I samband med övergång till den nya lärarutbildningen blir fortbildningsbehoven hos redan verksamma lärare särskilt uppmärksammade. Inom miljöområdet har lärarfortbildningen genomgående varit kraftigt eftersatt. Skolan har dessutom stora svårigheter att presentera aktuellt och anpassat undervisningsmaterial. Naturen utgör i sig läroboken, men vägarna till insikt är och har varit få. Fortbildningsbehovet i grund- och gymnasieskolan är alltså stort, liksom för lärarutbildarna och för lärarna vid högre tekniska utbildningar.
Enligt min mening bör en sammanhållen plan utarbetas för miljöfortbildningen.
Högskolan i Kalmar bedriver sedan många år en kvalificerad utbildning inom miljöområdet, med tonvikten lagd på naturresurser och miljö. En viktig målgrupp har varit lärare och lärarkandidater. Resurser finns för en kraftig volymökning av fortbildningsinsatser i och med beslutet om en nedläggning av klasslärarutbildningen.
Högskolan i Kalmar är således väl lämpad att få i uppdrag att i samråd med SÖ och UHÄ formulera en sådan plan. Detta måste självfallet förutsätta att högskolan i Kalmar får ett utvecklingsbidrag för detta ändamål.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en rikstäckande fortbildningsplan inom miljö- och naturresursområdet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att högskolan i Kalmar bör ges möjlighet att delta i utvecklingen och genomförandet av en sådan plan.
Stockholm den 16 januari 1992 Bengt Kronblad (s)