utvecklingen då sannolikt blir en återgång till ett system där eleverna i hög grad kommer att ha egna läromedel som de själva vårdar i eget intresse. Skolan kan upphandla läroböckerna och i sin tur eller genom bokhandeln sälja dem till eleverna. Välvårdade böcker kommer självfallet av elever som önskar det att kunna säljas vidare i andra hand. Sannolikt skulle vi med en sådan lösning få en kvalitativ förbättring av läromedelssituationen i många gymnasieskolor.
De kommuner som av ekonomiska skäl tillgriper avgifter på gymnasieskolan är idag hänvisade till skolmaten. Tveklöst är det så att en frihet att i en sådan situation kunna välja vad man vill avgiftsbelägga leder till en ur lokal synpunkt bättre lösning. I valet skolmat/läroböcker är det många som ser möjligheter till mer påtagliga kvalitetsförbättringar om det vore läromedlen som kunde avgiftsbeläggas eller överlåtas på eleven att själv svara för helt eller delvis.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avreglering av kommuns skyldighet att utan kostnad hålla elev i gymnasieskolan med böcker, skrivmateriel, verktyg m.m.
Stockholm den 20 januari 1992 Lennart Hedquist (m) Rune Rydén (m)